silnik zatarty :-/
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

bmk1607

silnik zatarty :-/

przez bmk1607 » 2007-03-25, 21:03

wczoraj wlasnie mi sie w mojej hani silniczek zatarł:-/ i nie wiem co teraz z tym zrobic co polecacie, wymeinic silnik najlepiej czy nie wiem remont?? moze ma ktos silnik na stanie ??

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-03-25, 21:09

Szukaj lepiej nowego, a czemu się zatarł? Tak po prostu ?

EasyRider
Forumowicz

przez EasyRider » 2007-03-25, 21:17

czesc
dla mnie to troche hardcore
sorki ale zawsze jak o tym slysze o sie dziwie, fakt ze to sie zdarza, ale nie czesto a rzekl bym to wyjatek.
Napisz jakie sa objawy (nie idzie obrocic walem???)
co sie dzialo nie bylo oleju, czy plynu,
bo jakos dziwnie sie slyszy ze tak z niczego sie to stalo.
Napisz bo jestem ciekaw uwazam te silniki za dobre, nie sa mega wytrzymale, ale do zatarcia musi byc jakas bardzo powazna przyczyna przy tej kontrukcji.
Sorki ale naprawde jestem ciekaw przyczyn, i elementu ktory sie poddal.
w twoim przypadku to kupic silnik, choc to jaki kupisz to jak wiesz jest tez troszke loteria, natomiast remont to mega koszty(powie ci to ktos kto to robil na orginalnych elementach i przy uzyciu profesjonalnych procesow renowacji, to koszta.
pozdrawiam

edos22
Forumowicz

przez edos22 » 2007-03-25, 21:29

e tam koszta ja właśnie robie dziś złożyłem dół jutro góra w cale koszta nie sa duże a jak tylko gładzie i tłoki są oki to honowanie pierscienie panewki (ewentualny szlif) i ogien
Koszt :
pierscienie teikoku coś 300zł
panewki 200zł
honowanie 40 zł
uszczelniacze takoma cos 70zł
no i uszczelka pod głowice i tu orginał
kiedyś kupiłem silnik za 1000zeta do tego olej pasek pompa napinacz swice i sie uzbierało dośc sporo a tu robisz remont i wiesz co masz a kupisz i moze byc lipa.
A co do zatarcia to własnie dziś mi stanoł silnicór i to juz mój 3 raz ale zawsze jest przycyna np raz sie filtr oleju odkręcił albo smok w misce był zapchany ale jak jest oki wszystko to nie ma prawa
edos off road & streetfighter team

bmk1607

przez bmk1607 » 2007-03-25, 21:33

samochodzik mam od wrzesnia, od tego czasu przejechalem ok8 tys km, wczesniej byl zalany wygladalo na to ze jakims dzadoskim olejem, ja zalalem go shelem polsyntetykiem 10w40. Silnik ogolnie byl w dobrym stanie bo malo co oleju brał mimo to ze luibiałem go dobrze trzymac na obrotach, wogole byl po swapie, pierwotnie z5 a tam był a9 wsadzony, czyli przedemna ktos juz swapa robił.Dzsiaj odkrecilem miske olejowa i diagnoza jest taka ze silnik zatarł sie na panewkach na wale, prawdopodobnie przypuszczam ze jakis paproch mugl cos przytkac jakis kanalik, nie bylo smarowania na wale, co spowodowalo obecna sytuacje mojego silniczka. Dodam jeszcze ze podczas zdarzenia ja nie jechalem tym autem tylko dziewczyna ktora akurat wziela mi sacmochod zeby sie przejechac;-], dostalem telefon ze auto stoi i musialem podreptac po swoja hanie okazalo sie ze silnik stoi i ani rusz. rozrusznikiem nie ruszy i na popych nie ruszy , silnik stanal i wogoloe nie drgnie. W ał ew niektorych miejscach gdzie nie bylo oleju jest suchutki i az miejscami biały, korbowody tak samo, zwlaszcza 2 i 3. jeszcze dodam ze olej to az mi przez uszczelke pod glowica wywaliło to musiał chyba tam niezle zabulgotac w srodku od temperatury. ja nie jechalem tym autem to nawet nie wiem co sie dzialo podczas jazdy chyba mnie rozumiecie .

edos22
Forumowicz

przez edos22 » 2007-03-25, 21:39

uszczelka poszła od temperatury tez tak miałem ale ja dociągnołem i dalej jezdziłem na klepiących panewkach,dziś niunia też powiedziała dośc,dobrze by było jak byś miał nie poobracane panewki przewaznie srodkową obraca na wale.
Często jest tak ze gładzie nie mają smarowania z powodu zatartych korb (tam jest taka dziurka i tryska na tuleje) i mogą byc tłocury chwycone to będzie lipa.Ja zakatowałem do końca swój bo mam zapasowy w garażu i właśnie go remontuje
edos off road & streetfighter team

EasyRider
Forumowicz

przez EasyRider » 2007-03-25, 21:56

edos22 napisał(a):e tam koszta
i ogien =>A co do zatarcia to własnie dziś mi stanoł silnicór i to juz mój 3 raz

i tak to sie kreci aby zlozyc i ogien.E tam koszta no to nie podales kosztu tej orginalnej uszczelki a to 370zl, a koszt obrobki glowicy, chyba ze na "desce" splanujesz i sobie tam umiesz podacierac zaworki.Ciekawe jeszcze jak sprawdzisz szczelnosc, a jeszcze tak gniazda wydechowe przyfrezowac, skoro juz rozbierac to raz.

