Duzo wtyczek
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

SuproTec
Forumowicz

Duzo wtyczek

przez SuproTec » 2007-02-25, 15:50

Wymieniałem silnik w ED9. po wmontowaniu silnika, cała mechanika poszła gładko ale elektryka to juz inna bajka. Multum wtyczek i kabli ktore jakos udało mi sie podłaczyć ale kilka mi zostało :wrrr: i niemam pojecia gdzie je podłaczyć. Silnik oczywiscie nie odpali, kreci ale nie trybi. Swiece sa nie zalane. iskra jest okej, jak wleje benzyne bezposrednio do cylindrów to zakreci kilka razy, przez 2 sekundy zatrybi i gasnie, czyli z pradami jest okej, z tego co widac to nie podaje paliwa, niewiem czy to wina wtrysków. Paliwo do wtrysków jest podawane ale nie wiem co dalej, jak to mozna sprawdzic czy wtryski pracuja i podaja? Sa roznice w tyczkach ktore sie podpina miedzy rokiem 89 a 91 ? bo mi zostało gniazdo i wtyczka ktore nie pasuja do siebie kształtem a wydaje mi sie ze to sa te kable ktore trzeba połaczyć ze sobą. To gniazdo znajduje sie w tylnej czesci kolektora dolotowego od strony kierowcy.

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-02-25, 16:26

SuproTec napisał(a):To gniazdo znajduje sie w tylnej czesci kolektora dolotowego od strony kierowcy.
z opisu wynika że to gniazdo od silniczka krokowego ale bez tej wtyczki też odpali . wiązka się rózni a9 i z5 ma inna i pewnie przez to Ci nie pasi

motodoc
Forumowicz

przez motodoc » 2007-02-25, 17:20

,mam ptyanie czy te silniki w budowie sie roznia tz.czy silnik pasowal na lapy , wiem ze a9 nie ma kat i czy zmieniales wiazke i kompa?
kupie zc1 aktualne

SuproTec
Forumowicz

przez SuproTec » 2007-02-25, 17:29

silniczek krokowy wydaje mi sie ze jest kolo przepustnicy i tamto jest podłaczone, wtyczka ta zjaduje sie tak jak od silniczka krokowego od tylu ale po drugiej stronie, od strony kierowcy. Przy kolektorze mam wtyczke taka podwojna a ja mam 2 kabeliki pojedyncze i nie pasuja do siebie.
Druga sprawa czy silnik odpali bez sondy?

noi jak sprawdzic czy wtryski dobrze pracuja? bo lezały z 2 lata, niebyły takze zabezpieczone jakos specjalnie...

A co do pytania kolegi to silnik pasował. łapy sie nie rozniły, inne jest tylko kolo zamachowe, w innych miejscach sa szpilki mocowania docisku sprzegła, tarcza taka sama.
Wiazki kabli z tego co widac roznia sie w nieznacznym stopniu, wydaj mi sie ze u mnie rozni sie tylko jedna wtyczka ktora jest tylko innego kształtu, reszta okej. Wiazka pozostała orginalna.
ale fakt jest taki ze auto nie trybi :(

motodoc
Forumowicz

przez motodoc » 2007-02-25, 18:53

ja mialem tak ze jak wlalem paliwo w cylindry silnik na krotka chwile odpalil , okazalo sie ze w jednej z kostek zlamala sie blaszka ,szukanie usterki zajelo mi 2 dni nawet komputer pozyczylem ,zeby sprawdzic ,proponuje sprawdzic wszystkie kostki moze to cos pomoze ;)
kupie zc1 aktualne

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-02-25, 19:45

moze to jest czujnik podcisnienia bezwglednego (inaczej przeplywomierz)do kolektora?
jesli inna jest wtyka to pozostaje ci odciac i dolutowac starą.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

SuproTec
Forumowicz

przez SuproTec » 2007-02-25, 23:33

ogladnołem stary kolektor i tamten nie ma tej wtyczki tylko sam wężyk. i z tego co widze zle podpiołem jedna kostke. Widac sa roznice w kolektorze z roku 91 a 89. Bede musiał załozyc stary kolektor dolotowy i moze zatrybi. Jeszcze zostały mi 2 kableki ktore wydaje mi sie ze sa od czujnika oleju, bo kontrolka oleju nie swieci. Pytanie: Ten czujnik oleju znajduje sie tam gdzies w okolicach kolektora dol. bo kabel jest wypuszczony z wiazki kabli własnie w tamtej okolicy.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-02-25, 23:43

jak dwa kabelki to cos niemozliwe bo do czujnika cisnienia oleju (jest tam gdzie czerwone kolko tylko ze na fotce wykrecony) idzie jeden a obok jest drugi czujnik (podejrzewam ze temperatury wody ale nie jestem pewien) i on ma dwa wtyki
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

SuproTec
Forumowicz

przez SuproTec » 2007-02-25, 23:50

Gitt własnie tego szukałem :rotfl: został mi jeszcze tylko jeden kabelek ktory mam podpiac tylko ze mam 2 gniazda do ktorych mi pasuje na długosc i kształt wtyczki. Z tego co zobaczyłem to musze załozyc tamten kolektor, poprostu troszke rozni sie. Jeden element ( wtyczka ) jest wbudowana w kolektor a w moim modelu auta jest on przykrecony do karoseii i od niego jest poprowadzony wezyk do kolektora. Moze to byc ten przepływomierz? zanaczam ze nie mowie o tym urzadzeniu co jest zaraz kolo przepustnicy.
Jutro wieczorem sprawdze te kabelki...

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2007-02-26, 22:20

jak swiece nie zalane to moze wtrysków nie podłączyłeś jak patrzysz na silnik w prawym górnym rogu sielona wtyczka taka nie za duza pipa... :rotfl:

SuproTec
Forumowicz

przez SuproTec » 2007-02-26, 23:35

udało mi sie, odpalił :D wystarczyło przerobic jedna wtyczke od kolektora dolotowego noi podłaczylem wkoncu sonde, teraz wiem ze bez niej wtryski nie podadza paliwa :razz: dla wielu chyba oczywiste

[ Dodano: Pią Mar 02, 2007 4:06 pm ]
Pojawił sie problem taki ze silnik w ogole sie niewkreca na obroty, przerywa, gasnie, strzela...

Moze pasek rozrzadu przeskoczył, ale nie wiem jak sie to sprawdza

Nastepna sprawa niewiem czy mam dobrze podłaczone kable od swiec w aparacie zapłonowym

Ogolnie wyglada to tak ze jak zdejme kotorys z kapturków to jest bez zmian.
Rozregulowane mam chyba wszystko
Chce to zrobic sam i prosze zeby ktos powiedział jak sie to robi a nie ograniczał sie do pisania ze musze zrobic to to i to najlepiej u mechanika :blee:
Szukałem na forum ale nieznalazłem zadych konkretych wytłumaczonych czynnosci co i jak