Czyscilem przepustnice
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-12, 13:50

Hehe, dzieki! Pocieszyles mnie, bo tez uwazam ze to przez wezyki (bo jeden juz dobry i mniej wariuje).
Dziisaj kumpel powinien przyjechac jak mu nic nie wypadni z nowymi wezami, i dzisiaj to zakladamy do kupy. Wiec "cz"ymcie kciuki :poklony:

edit:
Zamek w klapie jest dobry... przynajmniej on :rotfl2: :ok:

[ Dodano: 2007-04-12, 17:24 ]
Hmm, obok tego "naboja" jest jakies male urzadzonko. Z boku na nim pisze SENSOR, i od niego idzie wezyk, ktory sie rozdwaja. Co najsmieszniejsze. Jeden jest urwany, niewiem dokad ma isc.

Wiec co ja mam kupic, i ile to kosztuje???

[ Dodano: 2007-04-12, 17:32 ]
A, no i czy da sie ten wezyk z tego "sensora" wymienic, czy trzeba nowego "sensora"??
[center] :diabelek: Uliczny Zapierd*lacz :diabelek: [/center]

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-12, 19:43

Ten sensor o ktorym piszesz znajduje sie na sciance komory silnika? Bo jesli tak to jest to MAP sensor. Baaaaaaardzo wazny sensor. Dziwne ze sie rozdwaja bo to rzadkie ulozenie ale czasem tak jest. Wez ten wezyk i idz do sklepu motoryzacyjnego i pokaz im zeby ci dobrali mniej o mniej wiecej takiej samej srednicy wewnetrznej i przytnij na taka sama dlugosc. Najlepiej by było gdybys pokazał fotke tego bo tam jest sporo czujnikow. Ale jesli ma wezyk i sie rozdwaja to na 90% MAP sensor. Nie radze jezdzic bez tego wezyka. Wymien go KONIECZNIE. Ten sensor to podstawowy czujnik.
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-12, 20:08

Dzieki za tak szybkie zareagowanie. :poklony:
Dzisiaj z racji, ze kolega nie zdazyl do sklepu to auto poki co stoi. No ale przynajmniej teraz wiadomo, ze trzeba kolejne. Jutro powinny byc wszystkie wezyki :ok: Jutro z rana to skladamy :rotfl:
Tak, on jest przyczepiony na scianie, obok tego "naboju" (filtr. weglowy, jak tu ktos napisal).

Bynajmniej teraz i tak nigdzie nie jade, bo przepustnica sciagneta i czeka na ozywianie :rotfl:

Dzieki serdeczne!! Lece ci piwko :ok:

EasyRider
Forumowicz

przez EasyRider » 2007-04-12, 20:11

czesc,
no to chlopie niezle namieszles, bylo ruszac!
MAP sensor i jeszcze jeden zawor. Jest tam zlaczka tzw T conector. Jest taz taki myk ze jeden z nich jest pozniej zaslepiony.
Apropo tych wezykow. to nie wiem czy zauwazyliscie w manualu jest calkowicie inaczej.Nie wiem juz bo co niektorzy maja a9(bez kat) i tu moze byc inaczej.
Zrob z tymi wezykami tak jak jest w oryginale.
pozdro

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-12, 20:46

no to juz wiem. Jest tam zlaczka wlasnie taka. Jeden wezyk idzie w slepo i siedzi na swoim miejscu. Jutro z tym porobimy, bede mial "wzor" (ten sam pojazd :) ).

Zrobie to jak ma kumpel, czyli tak samo jak to mialem :)
Dzieki za odp. i do zdania raportu ;) "cz"ymcie kciuki :poklony:

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-12, 20:53

Enzo, no to jak przy filtrze węglowym to jest wlasnie MAP sensor. Dobrze ze nie jezdziles na tym zbytnio. Pamietaj zeby wszystkie wezyki po uszkodzeniu wymieniac a nigdy kleic. A jesli ciezko ci ich nie uszkodzic to jak je łapiesz kombinerkami to złap je przez jakis kawałek materiału albo cos takiego zeby sie te zęby kombinerek nie wbijały i nie rozrywały powierzchni wężyka.

EasyRider napisał(a):nie wiem czy zauwazyliscie w manualu jest calkowicie inaczej

Zauważyłem to i nawet dałem taki temat czy ktos wie czemu czasem jest na rozdwojeniu ale nic poza "czasem tak jest" sie nie dowiedziałem. Osobiscie jeszcze nie widzialem takiego ustawienia na żywo. Tylko na zdjęciu. ;)
--
Sprzedam:

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-13, 13:53

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jestem szczesliwy tak jak wtedy, gdy kupilem autko :ok: :ok: :ok:

Dziala, jezdzi :rotfl: Tylko troche mocy stracil :razz: Pewnie musi wiecej plynu zapompowac i sie ogolnie "oddusic" :rotfl: Tyle dymu wtedy lecialo, ze pylek jest w tlumiku, pewnie katalizator sie musial niezle zapchac :rotfl2:

Dzieki wszytskim za rady, i extremanowi za pomoc :poklony: :poklony: Furka jezdzi.