A co do zatarcia to dziwne, ze bylo sucho musialo nie byc oleju badz chlodzenia.Zobacz sobie jak olej wysoko podchodzi, niemozliwe zeby bylo sucho, zwroc uwage na przeciwwagi.
Pisze o kalalikach to dobry trop.
Wiesz awarie to moj konik, jak mozesz porozbieraj i zrob zdjecia.
Wyciagnij termostat zobacz czy sie otwiera, choc co rzadkosc.
Zobacz te kanaliki w korbowadach i panewkach.
Fajnie byloby jakis porobil te zdjecia i dal konkretna odpowiedz.
Jestem ciekaw jak wyglada wal.
Tylko brak smarowania i temperatura mogla doprowadzic to zniszczen, to chyba jasne.

Zauwaz to ze kazdy prof. dlubniety silnik ma pelen monitoring parametrow, co jest bardzo wskazane, aby kontrolowac jest parametry i zareagowac jak dzieje sie cos niedobrego.
Mam nadzieje ze wrzucicsz jakis materialy, bardzo jestem ciekaw.

pozdawiam

bmk1607

przez bmk1607 » 2007-03-25, 22:54

no oleju bylo pełno, plyn chlodniczy tez był jak ja nim jezdzilem z temperatura nie bylo wogole problemow, i regularnie prawdzalem wszystko plyn i olej, na jutro sie postaram jakies fotki moze załanczyc najpuzniej na wtorek. thx za odpowiedzi

Mumek22
Forumowicz

przez Mumek22 » 2007-03-26, 20:01

..nie pakuj sie w kupno niby nowego silnika, ten nowy też przeszedł swoje, remont swojego to najlepsze rozwiązanie wiem bo sam robiłem tylko trzeba to robic z głową. powodzenia :ok:
CRX Kraków...:-) ....teraz są dwie... ED9 i del sol...obie czarne....obie piekne...obie szybkie..

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-03-26, 20:35

można wlozyc jakis nowszy silnik :) reanimowanie teog moze okazac sie pracochlonne kapitalochlonne a efekt moze byc rozny. Ja bym brał nowy z jakiegos pewnego zrodla

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-03-26, 22:29

edos -panewki 200zl co to za firma bo raczej nie orginalk,ja dalem tak,panewkiACL RACER-390zl KOMPLET,piescienie TP- 290zl,honowanie,pomiary,planowanie glow.100zl,gora glowicy obrowbka 200zl plus uszczleki do tego takoma 200zl,zimeringi NOK 30zl/45zl,olej i filtr 90zl,5litrow beny 20zl,jakies 100zl przesmiganej benki po czesci,i pewnie jeszcze czegos zapomnioalem,ale kolo 1500zl powinno starczyc na wmiare dobrych czesciach,robota wszystko sam,wiec jakies 1tys mniej,ale jak to wyjdzie to bede dopiero wiedzial po dotarciu...ale ogolnie kto ma do zalatwienia silnik igla??????????//nie ma czegos takiego w 16 letnim aucie,hehehe,dobry silnik w ed9 to tak jak dobra skrzynia w ee8. :rotfl2:

Mumek22
Forumowicz

przez Mumek22 » 2007-03-26, 22:42

Dr jaki nowszy silnik... 15 letni z przebiegiem 200tyś km!! o czym ty piszesz, trafi na podobny za 1500zł pochodzi rok i padnie ma to sens ?? robiąc remont za 2000 ma pewny silniczek na nowych elementach ...
CRX Kraków...:-) ....teraz są dwie... ED9 i del sol...obie czarne....obie piekne...obie szybkie..

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-03-27, 08:30

no nie wiem.. moze daloby sie cos nowszego z civa przeszczepić :)

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2007-03-27, 10:52

moj kolega ma cały silnik Z5 w średnim stanie, a tak co do tematu to też zabardzo tego nierozumiem jak można zatrzeć tak silnik, przecież to są objawy nienatychmiastowe. Słychać tarcie i to dobre kilka kilkadziesiąt km przed zatarciem. Tak to jest jak sie nie pilnuje stanu, oleju, filtrów, oraz stanu płynu ;/. Mój poprzedni właściciel rozwalił silnik właśnie przez to że miał za mało płynu w chłodnicy, no i sie przegrzał zaczął wylatywać olej i kaput.
Obrazek

bmk1607

przez bmk1607 » 2007-03-27, 18:54

chłopie, ja sam nie wiem jak to bylo bo ja nie jechalem tym autem jakbys czytal uwaznie to bys wiedział. olej stan był i plyn tak samo . zaraz foteczki jakies zalacze

[ Dodano: Wto Mar 27, 2007 7:27 pm ]
oto zdjecia.
na 1szej fotce jest 1szy korbowod a na drugiej drugi.
trzeci wyglada podobnie jak drugi.

zdjecie 1

zdjecie2

Następna strona