Przegub

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-08-23, 17:27

zenętrzny przegub, wewnętrzne objawiają się tym, że przy ruszaniu na pichach i przy gwałtownym przyspieszaniu trzepie budą, a najlepiej to wejdź pod auto i poruszaj półosią wokół własnej osi, zawsze jest mały luz ale to tak ma być, ale jak jest większy to wtedy będzie wewnętrzny, jaki to ma być luz to już nie jestem w stanie powiedzieć.
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-08-23, 21:09

trzaska ci zewnetrzny,,,i jak koledzy wyzej gadaja jak skrecasz w lewo trzaska prawy,i odwrotnie,,,znaczy sie 90% grzechotek tak ma :rotfl2: to jeden z mankamentow crxa,,,olej i przeguby :cry: aha zawsze kombinowalem czemu trzaska ten co tzraska,mysle ze dlatego,ze uklad roznicowy ciagnie zawsze tam gdzie ma luzniej,,wiec jak krecisz w lewo to kolo lewe jest bardziej docisniete do drogi,wiec trzaska prawy bo ma luzniej[znaczy sie to kolo ciagnie cale auto],,,,..ale zakrecilem :razz:

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-08-23, 22:47

jestem spiacy i nie potrafie ogarnac czemu po zmianie polosi z lewej na prawa przestalo pukac?? wytlumaczy mi to ktos?? (Thompson)

widziales jak zbudowany jest przegub? wyobraz sobie jak jest przenoszona w nim sila gdy jest po np. lewej stronie, a jak bedzie przenoszona gdy bedzie po prawej.
inaczej: pukaja ci przeguby gdy jedziesz do przodu, ale jak jedziesz do tylu to tez graja? jak zamienisz lewy z prawym to bedzie dla nich jakbys jechal na wstecznym. poprostu znacznie wiecej jezdzi sie do przodu i przeguby sa z jednej strony bardziej wyrobione i trzeszcza.

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2007-08-23, 22:50

ateem napisał(a):jestem spiacy i nie potrafie ogarnac czemu po zmianie polosi z lewej na prawa przestalo pukac?? wytlumaczy mi to ktos?? (Thompson)

widziales jak zbudowany jest przegub? wyobraz sobie jak jest przenoszona w nim sila gdy jest po np. lewej stronie, a jak bedzie przenoszona gdy bedzie po prawej.
inaczej: pukaja ci przeguby gdy jedziesz do przodu, ale jak jedziesz do tylu to tez graja? jak zamienisz lewy z prawym to bedzie dla nich jakbys jechal na wstecznym. poprostu znacznie wiecej jezdzi sie do przodu i przeguby sa z jednej strony bardziej wyrobione i trzeszcza.

tak tez wlasnie pomyslalem dzisij :P w sumie nie jezdze prawie wcale na wstecznym :P tym bardziej zadko sie zdarza, ze musze krecic na wsteczym wiec nie wiem czy trzaskaja :) tak btw to Thomson :) bez P :)

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-08-23, 23:13

sorka za blad ;)

grzesZ
Forumowicz

przez grzesZ » 2007-08-24, 09:57

ok dzieki, a co do tej zasady ze jak w lewo to prawy przegub to moze dlatego ze wtedy nie jako prawe kolo pokonuje dluzsza droge i jest bardziej dociazone ale moc jest na lewym( mozna to zauwazyc np w jakis cieniasach ktore tylko pala gume przy skreconych kolach i to jest zawsze to kolo na ktora strone sie skreca bo mechanizm roznicowy daje wiecej mocy tam gdzie jest mniejszy opór(TO TEZ PRZEZ TO jak zerwi sie przegub to niemozna jechac). I to prawe z mniejsza moca ma luz dlatego wydaje dzwieki...

[ Dodano: 2007-08-24, 20:57 ]
no wiec dziwna sprawa zrobilem jak pisaliscie tzn zdjalem kola i sprawdzalem ktora to strona oba w sumie tak samo chodzily znajomy mi powiedzial jak to sprawdzal ze niby spoko...zalorzylem kola i nagle... hmm stukanie jak skrecam w ta i w ta strone...mysle no dupa...chwila minela i nagle nie stuka w zadna...mysle i ha ha ale po paru km... nadal to samo co bylo na poczatku czyli stuka przy skrecaniu w lewo

Poprzednia strona