Od map sensora byla taka zwezka, ktora sie przemalala. Wymienilismy ja na trojnik (tak samo ma extreman) i chodzi i dziala i lata i ogolnie mada faka joł:D Jestem szczesliwy jak nidgy:D:D Auto mi ozylo :ok:
Wszystkie weze wymieniene, oprcz jednego, bo byl w dobrym stanie :)

Sory, za tyle emot itp, ale auto mi smiga! im happy i tyle : )

[ Dodano: 2007-04-13, 13:56 ]
A no i zapomnialem najwazniejszego :D

Juz mi go nie muli jak lekko dam gaz, obroty sie trzymia :) Jednym slowem oplacalo sie to czyscic : )
No i nie szarpie : )

Szybik
Forumowicz

przez Szybik » 2007-04-13, 15:37

He he he - czyli byłem najbliżej w zdiagnozowaniu usterki :)
Błękitna Zdzira ED6 DOHC non Vtec 142ps i 151Nm powered by Dr Szybik Garage

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-13, 15:54

hehe no :) ale dziwne ze mi checka nie wywalilo. Wkoncu i tak nie bylo odp. cisnienia :)

Ale wazne ze dziala :)

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-13, 16:27

Daj Szybikowi wspomagacza, bo chłop jeszcze nie ma, to niech ma ! :rotfl: 8)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 16:40

Enzo, a wyczysciles krokowy czy sobie darowałeś?
--
Sprzedam:

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-13, 17:45

Haro napisał(a):Daj Szybikowi wspomagacza

W sumie racja. Teraz bym sie glowil i nie popatrzyl tam :rotfl:
lukas.elk napisał(a):Enzo, a wyczysciles krokowy czy sobie darowałeś?

To lepiej po zlocie..... ;)

Ogolnie bylem tak zdesperowany, ze zapomnialem w ogole o krokowym, a byl na wyciagniecie reki... Teraz znowu sie dobijac bedzie trzeba :nieok:

A mam takie pytanko... Czy teraz musze wyciagnac ten bezpiecznik (jaka to nazwa bo nie pamietam) z skyrznki co kasuje bledy?

Kiedys aku odlaczylem, a nie wiedzialem ze reset sie wtedy robi no i mi w ogole kontrolka nie miga pod nogami, wiec mysle ze i tak bym musial go wyciagnac na jakies 20 sekund, tylko ktory??

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 17:59

Enzo napisał(a):Teraz znowu sie dobijac bedzie trzeba

Mozna go sciagnac bez ruszania przepustnicy ale znowu walka z dwoma wężykami od płynu chłodniczego. Ja robiłem najpierw krokowy a jakis czas pozniej dopiero przepustnice. Ale najlepiej czyscic i jedno i drugie od razu bo tak to efekt bedzie połowiczny :nieok:
Enzo napisał(a):Czy teraz musze wyciagnac ten bezpiecznik

Olej bezpiecznik bo on tylko kasuje błędy. Ja bym zrobił normalny reset czyli zdjac kleme az ci sie zegarek zresetuje a potem kalibracja jak tutaj:
http://www.honda-crx.info/forum/viewtopic.php?t=1728
--
Sprzedam:

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-13, 18:32

Hehe, nie mysle poki co o twardym, bo niechce niczego spaprac. Poki co pali dobrze itp.

Mi tylko chodzi czy trzeba wyciagnac ten bezpiecznik, bo w ogole mi nie mruga ;) Kiedys wlasnie aku bratowi dawalem bo cos chcial sprawdzic, wtedy nie wiedzialem ze przez to sie reset robi no i mi juz nic nie miga, a zegarek dziala normalnie.

Nic sie nie stanie jak go wyciagne, co?

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 18:40

Enzo napisał(a):nie mysle poki co o twardym, bo niechce niczego spaprac. Poki co pali dobrze itp.

No wiesz po wyczyszczeniu przepustnicy na pewno zmienily sie warunki tam panujace i czujniki inne odczyty moga miec bo przeczysciles kanaliki i masz nowe wezyki wiec moze warto go nauczyc nowych warunków? Ale mozesz z tym poczekac do wyczyszczenia krokowego bo po tym tez dobrze by było zrobic reset.
Aha i jeszcze jedno pytanie. Czym czysciles ta przepustnice i czy wykreciłes ta srubke od wolnych obrotów (taka złota)?
--
Sprzedam:

Poprzednia strona   Następna strona