Problem przy remoncie D16Z5

gorzki
Forumowicz

Problem przy remoncie D16Z5

przez gorzki » 2007-08-15, 18:47

Witam was postanowilem sie wziasc za remont silnika :) chcialem go odmlodzic i byc pewnym nie obrucenia sie panewki bo wiem ze to czesto spotykane... Wymieniam panewki na marke ACL i pierscionki marki RIKEN :) Pisze tu poniewaz mam problem pierscienie te byly sciagane dla mnie na zamowienie wiem ze pod silnik D15Z5 i pod inne silniki hondy podlega duzo takich samych czesci. Pierscienie ktore zdjalem z tloka sa takie same jak nowe procz jednego szczegolu... piescien olejowy tzn ten co skalada sie 3 czesci jest pierscieniem szerszym od tego starego i wchodzi bardziej w glab tloka nie wiem czy moze byc taka roznica miezylem suwmiarka ten punkt gdzie siedzi ten pierscien i jest dosc sporo luzu ale niechce wlozycz i po pewnym czasie przekonac sie ze cos uszkodzilem czy ktos mial juz taki problem Moze w hondach sa rozne pierscienie olejowe i dostalem nie to???

badam
Forumowicz

przez badam » 2007-08-15, 21:40

hmm mysle ,ze ejst ok tylko moga wystepowac roznice w budowe

myslalem jeszcze o zmierzeniu luzu w rowku ale chyba dla olejowego nie ma czegos takiego

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-08-15, 22:24

pierscienie sciagane na zamowienie?? przeciez riken to orginal z aso, byc moze stary pierscien sie troszke "sprasowal" pod wplywem latania gora dol bo przeciez srodkowa czesc jest miekka

gorzki
Forumowicz

przez gorzki » 2007-08-15, 23:01

Uwazasz ze pierscien potrafi sie zuzyc az tak roznica to okolo na blaszkach 0,3 mm a na spiralce0,3mm to ze blaszki tzn te pierscionki najcinsze moga sie zetrzec ok rozumiem ale spiralaka??? kiedys mechanik opowiadal mi i zwracal takie pierscionki marki CTI mowil ze honda ma inny rodzaj tylko pierscienia olejowego czasami i ja sie teraz przestarszylem wiem ze pierscien wejdzie w cylinder i wejdzie w rowek ale nie wiem czy nie bedzie mial za duzego nacisku i czy w duzych tempereturach nic sie nie stanie... a pierscienie byly Sciagane na zamowienie bo mialem taka mozliwosc jednak wiem ze w jednej hurtowni nie mieli i bym czekal dlugo wiec ktos poszukal zamiennikow bo jest ich troszke to ze riken wcale nie oznacza ze jest taki jeden wystarczy poczytac na naklejce na pudelku do jakich silnikow pasuja pierscienie ja mam d16z5 a na naklejce d16a...