Siemka,mam takie pytanko jak w temacie czy da rade cos takiego zrobic, głownie czy pasuje mocowanie poduszek, gdyz posiadam crxa z silnikiem d16Z5 rozbitego i chcialbym przełożyć z niego silnik do civica 1.5 z roku 95(nie wiem jakie tam są oznaczenia silnikow)
jak dobrze pamietam to w civicu nie ma poduszki od strony chlodnicy (ale jest to maly prob;em- spawareczka i jazda) ale nie wiem o z reszta poduszek, z tego co patrzylem to boczne poduszki powinny pasowac, ale lepiej nich sie ktos wypowie kto zna bardziej ten temat
Silnik w tej coupe to D15B7. Nie opłaca sie zmieniac go na Z5 bo musiałbyś jeszcze dokonać konwersji OBD-1 na OBD-0 czyli zrobić krok w tył. Jeśli chcesz koniecznie zmienić silnik na coś mocniejszego to lepiej sprzedaj Z5, dołóż i kup D16Z6. Ze swapem na Z6 nie będzie problemu bo B7 jest MPFI więc tylko zmiana kompa i podciągnięcie VTEC.
Inne wyjście to minime.
Z mocowaniem nie powinno być problemu. Miałem u siebie D15B z civica 5gen i wszysko pasowało idealnie poza łapą od Z5. Trzeba ją było troche przyszlifować.
Pomijam oczywiście to ze te D15B7 pewnie dłużej posłuży niż Z5
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem. --
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen
Jak rozumiem to D16Z6 to jest ten silnik co wystepuje w solkach?,szkoda ze sie nie opłaca wsadzic Z5 bo akurat w rexie jest on po remoncie jakies 10 000km temu,chyba zrobie tak jak mowisz lukas,a te wszystkie wiązki co są w coupe pasują do Z6?Oprocz zmiany kompa trzeba cuś jeszcze przerabiac? dzieki z góry koledzy