Stuki w zawieszeniu
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

SOPEL
Forumowicz

Stuki w zawieszeniu

przez SOPEL » 2007-03-08, 18:40

witam
Pytanie jak w temacie....podczas pokonywania zakrętu w prawą strone i jednoczesnym hamowaniu dobiegają własnie z prawej strony dziwne stuki...ma ktoś pomyśł co to może być?może wachacze?
"Dużą pojemność zastąpi tylko jedna rzecz,jeszcze większa pojemność "

ps. No chyba że mamy Honde :)

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-03-08, 19:29

możliwe że sworzeń górny lub dolny podnieś lub końcówka drążka. podnieś samochód na lewarku złap za koło i poszarp nim "od siebie do siebie" a drążek złap solidnie ręką i szarp zobacz też tulejki w dolnym wahaczu

SOPEL
Forumowicz

przez SOPEL » 2007-03-08, 20:28

dzięki za podpowiedz...będe musiał zobaczyć
"Dużą pojemność zastąpi tylko jedna rzecz,jeszcze większa pojemność "

ps. No chyba że mamy Honde :)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-09, 00:13

Podepne sie pod temat bo mi ostatnio tez cos chyba stuka w zawieszeniu a mialem robiony sworzen i tylko to mechanik znalazl jak ciagal za koła ale czy to mozliwe ze to koncowki drazka? Jesli tak to droga jest naprawa? Bo mam strasznie twarde zawiesznie i niskie i mysle ze od tych dziur w koncu moglo sie cos rozwalic...
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-03-09, 07:17

a moze gumki od stabilizatora masz wybite i tez sie bedzie tluklo szczegolnie na wybojach

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-09, 17:33

No zauwazylem ze czasem na dziurach to nie stuka ale np jak jest taka dziurkowana kostka brukowa i po tym pojade to taki dziwny stukot jest...
A jesli to te gumki to droga jest wymiana?

EDIT: a czy to nie sa tzw cukierki? :nieok: Bo jak tak to chyba z tego co sie orientuje to troche kosztuje :(
--
Sprzedam:

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-03-09, 18:30

chodzi Ci o tył???z tyłu są cukierki.
ale jak to są stuki z przodu to z Twojego opisu jasno wynika ze to swozeń górnego wahacza

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-09, 18:39

Stuka perfidnie z przodu. A sworzen mialem wymieniany jakies 3 tygodnie temu moze i nic wiecej mechanik z zawieszeniu nie znalazl. Chyba ze tym razem w drugim kole bo trudno jednoznacznie stwierdzic albo tamten sie jakos wybił ale był wprasowany wiec sam juz nie wiem :razz:
--
Sprzedam:

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-03-09, 18:45

pamientaj ze są dwa góra i duł :razz:

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-09, 20:11

No u mnie do wymiany był górny, nawet mechanik mi go pokazywał i miał perfidne luzy. Czyli mozliwe ze jeszcze dół do zrobienia :nieok: To pewnie tam gdzie i gora bo moj CRX miał stłuczke w tamten bok i wlasnie tam mialem walniety tamten sworzen i nawet nie ma nadkola wiec mozliwe ze troche sie naruszyla zawiecha w tamtym miejscu :nieok:
--
Sprzedam:

god_of_ha
Forumowicz

przez god_of_ha » 2007-03-14, 00:29

wada w naszych crkach to maglownica :) przekładnia kierownicy... cala badz regeneracja... w mojej pierwszej ceerce zawieszenie ... przeguby... i inne swożnie sprawdzalem chyba 4 razy w roku... i nie moglem na to wpasc co to jest... stukot dochodzi zeczywiscie na kostce... jak szybciej sie jedzie to nie stuka... takie dziwne zachowanaie... raz sobie puknie raz nie... najlepiej sprawdz to lapiac z koncowke drazka kierownicy i ciagnij góra dol... bedzie stukac 100 %... w manualach patrz przekładnia kierownicy element nr 9 ...taka mala tulejka... najlepiej ja dorobic.... u tokarza :) nowa przekładnia 600 do 1000 zl... a tulejka jakies 50 zl z tym ze musi byc dobry metal bo jak nie to za pol roku znowu sie wybije :D niedlugo chce u siebie to zrobic... mam koncepcje bez wyjmowania calej przekładni:) nie wiem czy sie sprawdzi ale na 99% bedzie ok... rozkrecasz kolo... odkrecasz koncuwke drazka wraz z drazkiem kierowniczym i w zaleznosci z ktorej strony to robisz sktrecasz max kolami w prawo lub lewo zeby sie mala koncowka do przekladni schowala :) hehe no i tulejke wyjmujesz dorabiasz i skladasz ! tulejke kumpel mowi ze dorobic z samo smarowujacego brazu czy cos takiego ... musi byc twardy metal.... jest drogi samo dorobienie praawie nic nie kosztuje... tokaz bedzie mial taki metal! 3m sie

[ Dodano: Wto Mar 13, 2007 11:32 pm ]
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ELEMENT NR 9

schematy.php?schematy=images_2ndgen/schematy_ED9_1/zawieszenie/steering_gear_box

[ Dodano: Wto Mar 13, 2007 11:32 pm ]
schematy.php?schematy=images_2ndgen/schematy_ED9_1/zawieszenie/steering_gear_box

:) !!!!!!!!!!!!:) !!!!!!!!!!!!:) !!!!!!!!!!!!:) !!!!!!!!!!!!:) !!!!!!!!!!!!:) !!!!!!!!!!!!:) !!!!!!!!!!!!

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2007-03-14, 00:45

Przeciez ten element kosztuje 50zł w ASO

vit

stuki w skrzyni ?w zawieszeniu?

przez vit » 2007-03-14, 09:25

Wiem jak podchodzicie do tematów cos mi puka cos gdzies słychac itd ale wiadomo jak to jest jak cos zaczyna pukać człowiek zaczyna sie niepokoic .A więc jest tak jak zmnieniam biegi czy to 1 2 3 i po odpuszceniu gwałtowniej sprzegła słychac z prawej stony przodu głuchy stuk 1 raz dokładnie w tym momencie czasem jet troche bardziej metaliczny ,oczywiscie przy płynnej jezdzie nic sie nie dzieje HELP!

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2007-03-14, 11:55

A jak jedziesz np po kostce brukowej po woli to tez ci stuka? Mam powiedzmy podobne objawy i podejrzewam o to przegub wewnętrzny. Dlaczego? Sprawdź, moze masz podobny objaw. Złap za półośkę przy przegubie i poszarp trochę. U mnie jest duży luz i myślę że to jest powód bo mam praktycznie wszystko wymienione w układzie kierowniczym i zawieszeniu. Do tego ostatnio doszło mi trzepanie na kierownicy i nie jest to spowodowane tarczami ani kołami.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

vit

przez vit » 2007-03-14, 12:45

Po nierownościach to tego nie słychac ale jeszcze raz to sprawdze ,tez bym chyba stawiał na przegub i te luzy- sie sprawdzi- jakies inne sugestie?

wstepne ogledziny na lewarku i raczej nie ma luzów na półosi ,jest minimalny