swap hamulców z iVT
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-02-18, 13:26

Włąsnie mi zaświtało że najtańszą opcją było by :

zaciski 2 tłoczkowe od pralki czy legenda
tarcze 280 od rowera
przejśćiówka pomiędzy mocowaniem jażma

Zaznaczyć chcę że to opcja dla majsterkowiczów a nie dla osób które wszystko gotowe ściągają z ameryki.

bzyq2001
Forumowicz

przez bzyq2001 » 2007-02-18, 13:46

prelka ma jednotloczkowe ;)

/\/\|/\/(-_-)$
Forumowicz

przez /\/\|/\/(-_-)$ » 2007-02-19, 00:09

wiem wiem dlatego pytałem po ile je kupiłes bo tez się na nie caje ale mam je po 1050 za komplet :) a klocki to tanio jak na taroxy :)

wojtek3miasto
Forumowicz

przez wojtek3miasto » 2007-02-19, 00:14

Kupowałęm w Strefie Tuningu bo miałem najbliżej, szczerze nie sprawdzałem cen gdzie indziej ponieważ oni są na liście dystrybutorów Taroxa.
Megan Racing- |That's cool

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2007-02-19, 10:50

a jak wyglada sprawa kąta pochylenia przednich kół?? jestem na etapie konczenia swapu hamulcow 262 i po zalozeniu zwrotnic z ivt kola sa teraz w pozytywie czyli lekko \ / tak. Nie miales z tym problemu??

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2007-02-19, 13:37

prosilem o opinie ludzi ktorzy maja juz to zrobione, a prawie wszystkie posty sa nie na temat

/\/\|/\/(-_-)$
Forumowicz

przez /\/\|/\/(-_-)$ » 2007-02-19, 19:11

odezwij się do silnorekiego on robił swap i ma wszystko na cacy zrobione, z tego co wiem to wypiłował w górnym wachaczy trochę otwory na śruby i ma na 0 ustawione koła

silnoreki
Forumowicz

przez silnoreki » 2007-02-19, 20:57

no robilem to na wakacje, cale zwrotnice z zaciskami wzialem od civica vti i tez mialem problem z pochyleniem kol ale tak jak /\/\/\/(-_-) pisze mocowanie gornego wachacza do do tych uchwytow co sa w budzie podpilowalem tak ze ten wachacz dosunal sie o jakis 1cm do srodka samochodu i na zbierznosci wyszlo prawie 0 to prawie to jakies tam setne byly a poza tym wszystko pasowalo. A jesli chodzi o jakosc to napewno sie hamulce porawily ale nie jest to jakas mega zmiana bo bo po kilku ostrych hamowaniach pedal i tak robi sie twardy, dodam ze plyn zalalem swiezy a tarcze to nowe ebc tg

wojtek3miasto
Forumowicz

przez wojtek3miasto » 2007-02-20, 00:05

szumal napisał(a):a jak wyglada sprawa kąta pochylenia przednich kół?? jestem na etapie konczenia swapu hamulcow 262 i po zalozeniu zwrotnic z ivt kola sa teraz w pozytywie czyli lekko \ / tak. Nie miales z tym problemu??

W iVT są krótsze końcówki drążka i stąd ten problem, musisz wymienić końcówki albo skrócić swoję kątówką o centymetr :)

[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 11:07 pm ]
glanu napisał(a):
wojtek3miasto napisał(a):W opcji oszczędnej po prostu zaciski z iVT i ee8 oraz tarcze 262 mm

u mnie sie nie sprawdza po kilku cwiartkach tarcze jak czerowne ringi smrod itd....twardy hampel nie da sie wcisnac ani cent.
jak dla mnie org. sa za slabe :nieok: jak tylko zejdzie snieg i sol z drog zaczynam walke z tym aby sie wreszcie spokojnie zatrzymywac
nie polecam rozwiazania z ee8 szkoda kasy
takie moje zdanie
ps. jak ktos ma sprawdzony niedrogi sposob na skuteczne hamowanie w ee8 to bardzo prosze na priv chetnie komus podaruje "pomogl" ;) :ok:

Tarcze seria i klocki seria i stąd masz smród, wczoraj ostro killowałem na mieście i nic się nie działo a hamowań było kilkanaście. :ok:

