Problem z INDIGLO by MOMAN

PETE-R
Forumowicz

Problem z INDIGLO by MOMAN

przez PETE-R » 2007-08-10, 19:38

Siema.

Jak w temacie, mam problem z podpieciem inwertera od tarcz indiglo, w liczniku sa 3 wtyczki dluzsza z lewej, taka mala niebieska na srodku i krotsza z prawej. Znalazlem 2 plusy na dluzszej wtyczce jeden na 4 pinie od prawej i drugi na 4 pinie od lewej, jeden jest staly i caly czas jest na nim napiecie, natomiast na drugim napiecie jest dopiero po wlaczeniu swiatel! Po podpieciu plusa z inwertera do obojetnie ktorego z plusow i masy tarcze dzialaja lecz gdy tylko wtyczki wpinam do licznika tarcze gasna! Tak jakby bylo jakies obciazenie! Czy ktos z was zakladal te tarcze i zrobil to w inny sposob? Mam warunki troche polowe a nie chce tego dawac Irolom bo oni nie umia dobrze wtyczki do gniazdka wlozyc :nieok: z gory dzieki za pomoc bo mecze sie z tym mecze. Pozdro P E T E R
"HONDA - The Power of Dreams"

Magnum
Forumowicz

przez Magnum » 2007-08-10, 21:31

Może podepnij sie do kabli zasilających postojówki. Powinny być gdzieś przy skrzynce bezpieczników lub przy wiązce z przełączników kierownicy. Te które znalazłeś może zasilają wskażniki temeratury i paliwa a one są podłączone chyba w szereg i mają spadki napięcia.
Ostatnio edytowano 2007-08-10, 21:37 przez Magnum, łącznie edytowano 1 raz

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-08-10, 21:32

ja nie miałem żadnych problemów, zasilanie inwertera wziąłem z żaróweczki, tej głównej na górze licznika, przewody zasilające są na wierzchu więc łatwo przylutować nowe przewody i póścić górą do inwertera, inwerter umieściłem za licznikiem, przypiąłem zipami i taśmą dwóstronną, ale jak jest cicho w aucie to słychać jak brzęczy, więc można by go umieścić niżej, pod deską, ale tu jest świetny dostęp.
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

PETE-R
Forumowicz

przez PETE-R » 2007-08-10, 21:49

giscrx napisał(a):ja nie miałem żadnych problemów, zasilanie inwertera wziąłem z żaróweczki, tej głównej na górze licznika, przewody zasilające są na wierzchu więc łatwo przylutować nowe przewody i póścić górą do inwertera, inwerter umieściłem za licznikiem, przypiąłem zipami i taśmą dwóstronną, ale jak jest cicho w aucie to słychać jak brzęczy, więc można by go umieścić niżej, pod deską, ale tu jest świetny dostęp.

ktorej zaroweczki ? na gorze licznika sa dwie zarowki po wpieciu sie w ich kable, swieca lecz tarcze nie :/

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-08-10, 22:03

ni podepnij inwerter do zasilania z tych większych żarówek

ps. a skoro jest juz taki temat to moze koledzy opiszecie jak sie wymienia te tarcze.
1. trzeba ściągać wskazówki?jak tak to jak?
2.jakie są problemy przy wymianie i po krutce jak to sie zakłada?
3.czy kupienie tych z allegro to dobry pomysł?

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-08-10, 22:15

1. wskazówki, hmm, od prędkościomerza to na 100% trzeba ściągnąć, bo znajduje się tam kasownik kilometrów i nie ma jak założyć, od obrotomierza ja sciągałem, ale otwory w tarczach są na tyle duże że powinno Ci się zmieścić, a od temp. i paliwa to nie ściągałem
oczywiście zakłada się je na stare tarcze
2. ja nie miałem problemów, 1h, roboty i założone, gorzej było z ustawieniem wskazówek
3. w dzień nie wiedać podświetlenia, im ciemniej tym bardziej widać, a w nocy musisz się przyzwyczaić, bo moga Cię delikatnie razić po oczach, ale to kwestia przyzwyczajenia, jakoś niezła, nie ma się co rzucać, w porównaniu do tych na ebayu angielskim, to te się umywają, ale tamte są w milach :wrrr:
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

PETE-R
Forumowicz

przez PETE-R » 2007-08-10, 23:50

ja nie mialem problemu z zalozeniem tarcz by Moman na stare! Uporalem sie i z nalozeniem na predkosciomierz bez wyciagania kasownika ;) troche ponaciagania i weszlo ;) co do instalacji na dzis sobie odpuscilem! Zalatwilem sobie miernik cyfrowy wiec jutro znajde przyczyne nieswiecenia ;) Pozdro

[ Dodano: 2007-08-11, 17:36 ]
Witam ponownie ;)

uporalem sie z tymi Indiglo ;) Problem polegal na tym ze troszke za mocno dokrecilem tarcze Indiglo do starych tarcz tymi srubkami i bylo zwarcie po wpieciu wtyczek, gdy odizolowalem srubki od tarcz - wszystko bylo ok! Zasilanie inwertera poprowadzilem z oswietlenia gornej czesci licznika - podobnie jak giscrx.

