Silnik krokowy, przepustnica czyszczenie
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

sajder
Forumowicz

Silnik krokowy, przepustnica czyszczenie

przez sajder » 2005-05-26, 09:18

Ja wyczyścić SILNICZEK KROKOWY, PRZEPUSTNICE i bodajże nagrzewnice(mam kłopoty z ciepłym powietrzem w samochodze bardzo słabo się nagrzewa prawie wogóle) Prosze pomoc. MOże ktoś wie gdzie są jakieś schematy jak to zrobić??

W I Ś N I A
Forumowicz

przez W I Ś N I A » 2005-05-26, 09:28

sałabo nagrzewa?... a temp. wskaźnik temperatury pracuje poprawnie? najczestsza przyczyna to termostat. sprawdz to.
EVOLUTION-części samochodowe

EVO-street team

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2005-05-26, 09:57

hmm Myśle że temperatura jest ok. Wskazówka w czasie jazdy utrzymuje sie gdzie s w połowie... Jak moge sprawdzić ten termostat??

martii
Forumowicz

przez martii » 2005-05-26, 12:08

jezeli wskaznik temp utrzymuje sie na stalym poziomie podczas jazdy i postoju to termostat powinien byc OK

jezeli temp podczas jazdy jes ponizej polowy mozesz miec zblokowany w pozycji otwartej lub "wyosiowany" ja tak mialem wygladal jak zamkniety ale nie lezal rowno i przepuszczal

jak temp wchodzi za wysoko i chlodzenie jest wymuszane wentylatorem podczas jazdy jest zblokowany na zamknieciu i nie puszcza na chlodnice

najprostrze sprawdzenie to wymontowac i wrzucic do goracej wody i zobaczyc czy sie otwiera

ale na Twoim miejscu najpierw sprzawdzilbym czy przewody wchodzace i wychodzace z nagrzewnicy sa gorace, jak tak to czy masz dobrze zalozona linke od nagrzewnicy

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-05-26, 12:14

U mnie sie urwal kawalek plastiku z tylu panelu sterowania nawiewami co poskutkowalo prawie calkowitym brakiem ogrzewania, a wszystko wina jednej glupiej linki ktora mozna pociagnac wsadzajac reke pod deske rozdzielcza ;) Narazie mi to az tak bardzo nie przeszkadza w koncu jest cieplo ale na zime musze cos z tym zrobic :roll:
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2005-05-26, 13:39

heh tylko jest jeden kłopot. Ja jestem ciemny i nie wiem gdzie to sie znajduje ten termostat i nagrzewnica:/. Wiem gdzie jest silniczek krokowy i przepustnica ale jak to wszsytko wyczyscic. Zdjac odloczyc i przedmuchac komperoskiem?? czy w w odzie zanurzyc??

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-05-26, 14:14

martii napisał(a):jezeli wskaznik temp utrzymuje sie na stalym poziomie podczas jazdy i postoju to termostat powinien byc OK

jezeli temp podczas jazdy jes ponizej polowy mozesz miec zblokowany w pozycji otwartej lub "wyosiowany" ja tak mialem wygladal jak zamkniety ale nie lezal rowno i przepuszczal

a ja mam tak ze podczas jazdy w miescie zawsze mam w polowie temp lecz gdy jade np na dluzsza trase to mi schodzi temp do ponizej polowy i to znacznie to co to moze byc? Powraca do normalnego stanu jak sie zaczyna jazda ponizej 80km/h i przy czestym zmienianiu biegow

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-05-27, 13:09

witka...

Mariusz19b....to może być... :lol: normalna sprawa...jak jedziesz do 3 tyś RPM na wysokim biegu to temperatura może spaść...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-05-27, 13:23

Juz kiedys byl temat o temperaturze silnika, ja u siebie mam zawsze minimalnie ponizej polowy, co bym z nim nie robi, czy to w zime czy w lato, na ogniu czy spokojnie zawsze jest tak samo.. Malo tego we wszystkich hondziach w domu tez tak jest i bylo, wg. mnie taka jest po prostu norma ;)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."