MAP sensor
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

ateem
Forumowicz

MAP sensor

przez ateem » 2007-03-22, 22:37

mam czasami taki problem: obroty zaczynaja falowac w zakresie 1000 - 1800 rpm czasami mniejszy rozstrzal. zdarza sie to na zimnym jak i na cieplym silniku. jak odlaczam przewodzik od map sensora obroty ustalaja sie, a jak ponownie podlacze to znowu faluja. i tu moje pytanie: czy ktos wie czy map sensor sie wymienia czy moze da sie go wymyc jakos? mam ZC1.
problem znika tak samo nagle jak sie pojawia.

ps. rozrzad, zaplon, swiece, przewody, rozdzielacz, cewka i inne w porzadku.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-22, 23:02

Ja mam to samo a dostałem taka rade: w kopułce jak ja zdejmiesz jest taka jakby wtyczka z 4 kablami. 3 od gory jest od obrotów. Ponoc to moze byc przez to ze jest poluzowany/zardzewiały lub cos po prostu z nim jest nie tak. A na tym zakresie obrotow sa mocne wibracje i moze nie stykac cos. Jeszcze tego nie sprawdzałem ale jak bede miał czas to pewnie zerkne. Chyba ze ty zrobisz to pierwszy i powiesz czy to cos dało :rotfl:
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2007-03-23, 00:16

ja takie coś miałem jak za dużo powietrza ładuje mi do silnika (dokręć śrubkę od filtra przy PGM) powinno pomóc a potem zrób reseta
Obrazek

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-23, 00:32

A mi dokrecenie srubki na maksa nic nie pomoglo poza tym ze przestało swiszczec z dolotu... A jak mi skacze wskazowka to nie slychac jakiejs wyraznej zmiany w pracy silnika....
--
Sprzedam:

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-23, 08:05

lukasz mi nie tylko wskazowka od obrotow szaleje, ale silnik rzeczywiscie faluje ;)
co do srubki to nic nie daje. juz wczesniej to badalem i nic to nie zmienia. ogolnie takie problemy zaczely sie pojawiac po wymyciu przepustnicy.
reset kompa robilem, ale jest to pomoc dorazna, czyli obroty przestaja falowac, ale za jakis czas znowu zaczynaja. zazwyczaj trwa to ok 2 - 5 minut i przechodzi samo.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-23, 10:07

No u mnie chyba tez wlasnie po czyszczeniu sie to nasiliło. A wyczysciłes silniczek krokowy od razu? Bo to jest podstawa bo przeciez to on reguluje wolne obroty.
A jeszcze przychodzi mi jeden pomysl do głowy bo u mnie po wyczyszczeniu przepustnicy powstały szczeliny miedzy klapka przepustnicy a scianką. Mozna to wyregulowac taka srubka gdzies przy cynglu od gazu albo czekac az sie znowu zabrudzi i sie "uszczelni" :rotfl: Jak chcesz to sprobuj i daj znac czy cos dało ;)
--
Sprzedam:

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-23, 11:48

to wszystko juz dawno zrobilem.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-03-23, 12:40

falowanie moze byc z dwoch powodow, lewe powietrze do kolektora, lub zle wyregulowane powietrze majace wplyw na silniczek krokowy.

po resecie trzeba samochod zostawic na wolnych obrotach na 15 minut, potem pogazowac podczas jazdy.
srubka od powietrza nie powinan byc wiecej wykrecana niz kolnierz przpustnicy.

u mnie jak mialem falowanie to srubke przykrecilem w przepustnicy o 1 obrot i bylo ok.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-23, 17:06

juz poradzilem sobie z problemem, wiec jest tak: zadzwonilem do kolegi, ktory bawi sie w pisanie softow do silnikow i ogolnie troche zna sie na rzeczy. Powiedzial mi, ze w silnikach sterowanych map sensorem jest tak, ze przy zamknietej przepustnicy (komputer stwierdza to poprzez czujnik polozenia przepustnicy) obrotow nie pilnuje map sensor. On dziala tylko przy otwartej przepustnicy i wyszlo u mnie takie jajo, ze przestawilem troche sam czujnik (2 srubki poluzowac i da sie go okrecac) i obroty przestaly falowac!
Co do silniczka krokowego, to w ZC1 nie ma takiego czegos. Jest cos, co dziala podobnie jak krokowy, ale sterowane jest ciecza chlodzaca (temperatura) i komputerek nie ma mozliwosci sterowac nim.

temat mozna zamknac.