Witam! Mam nadzieje ze dobrze wybrałem dział, bo mój problem zalicza sie zdaje się do zawieszenia. Gdy cisne moja solką powyżej 100km/h strasznie bije mi kierownica. Przy małych prędkościach drgania nie występuja, ale od 100-... zjawisko pojawia sie i nasila wraz ze wzrostem prędkości. Opony sa w dobry stanie (nie super, nie bardzo dobrym ale poprostu dobrym). Opona TOYO PROXES T1-S, bylem z tym u mechanika wziol auto na szarpaki i caly przeglad zawiechy wszystko ok. czy jest mozliwosc ze przyczyną są krzywe felgi? opony to nie sa na 99% bo zjawisko pojawia sie na zimowkach jak i letnich oponach (felga ta sama zima lato). hamulce wymienione ok 4000km temu nowe klocki nowe tarcze, bicie bylo przed i po. prosilbym o pomoc w tym gdzie zaczac szukac? za kilka dni sprawdze na felgach i oponach kolegi, jesli bicie nie zniknie, gdzie szukac dalej?
jesli chodzi o felgi to latajac troche po forach wyczytalem cos takiego, ze jesli bylaby to kwestia felgi to bicie powinno ustac po przekroczeniu jakiejs tam wiekszej predkosci, powiedzmy 130km/h. a mi przy 150km/h to juz zaczyna sie robic "tetris" zamiast kierownicy. jedyne co to sztuka utrzymac ja w rekach
robilem tez taki patent ze zamienialem felgi przod z tyłem, bez efektu bicie bylo i jest bez zmiany jego natezenia i sily
kolka do wywazenia jak to niepomoze to felga do prostowania, sprawdzcie czy macie kola dobrze dokrecone bo roznie to bywa
a tarcze to jedynie przy hamowaniu
apropo kół to jedz do wulkanizacji niech je wyważą i wtedy bedzie wiadomo, co do tarcz to tez mozesz miec krzywe a krzywe tarcze nawet gdy sie nie hamuje daja o sobie znac bo przeciez odleglosc klocka od tarczy jest minimalna. stawiam na cos z tych dwóch rzeczy
felgi byly wywazane 2 razy. na wulkanizacji powiedzieli ze owszem felga nie jest "nowka sztuka nie smigana" ale jest ok. pierscienie centrujace... coz nie mam ich bo jakos nigdy nie wiezylem w ich skutecznosc. tarcze tak jak juz pisalem sa nowe wiec nie maja prawa byc krzywe, tarcze nie byle jakie bo NIPPONa raczej po 4tys km nie powinny byc wygiete?
kakaaa napisał(a):tarcze tak jak juz pisalem sa nowe wiec nie maja prawa byc krzywe, tarcze nie byle jakie bo NIPPONa raczej po 4tys km nie powinny byc wygiete?
mają prawo, jezeli np. przy zakładaniu coś było zrobione nie tak jak powinno, zle sie ulozyly klocki, pare razy ostro przyhamowane - nie oceniam jak jezdzisz tylko podaje przyklady...powodzenia w rozwiazaniu problemu