Czy maty na drzwi ???
Coś dla crxowych audio

tomex
Forumowicz

Czy maty na drzwi ???

przez tomex » 2007-08-27, 12:11

Witam
Zwracam się z prośbą do znawców tematu i do tych którzy temat przerobili na własnym "rexie".
Mianowice zamierzam w końcu zamontować audio w aucie (radio-alpina 9855R, przód-Hertz ESK165, tył-Hertz DCX130, i mała skrzynia basowa w bagażniku, wzmacniacz Alpina 3555), i teraz moje pytanie: zastanawiam się nad matami wygłuszającymi na przednie drzwi (czy lepiej założyć, czy może jest to strata pieniędzy, czy np jest to mus jeśli chce się mieć dobre audio)???? Takie maty ważą około 4,5kg. na drzwi (9 mat po 25x25), plus do tego zakładam elektrikos szyby i centralny zamek, i boje się że drzwi, a raczej zawiasy w drzwiach mogą być zbyt obciążone i drzwi opadną na zawiasach?!?!

Poradźcie co mam z tym fantem zrobić bo chciałbym żeby to wszystko miało "ręce i nogi" ,a nie jakaś lipa w stylu OPT. :poklony:

Wszystkie mądre porady nagradzam "pomógł" :ok:

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-08-27, 12:39

nie jestem specem w temacie ale wydaje mi sie ze jak dasz skrzynie basowa to efekt bedzie zadowalajacy bez wygluszen drzwi. ja osobiscie mam z przodu 16stki phonocara z tylu 16stki magnata do tego wzmak signata 4 kanałowy i powiem szczerze ze skrzyni nie planuje bo efekt mnie zadowala, nie lubie mocnego basu od ktorego az dzwoni w glowie ;) a dodam ze drzwi wygluszonych nie mam bo nie lubie zbednego balastu :P

SZama89
Forumowicz

przez SZama89 » 2007-08-27, 13:38

jeżeli chcesz miec porzadne audio to wygluszenie przednich drzwi to podstawa, musisz to zrobic bo dzwiek bedzie :blee: bo beda ci graly blachy zamiast glosników a jak zrobisz profi na dystansach z mdfu i wygluszenie drzwi to bedzie superrr ;)

Arek-MARKI
Forumowicz

przez Arek-MARKI » 2007-08-27, 13:38

Witam

esk-165, ma dośc dobry midbas i warto wygłuszyć drzwi. Sam osobiście mam wyklejone drzwi(18 mat 25cm na 50cm) plus elektryki z vteca i centralny. Od 1,5 roku nie widzę większej zmiany w położeniu drzwi. Po pierwsze zamontuj głośnik na dystansie z mdfu, potem wygłusz i podłącz oczywiscie esk pod wzmak, bo inaczej to sensu nie ma. Te głośniki maja ponad 50 w rmsie, radio ma około 18 rms( 4x50- to moc maksymalna). Po podłączeniu pod wzmaka i wygłuszeniu, to dopiero zacznie grać. Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal 507-465-105 lub gg:4429874.

konik
Forumowicz

Samochód: wrx

przez konik » 2007-08-27, 18:09

potwierdzam wygłuszenie podstawa:)) odnosnbie pozostałych twoich pytan... Jak dobrze pamietam 9855 ma opuznienie czasowe dla soobwofera... daje to to ze bas mozna wystroic sobie i nie jest opuzniony a efekt z tego taki iz sie pokrywa z systemem przednim i daje wrazenie ze bas dobiega z przodu pojazdu... warunek drzwi muszą być solidnie wygłuszone by system hertzy zaczął ,,kopać" ;) z hertzami alpine gra całkiem sympatycznie słuchałem wiec potwierdzam :)odnosnie wzmaka nie słuchałem wiec nie wiem co z tego bedzie.... prawda jest taka ze wiekszość wzmacniaczy nadaje sie tylko pod basy... owszem zagra głosniej z takim systemem ale brzmieniowo straci sporo-masz mozliwość odsłuchaj najpierw sam ocenisz co ci lepiej pasuje. Co do tyłów polecam NIC nie zakładać... firmy zakładają tyły by poprawić brzmienie basu i zniwelować opuznienie... poprostu tyły profesjonalnie załozone mają odciecie wokalu-tylko ,,pukają'' :D zniwelujesz opuznienie na radiu jak juz piwałem...zdecydujesz sie na wzmaka bierz esk, bez-dsk i tylko 165,zadnych mniejszych badziewi. Jesli zdecydujesz sie na hertze polecam wymienic kabelki bo te w kąplecie z filtrami to są druty telegraficzne, wystarcza jakies np thomsona z miedzi beztlenowej czy cos podobnego. Przy dobrze wygłuszonych drzwiach zdiwisz sie ile kable psuły ten system. Z tego co pamietam bez lutowania przy zwrotnicach 5 min zabawy:) Znaczy moja rada taka- sam system przedni wygłuszyc drzwi zmienic druty a czy pod wzmak proponowany przez ciebie sie pokusić na serie esk zapytaj kogos kto tego słuchał Pozdrawiam :)

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2007-08-27, 18:30

Polecam wygluszenie drzwi, u siebie mam tak zrobione i jest zauwazalna roznica. Po pierwsze nie gra Ci tapicerka, jak zrobisz glosno to nie robisz "wioski" na zewnatrz no i dzwiek jest lepszy :) Wygluszenie dodaje naprawde sporo dynamiki glosnikom :)
ED9 "Mała Czarna" -> sprzedana
EE8 "AliGator" -> sprzedany
MB C36 AMG "Black Widow" -> sprzedana
Nissan Sunny GTI-R "Szatan"

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2007-09-21, 09:36

muszę trochę odkopać. Maty matami ale napiszcie mi koledzy jakie te maty. miękkie czy twarde, z alu czy bez??? Bo są różne rodzaje i tak naprawdę to nie wiem które do czego stosować
"I'm forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air
They fly so high
They reach the sky
And like my dreams they fade and die
Fortunes always hiding, I've looked every where
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air!"