[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 11:16 pm ]
silnoreki napisał(a):no robilem to na wakacje, cale zwrotnice z zaciskami wzialem od civica vti i tez mialem problem z pochyleniem kol ale tak jak /\/\/\/(-_-) pisze mocowanie gornego wachacza do do tych uchwytow co sa w budzie podpilowalem tak ze ten wachacz dosunal sie o jakis 1cm do srodka samochodu i na zbierznosci wyszlo prawie 0 to prawie to jakies tam setne byly a poza tym wszystko pasowalo. A jesli chodzi o jakosc to napewno sie hamulce porawily ale nie jest to jakas mega zmiana bo bo po kilku ostrych hamowaniach pedal i tak robi sie twardy, dodam ze plyn zalalem swiezy a tarcze to nowe ebc tg

No niestety ebc są gorsze jakościowo od taroxa i może stąd ten efekt. Koledzy nie da się tanio zrobić dobrych, skutecznych hamulców. :( Trochę to musi kosztować. A uwierzcie mi nie jestem z tych którym mama i tata dali, na wszystko co mam w moim aucie sam zarobiłem.

silnoreki
Forumowicz

przez silnoreki » 2007-02-20, 18:26

ja nie pisze ze sa lepsze ale sa napewno tansze chociaz 650zl bo tyle za nie dalem to i tak bardzo duzo i dlugo sie zastanawialem nad kupnem ale w sumie nie zaluje bo jednak skutecznosc sie poprawila

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2007-02-20, 19:13

silnoreki a masz obnizony zawias?? bo im niezej siedzi fura tym bardziej kola ida do negatywu. jest tam miejsce w wachaczu zeby zrobic nowy otwór?? skoro zrobiles to pewnie jest ale troche boje sie drutowac...

i zaraz zaraz Wojtek jakie koncowki drazka? kierowniczego?? przeciez to nie ma nic do rzeczy jezeli chodzi o pochylenie kola tylko ewenualnie na zbiezność, a przeciez to sie powinno dac wyregulowac na zbieznosci chyba?? ciać drazki, kurcze masakra ja nic nie wiem o tym :nieok:

silnoreki
Forumowicz

przez silnoreki » 2007-02-20, 20:17

tak mam obnizony o jakies 35-40 dokladnie nie wiem bo juz tak kupilem, a koncowki nie mialy nic do zeczy zostaly te same tylko pojechalem zbierznosc ustawic po wszytkim, jedyne co sie jeszcze zmienilo to kola przesunely sie delikatnie do tylu i troche to wyglada jakbm przywalil w jakis kraweznik ale oba poszly tyle samo i roznicy w prowadzeniu nie odczulem

wojtek3miasto
Forumowicz

przez wojtek3miasto » 2007-02-20, 20:30

szumal napisał(a):silnoreki a masz obnizony zawias?? bo im niezej siedzi fura tym bardziej kola ida do negatywu. jest tam miejsce w wachaczu zeby zrobic nowy otwór?? skoro zrobiles to pewnie jest ale troche boje sie drutowac...

i zaraz zaraz Wojtek jakie koncowki drazka? kierowniczego?? przeciez to nie ma nic do rzeczy jezeli chodzi o pochylenie kola tylko ewenualnie na zbiezność, a przeciez to sie powinno dac wyregulowac na zbieznosci chyba?? ciać drazki, kurcze masakra ja nic nie wiem o tym :nieok:

mi negatyw się nie zrobił po prostu końcówki od ed9 były za długie do zwrotnic od ivt i kończyła się regulacja zbieżności a z tym cięciem to wariant ekonomiczny ja kupiłem po prostu końcówki od iVT :)

[ Dodano: Wto Lut 20, 2007 7:30 pm ]
silnoreki napisał(a):ja nie pisze ze sa lepsze ale sa napewno tansze chociaz 650zl bo tyle za nie dalem to i tak bardzo duzo i dlugo sie zastanawialem nad kupnem ale w sumie nie zaluje bo jednak skutecznosc sie poprawila

silnoręki to znaczy jednak jest lepiej :ok:

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2007-02-21, 00:17

hm dziwne co mowisz wojtek ja raczej nic takiego nie zauwazylem oprocz pozytywu w pochyleniu kół... Ale jeszcze jutro sokolim okiem wszystko dokladnie wybadam.

Dzieki :ok:

Poprzednia strona