kalibracja komputera po jego twardym restarcie?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-24, 14:41

Ja nie mowie ze nic to nie daje moze i mniej pali jak sie dobrze po restarcie zaprogramuje komp bo komp trzyba sie trochu tego podstawowego wykresu jaki ma zakodowany jako alarmowy czyli sprawdza spiny oraz bierze impulsy od innych czujnikow oraz porownuje z mapa czy nie odbiegaja od normy odczyty w taki sposob np wlacza sie blad na kompie (np blad nr1)bo spaliny czy tez czujniki polozenia przepsutnicy wychodz ponad norme
Takie małe a cieszy :)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-24, 15:17

U mnie dzien resetu wyglądał tak:
Miałem juz chyba 9km na blacie.
Wizyta u diagnosty - sprawdzenie zapłonu i spalin. - spaliny ok z zapłonem niby było cos nie tak ale chyba po prostu miał problem z jego odczytem bo niby kąt wyprzedzenia był 0 słownie ZERO ale potm cos pomotał i było 16 a z 0 do 16 bez regulacji rozrzadu nie mozna przeciez dojsc.
Potem reset i ponad 40 min na jałowym. Potem ok 17km do 3 tys obr w trasce.

Potem powrot ta sama trasa ale jazda na 3 biegu 4-6tys obr po zakretach wiec jazda dynamiczna.
50km na blacie i na stacje zeby miec fulla po resecie.
Dolałem 4,5l...

Wazne jest to ze tego dnia stał ok 1godz pracujac na jałowym a to tez zuzywa paliwo.

Wiec juz po tych 4,5l zauwazylem ze cos sie zmieniło. Zobacze jak bedzie dalej. Mozliwe ze miałem cos z zapłonem ale z tego co patrzyłem chyba nie przesunał za bardzo aparatu wiec odchył mogł byc niewielki jesli był. I takie mały odchył chyba nie wpłynąłby na spalanie az w takim stopniu - 11-14l/100km.
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-24, 22:03

Lambda nie jest konieczna do sterowania silnika.
sonda lambda moze jedynie wzbogacic mieszanke, gdy jest zbyt uboga, a wzbogaca sie ja po to, zeby zaworow nie wypalala. dlatego dalej jest katalizator, zeby dopalic nadmiar paliwa, ktory da lambda, czyli lambda jest tylko systemem ochrony silnika przed przetlenieniem.
zasadnicza ilosc paliwa komp wylicza na podstawie innych, wczesniej przeze mnie wymienionych czujnikow i mapy paliwowej.

a co do resetu to potwierdze obserwacje innych osob, czyli po odlaczeniu aku, potem ok 30 minut na luzie i 15 km po miescie (obwodnica) do 3k rpm, samochod jest jakby miekszy, zrywniejszy w nizszych obrotach i na pewno mniej pije.

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-03-25, 02:07

a teraz jeszcze jedna kwestia, robie reset, jade sobie w trase tak do 3tys. i potem wracam dynamiczniej ale moge przed tym zgasic auto na jakis czas czy cala "nauka" kompa pojdzie psu w tylek jezeli przed zgaszeniem auta nie pojezdze w obu trybach?

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-25, 02:39

Z tego co wiem to nawet nalezy go zgasic na minute po pracy na jałowym i przed jazda... Ja tak zrobiłem.
--
Sprzedam:

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-25, 12:37

a ja mam taka sugestie: wszyscy, ktorzy zrobili reset wg podanej w tym temacie metody, niech wypowiedza sie na temat spalania po powiedzmy 500 km potem po 1000km i tak dalej. z zaznaczeniem trybow jazdy. podejzewam, ze auto katowane na wysokich obrotach zacznie potem wiecej jesc na niskich.

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-03-25, 12:39

mi chodzilo o zgaszenie auta miedzy trybem emeryt a trybem konca skali obrotomierza :) wiec jak to jest mozna gasic podczas calej tej operacji czy nie?

