jak nałożyć lakier ?

przema72
Forumowicz

jak nałożyć lakier ?

przez przema72 » 2007-09-14, 19:10

witam , na wstępie mówię że pomalowałem już 3 autka , 2 maluchy i poloneza , niestety był to jakiś renolak :razz: , teraz zanabyłem lotkę do crx-a i kupiłem lakier , mam kilka pytań:
lakier to baza czarna perła i bezbarwny
- kiedy na bazę nałożyć lakier bezbarwny , po jakim upływie czasu , czy baza ma być zupełnie sucha czy jeszcze wilgotna ?
- jeśli ma być sucha to czy trzeba z niej usunąć "baranka"

bardzo proszę o jakieś wskazówki pozdro

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-09-14, 20:52

a więc tak.
nie napisałeś o podkładzie czemu ?
z czego spojler jest pewnie jakiś laminat . no to tak:
1.matowisz go papierem 800na wode przecierasz nitrem
2. psiukasz go podkładem do tworzyw (zwiększającym przyczepność )wygląda to jak brudne nito.
3psiukasz podkładem po wyschnięciu matowisz go 800 na wode przecierasz nitrem lub (jest taka szmatka antystatyczna)
4.psiukasz baze aż dobrze skryje i czekasz jakieś 15minut zależnie od temp. tak żeby było widać ze już pszyschła i nie popłynie.
5.i teraz psiukasz klarem też kilka warstw ze 4 żeby dobrze się rozlał i cytryny nie było. i radze do niego Ci kupić uplastyczniacz który się dolewa do claru co by nie pękał jak tworzywo jest elastyczne.
powodzenia :ok:

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-09-14, 21:31

podklad przecierasz ekstrakcyjnym,bo nitrem moze schodzic podklad,baza nie moze przeschnac,to najwazniejsze nie moze,bo jak przyschnie to z czasem ci kral zejdzie,,,wiec sikasz baze i jakies max 15min,malujesz pierwsza warstwe kralu,,,moja rada,,,wal wiecej warstw kralu,a cienko,znaczy wiecej powietrza mniej farby,ale nie mozesz tego zapylac na sucho,musi sie lekko swiecic......,,staraj sie nie robic cytrynki,i tyle,POWODZENIA/PS..nalozenie bazy to pikus,kral moze ci troche klopotow narobic,,ale jak co wal cienko a wiecej warstw,za bardzo nie zasuszaj kolejnych warst kralu,,, ;)

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2007-09-16, 13:41

ok lotka już pomalowana , wielkie dzięki za rady , wyszło ok , troszkę przesadziłem z bazą w jednym miejscu i mi się mały zaciek zrobił ale pod spodem lotki :) , i mucha mi siadła ale jakoś z tego wybrnąłem , teraz jak wyschnie to polerka i będzie oki :)