Arek-MARKI
Forumowicz

przez Arek-MARKI » 2007-09-21, 09:46

Miękkie na drzwi, twarde na podłogę, aluminiowe do komory silnika. Jak będziesz chciał maty to odezwij się, myślę że się dogadamy.
CHEMIA SAMOCHODOWA
MATY WYGŁUSZAJĄCE
LAKIERY
SZPACHLE
ZABEZPIECZENIA ANTYKOROZYJNE

http://www.car-audio.waw.pl

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-09-21, 12:26

Arek-MARKI, a po ile masz miękkie i jaki format?
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

Arek-MARKI
Forumowicz

przez Arek-MARKI » 2007-09-21, 14:42

Miękkie, mam cene na allegro 7,49zł/szt wymiar 25cm na 50cm. Dla osób z forum może być po 7zł/szt wymiar 25cm na 50cm. Już 1 osoba brała odemnie maty, i jest zadowolona wystawiła komentarz na stronce. Ogólnie to one mają wymiar 50cm na 50cm, ale łączone są folią , jak oderwiesz folie to robią się dwie połówki 25cm na 50cm. Troszke sie bawie w car audio, to wiadomo nie wydając olbrzymiej kasy jak na maty dynamat, to miekkie app są dość spoko przy takiej cenie. Twardych na drzwi nie kładzcie bo pękają.
CHEMIA SAMOCHODOWA
MATY WYGŁUSZAJĄCE
LAKIERY
SZPACHLE

zajob
Forumowicz

przez zajob » 2007-09-23, 20:22

Albo idź do obi i kup rolkę 30 maty soudal bodajże tam sprzedają, jest troszke sztywniejsza niż miękkie z allegro, ale suszarka lub opalarka i kładzie się aż miło i koszy o wiele niższe, ma warstwe alu, nie pęka na mrozie ani nic, sprawdzone. Wszystko zależy ile masz dutków na ten zabieg, bo jak wiadomo maty profi są nieco drogie.

Pozdrawiam
zajob

Arek-MARKI
Forumowicz

przez Arek-MARKI » 2007-09-23, 21:05

Kolego masz wyklejone tymi matami drzwi, że polecasz? Ja kleiłem takie maty i one śmierdzą, to są maty do ocieplania kominów na zewnątrz budynków. Jak tak samo oszczędzasz na cerce to gratuluje. Zaoszczędzisz 30-40zł a smród w aucie w upał.
CHEMIA SAMOCHODOWA
MATY WYGŁUSZAJĄCE
LAKIERY
SZPACHLE

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-09-23, 21:08

Arek-MARKI, sorki za OT, ale zajob, ma wpisane pod avatarem "coś innego", więc na szczęście nie oszczędza na hani ;)

ps. jak tam z tą przesyłka dla mnie??
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

zajob
Forumowicz

przez zajob » 2007-09-23, 21:43

Arek-MARKI napisał(a):Kolego masz wyklejone tymi matami drzwi, że polecasz? Ja kleiłem takie maty i one śmierdzą, to są maty do ocieplania kominów na zewnątrz budynków. Jak tak samo oszczędzasz na cerce to gratuluje. Zaoszczędzisz 30-40zł a smród w aucie w upał.

Tak mam wygłuszone tymi taśmami, z dwóch stron oczywiście i nie dośc że nic nie śmierdzi, to jeszcze po podgrzaniu klej trzyma moim zdaniem dużo lepiej niż z tych app.

Dobrym układem jest wygłuszenie blachy z zewnątrz matami app, bo są odrobine grubsze i bardziej miękkie, przez co łatwiej się je kładzie, a od wewnątrz położyć taśmę, gdyż można docinać wieksze kawałki na wymiar, i warstwa alu chroni przed pękaniem z zimę. dobrze jeszcze okleić dookoła folią, a sama tapicerkę wykleić cienka gąbką plus ewentualna kosmetyka.
Co prawda z crxem jeszcze się żadnym nie spotkałem, ale te podstawowe zasady są skuteczne dla wiekszości aut.
Pozdrawiam
zajob

Arek-MARKI
Forumowicz

przez Arek-MARKI » 2007-09-23, 21:55

Więc tak na wstępie, GĄBKA odpada, ze wględu na wilgoć w drzwiach, będzie nasiąkać wodą. Ja jednak nie polecam typ rolek soudala, bo nie maja zastosowania do samochodów, czyli nie spełniaja żadnych norm. Na uszczelnienie boczka poleceam dwustronną np uszczelkę do okien, oklejając rant boczka tak aby nie było widać. Do tego oczywiscie głośnik na dystansie mdf, kable z miedzi beztlenowej.

Maty nie pekaja na płaskiej powierzchni tylko na otworach technologicznych.
CHEMIA SAMOCHODOWA
MATY WYGŁUSZAJĄCE
LAKIERY
SZPACHLE

Następna strona