Woda w bagażniku

bordos
Forumowicz

Woda w bagażniku

przez bordos » 2007-08-03, 15:12

Mam taki problem:

Po deszczu (lub myciu) w bagażniku zbiera mi się woda.

Znalazlem już na forum kilka postów na ten temat - ale uszczelniłem lampy (zbierała sie w nich wczesniej woda - teraz juz się nie zbiera) i obejżałem przewody od szyberdachu i je przeczyściłem (jeden był zatkany ziemią i jakims syfem) ale problem nie zniknął.

I tu mam pytnaie: Czy to normalne, że wewnątrz uszczelki bagażnika zbiera się woda? Bo nawet po myciu, z lewej strony (gdzie cieknie) jest w niej woda i jak się ją wciśnie - to wylatuje dziórką w niej.

I drugie pytanie: Czy trójkątne zaślepki z tyłu auta (po bokach) też uszczelniają wnętrze przed wodą? Bo woda cieknie po tylnej ścianie - ale wygląda jakby ciekła znad lampy, z miejsca gdzie nachodzi narożnik tylniej klapy:/

Pomóżcie - bo nie chce zeby mojej Hani zgniła podłoga w bagażniku :/[/scroll]

greg 1968
Forumowicz

Samochód: inna HONDA (EJ9)

przez greg 1968 » 2007-08-03, 19:36

I drugie pytanie: Czy trójkątne zaślepki z tyłu auta (po bokach) też uszczelniają wnętrze przed wodą? Bo woda cieknie po tylnej ścianie - ale wygląda jakby ciekła znad lampy, z miejsca gdzie nachodzi narożnik tylniej klapy:/

Te uszczelki to tylko imitacja i nie mają roli uszczelniania i przez spinki mocujące te trójkąty
woda też się nie przedostanie.

Uszczelka ma otwory od strony wewnętrznej pomagające przy łatwiejszym zamykaniu klapy(nie stanowi profilu zamkniętego i w momencie jej spłaszczania przy zamykaniu klapy nie działa jak poduszka powietrzna) może gromadzić się w niej wilgoć ale nie woda.
Sprawdż jeszcze jedno miejsce.
Zdejmij osłony tylnych szyb trókątnych(czarne plastyki) zdemontuj listwy dachowe i lej wodą na styku rynienki z klapą bagażnika druga osoba niech siedzi w bagażniku i obserwuje twoje zamoknięte miejsce .
A teraz browar się ociepla :rotfl:
Jak bedzie ciekło to napisz bo bym napisał ale teraz to już łódka bols się ociepla :wrrr:

bordos
Forumowicz

przez bordos » 2007-08-05, 22:47

No i problem chyba z glowy :D

Rozebrałem plastiki i sie okazało ze duża częsc uszczelki przeciekała. Została zdjęta, wyczyszczona i przyklejona na uszczelniacz do dachów - i jest suchutko - po 30 min polewania wężem tylu auta nie przeciekła ani kropelka.

Przy okazji znalezione 5 zł :rotfl:

Puca
Forumowicz

przez Puca » 2007-09-28, 23:24

RATUJCIE !!!

Czytałem chyba wszystkie posty z tego tematu i nadal cieknie mi woda z siłownika klapy ;(

Zrobiłem następujące modyfikacje:
- uszczelniłem szyberdach
- uszczelniłem tylne szyby boczne
- uszczelniłem tylne lampy
- uszczelniłem spryskiwacz tylnej szyby
- uszczelniłem uszczelkę klapy

Już nie wiem co mam robić i jak walczyć z tą usterką, spać nie mogę bo mam straszne koszmary że leje mi się do Rex'a :(

greg 1968
Forumowicz

Samochód: inna HONDA (EJ9)

przez greg 1968 » 2007-09-29, 07:45

Z tego co napisałeś to już prawie wszystko. Jest jeszcze jedno miejsce do którego powinieneś zajrzeć.
Zdejmij listwy rynienek dachu i dokładnie styk błotnika tylnego z dachem( przy tylnej klapie w jej wnęce). Jest tam łączenie które zasmarowane jest w oryginale masą uszczelniającą. U ciebie jest tam pęknięcie i trzeba to wyskrobać i ponownie uszczelnić ale nie sylikonem ale masą uszczelniająco-klejącą np firmy WURTH produkt o nazwie K+D
Działaj :D

bialy
Forumowicz

przez bialy » 2007-09-29, 09:24

greg 1968 napisał(a):Z tego co napisałeś to już prawie wszystko. Jest jeszcze jedno miejsce do którego powinieneś zajrzeć.
Zdejmij listwy rynienek dachu i dokładnie styk błotnika tylnego z dachem( przy tylnej klapie w jej wnęce). Jest tam łączenie które zasmarowane jest w oryginale masą uszczelniającą. U ciebie jest tam pęknięcie i trzeba to wyskrobać i ponownie uszczelnić ale nie sylikonem ale masą uszczelniająco-klejącą np firmy WURTH produkt o nazwie K+D
Działaj :D

