pomocy juz nie wiem co jest (mialem drgania na kierownicy przy predkosci 80-100km zmienilem felgi na nowe i opony tez nowe BARUMA 195/50/15) i niestety drgania na kierownicy nie ustapiły mozna z tym oszalec dodatkowo lekko sciaga na lewa strone.
powodów może być wiele,naprawde. Mam podobnie byłem przekonany że to tarcze sprawdziłem-przetoczyłem i nadal,myslałem że to felgi ale po wyjezdzie na zlot przekonałem sie że to nie felgi i moim zdaniem przynajmniej u mnie jest to wina zawieszenia -sworznie do wymiany. Jeżdżąc po zajebistych drogach żadnych drgan jadąc A4 200 km /h nie było drgan nie mówiąc że te 120 to nie czyjesz. a jadąc po drogach na śląsku 100 km/h nadal drży.
oczywiscie kola sa wyważone. drgania pojawiaja sie zawsze w przedziale od 80-100 km. czy jest to mozliwe ze od tarcz chamulcowych drgania przy jezdzie nie przy chamowaniu??
podejzewam jeszcze moze tuleje poprzeczne na wachaczach przednich ale sam juz nie wiem.
sprawdż przeguby, szczególnie prawa strona, końcówki drązków
miałem ten sam problem
warto sprawdzić tulejke , znajdującą się z prawej strony przy przegubie
pozdro
Jak skęcasz w lewo czujesz szarpnięcie prawego koła ?
marcello
Witam.
Przyczyna drgan na kierownicy moga byc tez pokrzywione poloski sprawdzisz to podnoszac na podnosniku i wbijajac 5 bieg.
Mozesz miec tez krzywa piaste oczywiscie tez gdy bylo kiedys mocno uderzone.
Radze ci podniesc jedna strone auta sciagnac kolo, jedna osoba trzyma na 5 biegu predkosc 80/godz a ty obserwujesz piaste , zaciski i poloske.
Jesli zaciski lataja czyli drgaja sciagasz tarcze i dalej sprawdzasz przykladajac np srubokret jak najblizej piasty. (oczywiscie takie rzeczy powinno sie wykonywac czujnikiem ale domowym sposobem mozesz orientacyjnie to zrobic)
To samo z druga strona.
Jesli tu wszedzie jest gites zwroc uwage na opony jakie zalozyles na nowe fele.
Niektore opony sa fabrycznie zle wykonane i stad tez bicia i sciaganie.
Mozesz sprobowac wywazyc kola na samochodzie, osobiscie jak mialem krzywa piaste to mi znacznie to ulatwilo jezdzenie a lekkie bicie czulem jedynie przy predkosci 120km/godz
Niestety trzeba sprawdzic mase rzeczy ale to co napisalem to podstawowa sprawa zeby wyeliminowac pewne czynniki.
Robienie na czuja za drogo kosztuje.
powodzenia i pozdrawiam. :granie:
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com
powiedz mi cos o tej regulacji maglownicy bo nie za bardzo jaze o co chodzi jak to sie robi i jakiego rodzaju miales drgania i czy po takiej regulacji wszystko bylo juz git??