szyberdach > problem z otwieraniem

Swistak
Forumowicz

przez Swistak » 2007-03-14, 12:28

Łukasz83 napisał(a):
Swistak napisał(a):a co zrobić kiedy szyberdach otwiera się ciężko i zamyka ciężko? jest nasmarowany...

pewnie czeka Cię zmiana prowadnic :( powodzenia

aha...a jakie koszty tego mogą być tak orientacyjnie?

DKD'nt
Forumowicz

przez DKD'nt » 2007-03-14, 17:05

macias... wyciągnięcie przycisku może być trochę kłopotliwe tzn trza uważać żeby pieruństwo nie pękło(mi pękło ale skleiłem taśmą i działa).Z tego co pamiętam wypycha się go od strony bezpieczników pomagając sobie śrubokrętem. jak go wyciągniesz to jeszcze trza go rozebrać uważając by nic nie spierdzieliło(uwaga bo tam chyba jest sprężynka) Potem w ruch papier ścierny i jakieś wd40. i po złożeniu napewno będzie działać.
sorki, że wszystko się chyba w mojej wypowiedzi ale robiłem to rok temu i nie wszystko pamiętam
Takie małe a cieszy...CRX

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2007-03-14, 17:43

No i ziomek powiem ci ze posprawdzalem i mam te ograniczniki i nadal lipka :(

Przemo_vtec
Forumowicz

przez Przemo_vtec » 2007-03-14, 18:35

koni mialem ten sam problem nie powiem ci jak to naprawic bo naprawilo sie samo dokladnie prawa strona nie chcial sie zapadac lewa sie zapadal a prawa dalej byla otwarta musialem srubokretem zawsze domykac kiedys sie zamknal sam i juz nie mam tego problemu
No Vtec No Fun

macias
Forumowicz

przez macias » 2007-03-14, 19:24

dzięki za pomoc, w sobote zabieram się za wyjęcie przycisku, boje sie tylko zeby czegos nie spiier...... bo ostatnio mam do tego szczęście :razz:

kazz
Forumowicz

przez kazz » 2007-03-14, 21:56

Odnośnie zatrzymujacego sie szyber w polowie przy zamykaniu: mam ten sam problem,wyskakuje z prowadnicy z jednej strony i trzeba mu pomoc ręcznie wskoczyc(szarpnąć) przy jednoczesnym trzymaniu przycisku na zamykanie..a spowodowane to jest sparciałą ze starości plastikową kosteczką czy diabli wie jak to nazwac :razz: , ktora jest pęknieta i nie trzyma prowadnicy w pewnym momencie i dlatego sie wypieprza..nawet nie wiem gdzie to dostac,chyba najprosciej dorwac "zdrowy" caly szyber...juz sie nauczylem gdzie jest granica otwarcia aby sie zamykal bez problemu, no cóż,pół szyber'u tez jest oki ;) pozdro
BarT

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2007-03-14, 22:40

kazz hahaha tez jezdze na polszybrze :rotfl2:

Łukasz83
Forumowicz

przez Łukasz83 » 2007-04-09, 23:44

koniu napisał(a):Ograniczniki u mnie są. U mnie problem zamykania wiąże się z tym że blokuje sie mechanizm w miejscu kiedy blat ma już siąść w dziurze. Postaram się zrobić fote żeby to jakoś zobrazować.

Rozbierz cały mechanizm i wyczyść wszystko dokładnie, ja tak miałem i pomogło. Pół dnia pracy, ale wiosną można się cieszyć. W razie problemów na pw.
Łukasz83

erafiszera
Forumowicz

przez erafiszera » 2007-05-18, 18:34

Witam wszystkich:) znalazlem rozwiazanie na niezamykajacy sie dach!!:) a wlasciwie zamyka sie ale nie opada do konca:) u mnie niestety trzeba bylo zdjac caly szyber czyli wiaze sie to z zdjeciem podsufitki i odkrecenie wszystkich znajdujacych sie tam srub :blee: no ale jak juz wyciagniemy to polowa pracy za nami:) okazalo sie ze za opadanie szyberka decyduja dwie linki:) ktore jezeli nie dociagaja sie do konca to szyber nie odpada:) u mnie sie one przestawily:) (to bylo pewnie wynikiem zamykania dachu "na sile" ) aby to naprawic nalezy odkrecic od dolu dwie sruby trzymajace caly mechanizm w "kupie" :rotfl: podnosimy do gory ten szary element widoczny na zdjeciu z nr 1:) i widzimy zebatki:P nastepnie zamykamy szyber na maksa i patrzymy czy linki dociagaja sie do konca, trzymaja je takie plastikowe elementy:) (na zdjeciu nr2). Troche zabawy i jakos da sie to ustawic no i calosc skrecamy:) TADA!! szyber opada elegancko:) w ferworze walki w/w plastik niestety pekl ale wraz z bratem wadlismy na kolejny genialny pomysl i wtopilismy w niego kilka goracych drucikow:) trzyma lepiej jak nowy!:) no to chyba na tyle, jest troche zabawy ale szyber dziala i nie trzeba kupowac mechanizmu:) teraz tylko trzeba go wyczyscic nasmarowac i wuala:D Pozdro oto fotka
Obrazek
Honda - satysfakcja gwarantowana...

MaciekCrxPomorze
Forumowicz

przez MaciekCrxPomorze » 2009-04-18, 13:48

a co proponujecie zrobic lub czym nasmarowac jesli szyber zamula, tzn powoli sie otwiera i powoli zamyka...czy zwykly smar wystarczy czy lepiej cos innego ?? :rotfl:

vit

przez vit » 2009-04-19, 12:55

Żeby nie zakladac nowego tematu tu to chciałbym spytac czy rozbieraliście sam blat(uszczelkę wokół) wramach renowacji jesli chodzi o przecieki ja tak zrobiłem zdjąłem oczysściłem z rdzy co miało wypaśc to wypadlo ale uszczelka po zalożeniu na sucho była b.lużna wiec w ruch poszedł silkon ale nie uszczelnił no i wogóle upieprzyłem sobie blat .Więc mam pytanie czy ta uszczelka powiinna siedzieć na sucho czy co zastosować? tak by nie przeciekało

Styp
Forumowicz

przez Styp » 2009-05-16, 14:03

To ja jeszcze odświeżę. Mam taki problem że szyber się unosi i nie chce się przesunąć do tyłu (nawet nie chce drgnąć). Przełącznik rozebrałem wyczyściłem i dalej nic. Wie ktoś jaka może być tego przyczyna?

Poprzednia strona