Skrzynia biegów - chrobotanie po puszczeniu sprzęgła !
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

w1c10
Forumowicz

Skrzynia biegów - chrobotanie po puszczeniu sprzęgła !

przez w1c10 » 2007-02-22, 00:39

Czesc :)
Ostatnio moja skrzynia została troche zmodyfikowana i naprawiona, jednak po złożeniu dalej wydaje dziwne dzwięki.
W momencie puszczenia sprzęgła na luźie słychac takie chrobotanie, na biegach też to słychac tylko gorzej bo hałas zagłusza. Skrzynia była rozebrana, sprawdzona, łożyska są ok, zostały wymienione synchronizatory 1 i 2 biegu. Mechanizm różnicowy mechanik oglądał i też ocenił na dobry.
Troche martwi mnie ten dzwięk, żeby zaraz sie nie rozleciała.
Może ktoś z Was wie co to może byc ?
Aaa dodam, że sprzegło nowe cały komplet.
Olej nowy zalany taki jak poleca IC i inne sklepy, a więc półsyntetyk silnikowy.

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-02-22, 00:57

ja bym raczej zalał tym co poleca ASO i wiekszosc uzytkowników hondy, czyli MTF ( ale nie twierdze ze to jets przyczyna)

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-02-22, 07:40

W manualu pisze wyraźnie, że do skrzyni lejemy MTF A ZAMIENNIE jakiś inny. MTF różni się od 10w40, chociaż 10w40 mozna zamiennie stosotwać. MTF ma jednak ciutke inne właściwości. Proponuję zacząć właśnie od MTF'u gdyż to będzie na razie najtansze rozwiązanie. Jak nie pomoże, to szukac dalej.

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2007-02-22, 10:53

jak huczy to jest to lozysko główne na wałku zdawczym, ewentualnie różnicówka, ale bardziej obstawiam łożysko, moja też huczała, po wymianie łożyska jest cicho...

co do oleju...hmm ja zalewam najtańszego półsyntetyka lotosa, i skrzynia chodzi jak malinka :D

YankesCRX
Forumowicz

przez YankesCRX » 2007-02-22, 19:50

A moze to nie skrzynia tylko sprzeglo?
CARPE DIEM
LIFE IS 2 SHORT 2 LIVE SLOW

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-02-22, 21:34

jak mowisz ze wszystkie lozyska i synchronizatory sa ok to tylko moze sprzeglo sie tluc, ale jak czytam to sprzeglo tez wymieniles, czyli zostaje tylko ktores lozysko-wyglada na to ze niedokladnie sprawdzone
mechanizm roznicowy pracuje tylko wtedy gdy autko jedzie, niewazne czy napedzane silnikiem czy np pchane czy ciagniete, a jak piszesz ze na luzie tez masz te stuki no to mech roznicowy odpada
olej na stuki skrzyni nie ma najmniejszego wplywu, chcby byla sucha to i tak jak jest sprawna nie ma prawa stukac(co najwyzej tryby beda wyc), olej ma wplyw na zuzycie skrzynki podczas eksploatacji(wiadomo ze jak kiepski albo go brak, to przekladnia padnie szybko) no i na tlumienie odglosow pracy trybow, i dlatego nie zgodze sie z opinia ze jak zalejesz MTF to przestanie stukac, skrzynka moze ciszej pracowac, lepiej wchodzic biegi itp ale NIGDY nie zlikwiduje jakichs luzow

tak czy inaczej musisz targac skrzynke jeszcze raz