P.S. Efekt jest niezly, wskazowki moglyby swiecic troche jasniej ale ogolnie jest ok. Tarcze zakladalem bez zdejmowania wskazowek, i staralem sie ich nie naruszyc! Lecz przy probach szukania powodu nieswiecenia tarcz, elektromagnesy w duzych tarczach troszke popuscily i mam wrazenie ze i predkosciomierz i obrotomierz troszke jest opozniony! Chyba bede musial kupic nowy licznik ;) Jesli ktos ma do sprzedania to piszcie na pw lub gg. Pozdro

cayenne
Forumowicz

przez cayenne » 2007-08-23, 09:12

pytanie z innej beczki ale związane z INDIGLO
czy w tych tarczach jest coś w rodzaju dimmera - chodzi mi o mozliwość ustawienia stopniowego ściemniania
nie lubie jak mi daje za mocno po oczach w nocy a wydaje mi się ze to może troche dawać

ewentualnie czy jest jakiś sposób na to sciemnianie tarcz ?
O! Ooo! Spider Pig! Spider Pig! Spider Pig! Does whatever, what Spider Pig does! Can he swing from a web? No he can't, he's a Pig. Look out! He is a Spider-Pig
http://pl.youtube.com/watch?v=uyAwFw0eX ... re=related hard to kill

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-08-23, 09:16

nie ma możliwości ściemnienia, i nie wiem czy da się zrobić, to nie są żrówki że można sobie wstawić w obwód dimmer, tu jak świecą to świecą, ale najlepiej zapytaj u źródła czyli momana, robi je więc powinien wiedzieć

a co do jazdy w nocy to idzie się przyzwyczaić, ja mam jeszcze 3 wskażniki indiglo na słupku, więc mam niezłą dyskotekę :rotfl:

cayenne
Forumowicz

przez cayenne » 2007-08-23, 10:32

zawsze pozostaje założenie ciemnych okularów :rotfl:
O! Ooo! Spider Pig! Spider Pig! Spider Pig! Does whatever, what Spider Pig does! Can he swing from a web? No he can't, he's a Pig. Look out! He is a Spider-Pig
http://pl.youtube.com/watch?v=uyAwFw0eX ... re=related hard to kill

olsen_1982
Forumowicz

przez olsen_1982 » 2007-08-23, 10:35

na tych ebayowskich indiglo jest opcja sciemniania
[you] wejdz na www.tuningmoto.pl i sprawdz czy ciebie tam nie ma :P

Powiedzialem lekarzowi ze zlamalem reke w dwoch miejscach... powiedzial zebym przestal tam chodzic

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-08-23, 10:58

tego nie wiedzialem, więc :poklony:

JuM3R
Forumowicz

przez JuM3R » 2007-09-12, 11:12

czytajcie manuale :)

ze stronki moman
"Podłączenie:
Podłączenie inwertera w samochodzie jest banalnie proste i ogranicza się do podpięcia dwóch kabelków "plusa" i "minusa".
Zasilanie inwertera trzeba wziąć z licznika - w liczniku oświetlenie włącza się w momencie włączenia świateł – najprościej podłączyć się do jednej z żaróweczek oświetlających licznik od środka - tylko nie pomylić plusa z minusem. Jeśli tak podłączysz zasilanie to również regulacja jasności świecenia tarcz indiglo działać będzie za pomocą oryginalnego pokrętła do ściemniania i rozjaśniania oświetlenia licznika. Jeśli nie masz takiego ściemniacza w samochodzie, a chcesz by była regulacja jasności tarcz to musisz wstawić sobie dodatkowy potencjometr i podłączyć go na wejściu inwerera. (szczegółowy opis podłączenia jest w instrukcji wraz z inwerterem).
Tarcze INDIGLO podłączane są do inwertera za pomocą wtyczek co ułatwia montaż i eliminuje ewentualne pomyłki."

;)

Vein
Forumowicz

przez Vein » 2009-03-26, 12:16

Pobawie sie w archeolga i odkopie ten temacik :)

Mam pytanie do ludzi znających sie na elektronice. Posiadam te tarcze od Momana i chciałbym sobie wstawić jakiś potencjometr co by można było regulować jasność świecenia tarcz. Z instrukcji wynika, że należy wstawić go przez inwerterem. no i teraz pytanie jaki to ma być potencjometr, jaka skala, moc, napięcie ? No i jeszcze tak sobie myślałem czy przypadkiem nie da sie zaadoptować z innego auta takiego suwaka (tylko tam zpewne te przełączniki w innych autach sa pod kostke jakąś, ale może ktoś już nad tym myslał i kombinował) ?

:)

P.S Jakby komuś sie udało znaleść temat odnośnie podświetnie przycisków od przeciwmgielnych i ogrzewania szyby, to byłbym bardzo wdzięczny :) (Słabo coś mi idzie to szukanie :P )

nadola
Forumowicz

przez nadola » 2009-03-26, 12:36

Trochę w odwrotnej kolejności:
podświetlanie http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=218 wprawdzie nie w rexie ale podobnie.
Co do przetwornicy, można spróbować użyć potencjometrów które były chyba w niektórych crxach montowane do regulacji podświetlenia zegarów. images_2ndgen/schematy_ED9_2/wnetrze/interior_lights.jpg któryś z tych przycisków 10 albo 14
Natomiast nie wiem czy zmniejszanie napięcia wejściowego przetwornicy spowoduje zmiane nap. zasilania folii el. w sposób zadowalający.

Następna strona