wkładka sportowa czy zwykły filtr?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-04-13, 18:33

hmm, jak wywalisz rezonator to pojemnosc ci sie zmniejszy.... to chyba logiczne.... a zimny dolot do takiego czegos to moim zdaniem, tylko do tej poprzecznej rury, albo rura zamiast niej tylko ze nie tak jak jest seryjnie,a gdzies -no niewiem- moze z przed chlodnicy, albo jakos tak... byle ta rura miala takie same albo podobne wymiary

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 19:51

rafisz napisał(a):pojemnosc ci sie zmniejszy.... to chyba logiczne.

Fakt. Wyczytalem ze ten rezonator sluzy do symulowania wiekszej pojemnosci dolotu ze wzgledu na brak miejsca pod maska i w ten sposob poprawia dół i sprawia ze przebieg momentu jest pozbawiony uskoków...
Chyba trzeba bedzie założyć to spowrotem bo mi zalezy na dole bardziej...
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-04-13, 20:12

lukas.elk, pojedz na hamownie i zobacz bo narazie to plotki rozsiewasz.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 20:33

kamilos, napisałem tylko to co przeczytałem tutaj:
http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3134&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ogólnie juz nie raz slyszalem ze rezonator jest wazny bo sprawia ze powietrze idzie do silnika falowo. W sumie temat dosc ciekawy i rownie kontrowersyjny bo zwolenników wywalenia rezonatora jest sporo tak jak i tego przeciwnikow. Dobrze by było gdyby sie wypowiedział ktoś kto dobrze zna temat albo sprawdzał to na hamowni bo mnie niestety na takie zabawy nie stac :(
--
Sprzedam:

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-04-13, 21:52

Lukasz.elk dobrze prawi :ok:

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-13, 22:37

Nie. U nas murzyni filtrują zębami.

Chodzi ogólnie o zasadę działania. Rezonator niby cos tam przypasowywuje, ale tak naprawdę to liczy się część za filtrem, gdyż filtr dośc mocno spowalnia cały proces pobierania powietrza. Dla przykładu w maździe ( chyba mx-5 ) żeby była dobra charakterystyka momentu zastosowano kolektor dolotowy o zmiennej długości. rozwiązanie raczej trudne, łatwiej byłoby podczepić kawał rury do filtra powietrza i ta rurę regulować. Jak myślisz, czemu japonscy inżynierzy nie wpadli na taki prosty pomysł ?

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 22:51

Haro napisał(a):Nie. U nas murzyni filtrują zębami.

Haro bez zgryźliwych tekstów...
Haro napisał(a):Jak myślisz, czemu japonscy inżynierzy nie wpadli na taki prosty pomysł ?

Bo po prostu wyliczyli wszystko na styk...
Przeczytaj temat z linku który podałem na górze. To co tam napisali o rezonatorze ma sens. Wedlug tego co tam napisali zastosowanie go pozwala zwiekszyc pojemnosc układu dolotowego, który normalnie nie zmiescilby sie pod maską...

I nie pytam sie czy rezonator jest niezbedny bo jesli ktos ma stozek to nie ma opcji zeby miał rezonator. Chodzi mi o to jak ten element wpływa na pobieranie powietrza przez silnik i jakie zmiany w dopływie powietrza powoduje przy zachowaniu seryjnej puszki...
--
Sprzedam:

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-13, 22:53

Za czasów prelude czytałem, ze wyhamowywuje on powietrze z zewnątrz i wycisza układ dolotowy. To że jakby "przedłuza " układ też może być racją. Jak ktoś lubi "100% seryjność" to niech go zostawi, napewno się nic nie popsuje. U mnie po wywaleniu dziadygi jak przyspieszam to takie fajne ssanie dochodzi z tamtych okolic. Efektów ubocznych nie zauważyłem, nie usłyszałem, nie odczułem.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 23:02

Haro napisał(a):takie fajne ssanie

Oj to prawda :rotfl:

Bo w tym temacie z linku chłopaki od nissana napisali to im mniejsza pojemnosc układu tym wyzsza moc na wysokich obrotach a im wieksza tym wyzszy moment na srednich... Ciekawa sprawa... Aczkolwiek zmiany w osiagach po takich modach mysle ze bez hamowni nie wyjdą na jaw... :(
--
Sprzedam:

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-04-16, 00:12

Przekupki czy wnioski jakies sie pojawia dotyczace kluczowego pytania tego tematu ?????????????????????????????????????????????????????????????????????

A ja slyszalem ze slonce za pare milionow lat zgasnie....

Haro i lukasz.elk zaczyancie spamowac,
w kazdym temacie odbiegacie od tego o co pyta sie ktos a skupiacie sie na wszystkim tylko nie na konkretach.

wiecej esencji mniej spekulacji i teoretyzowania a "Tata powiedzial...."
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Mti-007
Forumowicz

przez Mti-007 » 2007-04-18, 09:58

To kto powie jaki filtr najlepszy do seryjnego dolotu??
Ja jak kupiłem auto to był wstawiony stożek Made in China :rotfl2: połączony szarą rurą pcv. Całe szczęście dostałem też oryginalny dolot z takim filtrem.
Obrazek

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2007-04-18, 10:31

Mti-007 napisał(a):Ja jak kupiłem auto to był wstawiony stożek Made in China :rotfl2: połączony szarą rurą pcv. Całe szczęście dostałem też oryginalny dolot z takim filtrem.
Obrazek

czyli miales lepiej niz masz teraz...

Poprzednia strona