Linka prędkościomierza
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Filipetti
Forumowicz

Linka prędkościomierza

przez Filipetti » 2007-04-03, 10:44

Witam,
kolega ma honde civic EE9, w której przestał działać mu prędkościomierz. Wyjeliśmy zegary, odpieliśmy linke i okazało się, iż podczas jazdy (bolec który znajduje się w lince, któy bezpośrednio wchodzi do zegarów), kręci się. Jedno co nas zaniepokoiło, to fakt iż bolec ten bardzo mało wystawał z pancerza i podczas jazdy ruszał się góra-dół (lecz niewsytarczająco, by dosięgnąć do miejsca gdzie wchodzi w zegary). Postanowiliśmy delikatnie wyciągnąć bolec kombinerkami z pancerza, wsadziliśmy i na chwilkę, do ok 20km/h ruszył, się prędkościomierz, po czym znowu opadł. Postanowilismy wyjąć linkę i okazało się iż bolec znowy schował się do pancerza... Czego to może być przyczyna? Mi się wydaje, że trzeba wymienić linkę, ale czekam na propozycje. Proszę jescze o info, czy przy wymianie linki trzeba wyjmować skrzynie i czy warto bawić się samemu, czy lepiej oddać do warsztatu?
Dodam jeszcze, że sam prędkościomierz nie jest tak potrzebny, ale bez niego nie działa Vtec, więc sami rozumiecie, że nparawa jest niezbędna:)
Pzdr

mike
Forumowicz

przez mike » 2007-04-03, 12:32

ja mam ed9 ale sadze ze linka jest tak samo mocowana, ta linka wchodzi do skrzyni i mogła wypasć, u mnie jest zabezpieczona taka zawleczka na skrzyni, i to zabezpieczenie jest do panceza wiec mógł wypasc pancez ze skrzyni a linka sie przesuneła, zerkoł bym tam bo raczej jak linka sie kreci to niemogła peknąć albo sie skrócić
TAKIE CZASY

Filipetti
Forumowicz

przez Filipetti » 2007-04-03, 12:47

Też mi się Twoja wersja wydaje najbardziej prawdopodobna,spróbujemy pewnie w tym tygodniu zobaczyć. Jak zrobimy to pochwalę się co "zepsulismy" :)