Kto wie co boli moją honde???
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Henryko
Forumowicz

Kto wie co boli moją honde???

przez Henryko » 2005-04-25, 12:37

Hey

Witam wszystkich!!! jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum.No i od razu chciałem zasięgnąc porady w sprawie mojej hondy bo wczoraj brzydko się zachowała :x Problem wygląda następująco:Jechałem jakieś 150km/h w porywach do 170km/h i nic sie nie działo przez jakieś 10 km, zajechałem pod dom zgasiłem i wszystko ok.Odpalam po jakiś 2 min. wszystko jakby normalnie ale z rury kupa dymu i chodzi jakby na 3 garnuchach, zgasiłem motor, zaglądam pod maske no i wywalilo tą zakrętke w zbiorniczku wyrównawczym i zrobiło sie jakos dużo płynu, który górą wylatywał ze zbiorniczka.Myśle sobie uszczelka pod głowicą :oczy: załamany zalałem płyn do chłodnicy bo jakoś mało sie zrobiło odpalilem za jakieś 30 min. i wszystko bangla :?: Zrobilem już jakieś 100km i jest ok, w płynie nie ma oleju ani na odwrót.Cholera nie mam pojęcia co to, nie przypominam też sobie zeby podczas jazdy sie zagrzała.Pomoże ktoś, bo nie wiem czy glowice zwalać??

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-04-25, 16:11

Nie zauwazyles bo mozesz miec uszkodzony czujnik temp a co za tym idzie nie wlczyl sie wentylator. Moim zdaniem sie przegrzala albo na moment cos rzygło spod głowicy. Tak ja bym kombinowal.

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-04-25, 19:39

A moze poprostu nie miales dokreconej nakretki od wyrownawczego, spadla Ci .. i w momencie zagrzania, normalne .. ze bedzie Ci stamtad chlapac plynem
Streetracing is not a crime
http://www.roadwarriors.pl/

Henryko
Forumowicz

przez Henryko » 2005-04-26, 09:21

romcio napisał(a):A moze poprostu nie miales dokreconej nakretki od wyrownawczego, spadla Ci .. i w momencie zagrzania, normalne .. ze bedzie Ci stamtad chlapac plynem

Bardzo możliwe, trudno jednak mi to teraz stwierdzić.Tylko dlaczego puściła takiego kopciucha, dodam, że to był biały dym.Poki co jeżdże i wszystko ok ale chyba w najbliższym czasie trzeba bedzie wywalić uszczelke.Orientujecie sie jaki jest koszt takiej uszczelki?Czytałem gdzieś tu na forum ale nie mogę znaleźć, no i oczywiście co z zamiennikami??

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-04-26, 10:03

uszczelka metalowa 250zl

M@cias
Forumowicz

przez M@cias » 2005-04-26, 20:25

ja szukałem uszczelki metalowej do D16A9 i co usłyszałem "przykro nam ale takowa nie istnieje, nie produkowali takiej i nie ma zamienników metalowych, na dodatek fabryczne też nie są metalowe" więc kupiłem nie metalową za 239 zł, zmontowałem i wszystko gra :)

a co do tego problemu, to hmm..., troszke dziwne, ja miałem takie 2 przypadki, dużo białych dymów + wylewająca sie woda ze zbiorniczka i na końcu + przegrzany silnik, mechanik twierdził że winą tego był padnięty czujnik tepm, odpowiadający za uruchamianie wentylatora, i ze to nie jego wina jak składał silnik, zrobił to zapłaciłem i po 200 km było to samo, wku..iłem sie kupiłem japońską uszczelkę pod głowicę, odrazu wymieniłem uszczelniacze zaworowe, bo po przegrzaniu mogą puszczać olej, dotatrłem zawory i gniazda zaworowe, planowałem głowice, złożyłem to sam i działa jak należy.
głupi mechanik zakładał jakieś kijowe uszczelki które sie rozwarstwiały woda podchodziła pod pierścienie uszczelniające i dostawała sie do cylindrów.

wracając do twojego problemu, kurcze wszystko by wskazywało na wydmuchaną uszczelkę, tyle że nie ma możliwości że uszczelka padnie na chwile po czym sie naprawi po chwili :), jeśli jest troszke przedmuchana i są już nieszczelności to teraz kwestia czasu aż sie przedmucha tak że bedzie cieżko zapalić samochód, natomiast jeśli to nie wina uszczelki to ja nie mam zdania na ten temat....

to że wywaliło wodę ze zbiorniczka wyrównawczego to tylko to że było za duże ciśnienie w układzie chłodniczym, i albo był przegrzany silnik, albo ciśnienie spręzania dostawało sie do układu chłodzenia, co tym samym musiało "podgrzać' silnik.

innej przyczyny tych dolegliwości ja osobiście nie znam.....
Green Frog :]

Henryko
Forumowicz

przez Henryko » 2005-05-09, 11:32

No wydaje mi się, że znalazłem przyczyne - PALIWO!!!Zalałem znowu niechcąco na tej samej stacji i znowu to samo, kupa białego dymu i chodziła jakby na 3 garach, wiedziałem, że na tej stacji jest straszny syf no ale nie miałem wyjścia.Wyjeździłem to dziadostwo wlałem 98+przeczyszczacz do wtryskiwaczy i ceerka podrywa sie do lotu.