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-25, 12:42

zgaszenie silnika nie powinno wplywac na mape paliwowa. pomysl se taki wariant: jedziesz trase przez cala polske. co raz wpadasz do miasta. na trasie hulasz sobie powiedzmy non stop 4-6k rpm. miasto 2-3k rpm. wylaczasz samochod wjezdzajac do miasta? nie ma to znaczenia. przynajmniej moim skromnym ( :diabelek: ) zdaniem.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-25, 13:37

Ja wylaczylem. I raczej nic sie nie stało... Chyba sie poprawiło. Ale tak poza tym wydaje mi sie ze przy mocnym wcisnieciu gazu idzie gorzej. Ateem tez to chyba zauwazyles. Zastanawia mnie to bo jak tak pomyslalem o tym to wywnioskowałem ze to by znaczyło ze warunki panujace w silniku nie zgadzaja sie z mapami paliwa. Bo z tego co wiem po 80% otwarcia przepustnicy komputer nie uzywa czujnikow tylko bierze całkowicie z mapy. A mapa ma w sobie okreslone cisnienia w dolocie i do tego dopasowuje paliwo. W takim razie oznacza to ze cos w silniku jest nie tak? Np przepustnica daje za duzo powietrza albo cos (jakies szczeliny)? Ogolnie silnik pracuje rowno...
--
Sprzedam:

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-03-25, 13:53

ateem napisał(a):zgaszenie silnika nie powinno wplywac na mape paliwowa. pomysl se taki wariant: jedziesz trase przez cala polske. co raz wpadasz do miasta. na trasie hulasz sobie powiedzmy non stop 4-6k rpm. miasto 2-3k rpm. wylaczasz samochod wjezdzajac do miasta? nie ma to znaczenia. przynajmniej moim skromnym ( :diabelek: ) zdaniem.

no wlasnie ja musze zgasic bo jade z panna nad jeziorko, w jedna strone emeryt, wracajac dzida ale musze zgasic auto na czas postoju wiec pytam czy komp. sie prawidlowo zaprogramuje po tym. chodzi mi po prostu o idealne warunki przeprowadzenia resetu kompa :)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-25, 13:55

Hmm nie wiem jak to bedzie z temperatura silnika... Ja wylaczelyme go maks na 1 minute. Jak postoisz dluzej bedzie zimny i moze to miec jakis wplyw na to. Moim zdaniem lepiej poswiecic te 5l benzyny i zrobic to porzadnie. Wiem ze lepiej jest ja wykorzystac jakos a nie ot tak przepalic ale po co potem palic znowu jesli cos nie wyjdzie?
--
Sprzedam:

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-25, 17:29

smialo wylaczaj.myslisz ze mapa bedzie ukladala sie tylko przy pierwszym badz drugim odpaleniu? ze jak wrocisz palujac, wylaczysz silnik to co nastepnego dnia? komputer sie nie uczy? im dluzej jezdzisz tym lepsza srednia moze wyliczyc komputer.

Lukasz to normalne, ze przy pelnym otwarciu gorzej idzie. nigdy sie tak nie przyspiesza. ja delikatnie dodaje gazu, a jezeli chce juz przypalowac to tylko powyzej 4k rpm przepustnica na maksa. inaczej jest tylko ryk i nie ma przyspieszenia.
glownym czujnikiem dla silnika jest map sensor, czyli czujnik podcisnienia w kolektorze ssacym. jezeli otworzysz maksymalnie przepustnice, spada podcisnienie i komputer wtedy troche nie wie jak sie zachowac, bo obroty silnika sa niskie, a polozenie przepustnicy i podcisnienie sugeruje, ze obroty sa wyzsze, wiec daje wiecej paliwa, mieszanka robi sie mocno bogata i brak skutecznosci a w baku powstaje wir.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-03-25, 18:49

ciekawe macie spostrzezenia szkoda ze to 2-3 osobowa dyskusja;) ja osobiscie wolalbym podmuchac za to paliwo nic robic jakies machloje:]

skoro wiecie ze silnik trzeba wylaczyc na minute to moze napisali tez cos o instalacji turbo czy tez moge sobie przeprowadzic taki reset ;]?
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-25, 20:12

mozesz. zatykasz atmosferyczny czy jak on tam sie nazywa i palujesz hanie przez jakies 30 km. musi pomoc ;D

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-03-25, 23:01

no i zrobilem reset, wlaczylem silnik na jakies 35min, ale dalem dupy ze go nie pilnowalem bo w miedzyczasie zrobilem pare innych rzeczy, nie wiem teraz czy wlaczyl sie wczesniej wentylator, czy nie? jakie prawdopodobienstwo przy ponad 20stopniach w sloncu? jak przyszedlem to stal w miejscu. ma to duzy wplyw jezeli jednak sie nie wlaczyl?

a co do tego ze po trybie emeryt sie zamulil to sie nie zgodze, twin spark 1,8 dostal okrutne baty dzis :rotfl:
Ostatnio edytowano 2007-03-25, 23:09 przez Krzyh00, łącznie edytowano 1 raz

Poprzednia strona   Następna strona