Jestem posiadaczem jedyneczki, SOHC 12V, wedlug roznych zrodel 105-110KM. Niewazne.
Silnik po malym remoncie ktory zrobilem we wlasnym zakresie, kupilem go z przelotowym wydechem, jest dolot z filtrem stożkowym. Przyspieszenie do setki wg. G-techa 8.7s, a więc w miarę zdrowo.
Problem jest przy prędkości maksymalnej autka. Parę dni temu miałem okazje jechac A2 na całej długości prawie, a więc chciałem sprawdzić czy uda sie przekroczyć magiczne 200km/h. Jechałem ze znajomym (+70kg).
I tu jest problem ! I - 60km/h, II - 105km/h, III - 155km/h, IV - 190km/h, V - ...no własnie, prędkość przy V biegu raczej spadała, autko po zejsciu na ciut niższe obroty (dajmy na to na 5400obr/min, nie chciało wchodzić już wyżej i nie wiem dlaczego). NA V z górki udało się do 195km/h jakoś dobić, koniec górki i prędkość spada. Tak jakby totalnie mocy nie było już na tym przełożeniu.
Czy faktycznie tej "piątki" poprostu nie ma ? Czy problem ze skrzynią ? A może sprzęgło ? Nie ślizga sie jakos strasznie, czasami sie zdaży, wymieniam w najbliższym czasie, bo łożysko dość mocno słychac.
Byłbym wdzięczny za wszystkie opinie, chciałbym chociaż do tych 210 dobić
Koła 14" 175/65.

16V power :