Które opony
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Które wybrać?

Goodyear EAGLE F1
7
29%
Uniroyal RainSport 1
5
21%
Toyo Proxes T1-R
12
50%

Liczba głosów : 24
rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-04-11, 00:10

ja moze nie podam odpowiedzi jakie wybrac ale opisze Uniroyala Rainsport bo na takim smigam
na mokrym rewelacja ale to oczywiste ;)
na suchym daja sobie naprawde bardzo dobrze rade i nawet z moja moca jakos tam potrafia sie pozbierac. sadze ze w zakrecie moglby dawac ciut wiecej przyczepnosci wiec tu musze im troche "ujac" z oceny.
jesli chodzi o zywotynosc to... opony na przedzie zjechalem w kolo 5-7kkm ale musisz tu brac pod wzglad starty itp teraz opony z tylu trafily na przod i jak narazie maja sie dobrze a te "podjechane" tylnie dalej maja jeszcze tyle bierznika ze sadze ze sezon spokojnie wytrzyma

jesli chodzi Ci o normalne codzienne uzytkowanie to smialo moge Ci polecic te oponki tym bardziej ze o ile mnie pamiec nie myli ich cena jest stosunkowo przyjazna :)

pmo
Forumowicz

przez pmo » 2007-04-11, 00:28

... koniec OT ...

Nie mam zamiaru na sile lansowac tezy, ze F1 bo goodyear ani mi za to nie placi, ani niczego z tego nie mam (no moze poza satysfakcja, ze komus pomoglem). Moje doswiadczenia i oczucia staralem sie przekazac powyzej, w dyskusji z lukas.elk ;) (pozdro :) ) Tak jak lukas.elk napisal: wybor nalezy do Ciebie - kazdy ma swoje podejscie, kryteria wyboru i kase, o wydaniu ktorej sam decyduje. Masz juz jakies wstepne pojecie na podstawie naszych wypowiedzi, zbadaj temat glebiej i sam zadecyduj.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-11, 00:33

pmo napisał(a):kazdy ma swoje podejscie, kryteria wyboru i kase, o wydaniu ktorej sam decyduje. Masz juz jakies wstepne pojecie na podstawie naszych wypowiedzi, zbadaj temat glebiej i sam zadecyduj.

Dokładnie. I tutaj znaleźliśmy koncensus ;) A teraz google, szukamy oponek i wybieramy cos dla siebie. I oby ci sie udało bo niestety wydatek dosc spory i warto wybrać dobrze :ok:
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

SZama89
Forumowicz

przez SZama89 » 2007-04-11, 06:45

Co do ceny to toyo i goodyear sa w podobnej a uniroyal jest troche tanszy, co do goodyeara to podobno ma jakis system chroniacy boki felgi...... narazie jeszcze neiwiem co wybrac, a musze dzisiaj wieczorem zamówić :( (na cholernych polskich dziurach zalatwilem 2 continentale- conti premium contact2- powyskakiwały buly :wrrr: )

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2007-04-11, 08:58

Chyba jednak Toyo
abuszajke i jego fura kłaniają się forumowiczom

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-04-11, 09:00

Jacques napisał(a):
Dr_ napisał(a):F1 To typowo deszczowa opona.

Która trzyma rewelacyjnie na suchym (i na mokrym)? :D rzeczywiście typowo deszczowa ;)
Chyba tylko sądzisz po tym, że w latach '90 tak wyglądał bieżnik opony Goodyear'a typu intermediate w F1 - czyli tam rzeczywiście na mokrą nawierzchnię, ale nie na BARDZO mokrą w przeciwieństwie do opon typu FULL WET czy MONSOON :D

Dr_ napisał(a):Fajnie wygląda ale slyszalem ze sa miekkie i latwo felge pokrzywic ... no i uszkodzić samą oponę

