LPG nie działa jednocześnie z wiatrakiem
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Posty: 7   •   Strona 1 z 1
Avatar użytkownika
konar
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2005-09-25, 13:32
Lokalizacja: Pabianice

LPG nie działa jednocześnie z wiatrakiem

przez konar » 2007-06-13, 22:44

Wiatam,
Zrobilo sie ciepło i moiej małej pojawil sie znowu ten sam problem :/
A mianowicie kiedy autko sie nagrzeje (przy obecnych temperaturach po przejechanu 10-15 km w mieście) i załącza sie wiatrak na chłodnicy samoczynnie wyłącza sie gaz i auto przestawia sie na zasilanie bęzyną. Gaz tak jak by sie poprsotu odłaczał gasną wszystkie kontrolki z nim związane, a gdy wentylator sie wyłączy wszytko wraca do normy, może to sprawa zbyt dużego poboru mocy ?? Niby mozana z tym życ, ale tak być raczej nie powinno. Dodatkowo zauważyłem ze gdy miałem mało benzyny czytaj zostały same opary to strasznie sie nagrzały przewody palowowe przez co uszczelki puścily i pod tylnim siedzeniem mialem kałuze etyliny
Komputer wywala 17, ale to ponoć czesta sprawa w "zagazowanych" cerekach.
Spotkal sie ktos z was z takim problemem ??

Avatar użytkownika
kukus
 
Posty: 1667
Dołączył(a): 2004-12-08, 20:41
Lokalizacja: Warszawa - Bielany

przez kukus » 2007-06-13, 22:53

17 norma
gorace rpzewody sa dlatego ze paliwo krazy czyli tloczone pompka na listwe wraca odplywem... na listwie nagrzewa sie jako ze wszystko az parzy od silnika i wraca do baku... gdy jest malo krazacej cieczy latwiej sie nagrzewa i w finale przegrzana pompka wysiada :)
co do wiatraczka i gazu to nie mam pojecia jak to mozliwe :)
od zawsze tak masz czy sam zakaldales gaz i zaczelo sie tak robic np po pol roku?
no i jeszcze mnie zastanawia to 10-15km po miescie by silnik sie rozgrzal gdy na dworzu mamy 30C?????????? :szok: moze 1-1,5km ?

[ Dodano: 2007-06-13, 21:55 ]
mam pewne podejzenia..
instalka sama przelacza Ci sie z tego co mowisz taki bajerek i zapewne sama wrzuca gaz gdy silnik sie nagrzeje? bo jezeli tak to przy uruchomieniu wiatraka temperatura cieczy spada i komputer gazu dostaje informacje ze ciecz grzejaca parownik nie jest dostatecznie goraca. masz w/w bajerki?
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Avatar użytkownika
konar
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2005-09-25, 13:32
Lokalizacja: Pabianice

przez konar » 2007-06-13, 23:04

Temperatura jest optymalna, tak jak mowisz po przejchaniu ok 2 km, ale wiatrak wlacza sie gdy sam ped powietrza nie wystarcza.
To jest bankowo zwiazane z wiatrakiem sprawdzalem na postoju, rozgrzalem silnik i czekalem az sie zalaczy wiatrak i w tym samym momecie przeskoczylo na bezyne.
Gaz mam raczej standardowy przelacza sie gdy obroty przekracza 2000
PS: Mam tak od zawsze bo auto kupilem juz z gazem i koles od ktorego kupowalem oczywiscie nie raczyl mnie poinformowac o takim "bonusie" stad przygoda z rozlana benzyna. Ale byl on zakladany w zakladze, nie jest to samorobka mam nawet jakies papiery od tej firmy, certyfikaty i inne bzdury

Avatar użytkownika
kukus
 
Posty: 1667
Dołączył(a): 2004-12-08, 20:41
Lokalizacja: Warszawa - Bielany

przez kukus » 2007-06-13, 23:29

pobory pradu to raczej nie bo conajwyzej lapki przygaslyby Ci pozatym Baca ma w pokoju wiatrak z cerki pod USB do laptopa :)

czyli na niedogrzanym silniku mozesz wrzucic gaz i bedzie dzialac tak? bo jak tak to nie mam pomyslu :)

moglbys zrobic tescik ze na rozgrzanym na gazie rozkrecasz nawiew na goraco na max ale jezeli mozesz jezdzic na niedogrzanym to znaczy ze przyczyna nie lezy w temparaturze cieczy.
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Avatar użytkownika
konar
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2005-09-25, 13:32
Lokalizacja: Pabianice

przez konar » 2007-06-14, 09:42

Tak, gaz moge wlaczyc przy zimnym silniku nawet zima
Problem pojawia sie tylko latem, gdy jest goraco ew gdy stoje w korku - w tedy interweniuje wiatrak.
Bo np cala zime ew na trasie moge smigac na gazie i nic.
Kolega ma podobny problem, jemu samohod calkowicie gasnie jak sie zalazy wiatrak tyko ze to jest Fiat Uno i on nie ma gazu, ale moze przyczyna jest podoba.
Byl w ASO ale jeszcze nic nie znalezli

Avatar użytkownika
olsen_1982
 
Posty: 281
Dołączył(a): 2005-03-04, 21:20
Lokalizacja: Leszno

przez olsen_1982 » 2007-06-14, 09:52

a moze poprostu zle ci do kompa przekaznik podlaczyli gazownicy?
[you] wejdz na www.tuningmoto.pl i sprawdz czy ciebie tam nie ma :P

Powiedzialem lekarzowi ze zlamalem reke w dwoch miejscach... powiedzial zebym przestal tam chodzic

Avatar użytkownika
konar
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2005-09-25, 13:32
Lokalizacja: Pabianice

przez konar » 2007-06-16, 23:22

Byc moze. Szukam wlasnie jakiegos zakladu w okolicy zeby spojrzeli na to fachowym okiem

Posty: 7   •   Strona 1 z 1

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Teraz jest 2019-07-16, 08:31