U mnie kidys leciala woda, i byl to wlasnie styk rynienki z blotnikiem
Szukasz dobrego biura rachunkowego ? Zapraszam http://annabielawska.pl Najlepsze Biuro Rachunkowe w mieście Olecko i regionie.

erafiszera
Forumowicz

przez erafiszera » 2007-09-29, 16:27

tez mam ten problem, prosilbym o jakas fotke tego miejsca o ile to nie problem ;) pozdrawiam
Honda - satysfakcja gwarantowana...

Puca
Forumowicz

przez Puca » 2007-09-29, 17:59

Erafiszera a uszczelniłeś już te miejsca co ja ???

erafiszera
Forumowicz

przez erafiszera » 2007-09-29, 18:00

Puca, tak i problem dalej jest :nieok:

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2007-09-29, 18:16

erafiszera, a w jaki sposob uszczelniles tylne lampy? bo moge byc przecieki z tej uszczelki co tam jest.
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

bialy
Forumowicz

przez bialy » 2007-09-29, 18:33

dymek1988 napisał(a):erafiszera, a w jaki sposob uszczelniles tylne lampy? bo moge byc przecieki z tej uszczelki co tam jest.

uszczelnic lampy, tzn te uszczelke mozna na dwa sposoby:
1) mniej elegancki jedziesz wszystko sylikonem
2) wycinasz takie uszczelki z karimaty, ponoc dziala znakomicie ;D

edit: tak jak wyzej pisalem umnie lecialo z silownikow klapy oraz do bagaznika. Jedna z przyczyn wody w bagazniku byly uszczelki lamp, natomiast 2 poprostu nieszczelnosc budy na zgrzewie.
Obrazek
mniej wiecej to te miejsca ktore uszczelnilem i przestalo leciec
Szukasz dobrego biura rachunkowego ? Zapraszam http://annabielawska.pl Najlepsze Biuro Rachunkowe w mieście Olecko i regionie.

tomciuherba
Forumowicz

przez tomciuherba » 2007-09-29, 19:39

Przerabiałem ten temat u siebie Ziomy niedawno...lecialy mi krople z silownikow, w tamtym tygodniu sie wkur...;) sciagnalem klape, mocowania klapy elegncko wyczyscilem, wszystko ladnie pokrylem masą uszczelniającą na spawy (najlepiej brać w tubie jak silikon a nie w puszce bo niby ta sama firma, a jedak jakosc nieporownywalnie lepsza-bardziej elastyczna...posmarowalem zawiasy dosc konkretnie, przy okazji uszczelnilem miejsca o ktorych mowa czyli orginalna pasta lącząca blotnik z zejsciem rynienki...Efekt??
Po ostatnich mocnych ulewach ZERO KROPELEK :D
Aaaa....mialem tez wode w bagazniku, woda wlewala mi sie do srodka po uszczelce klapy, tak jakby nie trzymala dostatecznie w dolnej czesci...Na klapie naklepilem paski uszczelki do okien i tez sucho...Walczcie chopy bo warto ;)

erafiszera
Forumowicz

przez erafiszera » 2007-09-29, 21:01

wody w bagazniku nie mam ale te kropelki z silownikow to mnie niezle wkur.... :wrrr: ale spoko zrobie tak jak mowicie ;) a tylnie lampy uszczelnilem sylikonem i poki co jest cacy :ok:

Biały21
Forumowicz

przez Biały21 » 2007-09-29, 22:24

u mnie tez cieknie w bagazniku ale woda zbiera sie w tylnich rogach leci z pod plastików pod tymi kratkami...mial ktos cos takiego??

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-10-01, 16:09

sprawdz węże odprowadzające wodę od szyberka, od góry idzie wąż, który łączy się z sączkiem który wychodzi na zewnątrz, w bagażniku wyciągnij zaślepkę tylnej lampy i powinieneś go zobaczyć(węża), on wchodzi w sącżek, możesz weża wyciągnąć i sprawdzić czy nie ma syfu w nim, ponieważ kończy się taką gumą która zatrzymuje brud i się później zatyka, ja wyczyściłem węża i odciąłem kawałek tej gumy aby był bardziej drożny, to samo zrób z sączkiem odprowadzającym wodę na zewnątrz
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

Następna strona