Ta... Szklana kula prawdę powie :) To już tylko spekulacje, bo pewnie ktoś ze znajomych sobie zniszczył felge? ;) Nie wierzę, że w tej samej klasie opon (Eagle F1, Toyo T1R, czy np. BFGoodrich G-force Profiler) różnice w twardości są takie znaczące, że na pewnych oponach felgi się gną na zawołanie a na innych nie ;) Znajomy jeździ od zeszłego lata na Eagle F1 195/50/50 i bardzo sobie chwali (zważ na Wrocławskie dziury, więc już powinien mieć ósemki z felg?), ja niedawno założyłem takie same i również nie stwierdzam takich przypadłości o których mówisz. W oparciu o te opinie naprawdę polecam Eagle F1 a guma wbrew pozorom wcale nie jest tak miękka jak to niektórzy malują - wszystko zależy od stylu jazdy poza tym, więc te opinie też należałoby podzielić przez 2...
Nie wiem jak inne (bo w CRX wcześniej po Niemcu miałem jedynie stare Dunlop SP Sport 300), ale te mogę polecić - oponki naprawdę dają poczucie bezpieczeństwa i są REWELACYJNIE ciche :ok:

to jest typowa opona na deszcz , ktora tylko przy okazji dobra jest na suchym ( pewnie dzięki wlasnie miekkosci mieszanki)
Taki charakterystyczny bieżnik V nie jest po to zeby fajnie wygladal tylko zeby przecinał grubą warstwę wody i dawał max przyczepnosc w złych warunkach .

Jak wszyscy wiedzą jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego i nie ma opony która będzie najlepsza na suchym i na mokrym ...a F1 najlepiej sobie radzi na wodzie i stoworzona jest dla kogoś kto jeżdzi w kazdych warunkach, gdzie zawsze kierowca chce sie czuc bezpiecznie a nie tylko na suchym asfalcie.... tylko ze nie wszyscy lubią zapi***ać na deszczu

Swistak
Forumowicz

przez Swistak » 2007-04-11, 10:25

a co byscie powiedzieli na BARUM Bravuris 195/50/15? jest to opona cenowo porównywalna z Uniroyalem. Założyłem takie 2 na przód przejechałem na nich 2000 kilometrow na "kaczce" z przodu i nie widac zurzycia prawie wcale:)
Profesjonalny serwis urządzeń biurowych: HP, Lexmark, Samsung, Ricoh, OKI
Kontakt:
- 609 084 853
- p_kubacki@wp.pl

Wystawiam faktury VAT.
Dojazd do klienta, diagnoza urządzenia od 10 pln brutto.

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-04-11, 11:03

bo jest twarda przez co malo sie zuzywa :) moja mama w jednym aucie miala takie opony i padaka ze mala glowa, strasznie sie na tym jezdzilo :nieok:

sszaki
Forumowicz

przez sszaki » 2007-04-11, 12:02

ja mam goodyer eagle f1 i sa niezle tylko dosyc szybko sie scieraja :) ale ogolnie niezle wygladaja
B53P

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2007-04-11, 13:37

Chyba jednak Toyo
abuszajke i jego fura kłaniają się forumowiczom

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2007-04-11, 15:46

Kupiłem Opony Nankang NS-2
http://www.tyre-pictures.com/Nankang/NS-2-f.jpg
I musze przyznać że jeździ się bardzo dobrze, mogę spokojnie polecić. Zbierają noty podobne do Uniroyali (nad którymi sie zastanawiałem) ale sprzedawca polecił te...
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

SZama89
Forumowicz

przez SZama89 » 2007-04-12, 21:00

Zamówione goodyear'y zastanawialem sie jeszcze na koniec czy jednak nie wziac uniroyali... zdam relacje jak sie sprawuja HOWK 8)

Talib
Forumowicz

przez Talib » 2007-04-12, 21:11

Testuje właśnie Toyo Proxes 4 - założone we wtorek więc niewiele mogę powiedzieć bo dopiero 260km przejechały, ale podczas wtorkowej zlewy na mokrym prowadziły się co najmniej poprawnie :) Wydają się też dość ciche, ale nie wiem czy to nie efekt sugestii tego co czytałem na forach o nich ;)

Poprzednia strona