Sklejanie, lepienie <----- Rzeźba... ale jak i czym?
Troche o modyfikacjach wnętrz i karoserii.

bacus0086
Forumowicz

Sklejanie, lepienie <----- Rzeźba... ale jak i czym?

przez bacus0086 » 2007-10-12, 01:50

tak wiec pytanie: Czym ja moge skleic, połatać zderzak i jak to zrobic.... :zaskoczony:
Chodzi głównie o to, że przez to ze nie moge znależć żadnego zderzaka ktory wyróżniałby sie od innych i nie powtarzałby sie na co drógiej CR-ce jestem zmuszony do wyrzeźbienia czegos co będzie niepowtarzalne i wyjatkowe! :diabelek:

Mój plan polega na tym by przerobic seryjny zderzak tak by nie odchodzil za bardzo wyglądem od orginalu ale zeby był wyjątkowy i inny niz wszystkie (cos w stylu MUGEN-a) tak wiec robota raczej będzie żmudna i będzie wymagala głębokiej ingerencji w tworzywo z ktorego jest zrobiony zderzak przedni... :nieok:

tylko teraz jest ten problem z ktorym sie zwracam do was! :poklony: Co ja moge uzyć żeby to coś co pomoże mi wyrzezbić zderzak zostalo na nim? czy jest jakiś specjalny rodzaj szpachli? włókna? żywicy? jak to sie nazywa? jak ja powinienem tego urzywac tak by trzymalo zderzak sztywno przy duzych modywikacjach w jego szkielecie!
:ok:

POMOCY ludzie! POMOCY :(
ED9 146KM
:diabelek:

The Power Of Dreams - HONDA

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-10-12, 12:33

może lepiej by Ci było dorobić dół zderzaka, taki jak chcesz i dostawiasz go do góry seryjnego zderzaka
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

bacus0086
Forumowicz

przez bacus0086 » 2007-10-12, 12:41

nie bo gore tez chce całą przerobic... dlatego bedzie on niepowtarzalny :D
ED9 146KM

mastacrx
Forumowicz

przez mastacrx » 2007-10-12, 12:57

znając życie chcesz usunąć listwy (tzn przetłoczenie) i zrobić na gładko...jak tu

Obrazek
HONDA odeszła...czas na niemiecką technologię- AUDI.

bacus0086
Forumowicz

przez bacus0086 » 2007-10-12, 22:01

nie! tylko chce go całkowicie/gruntownie zmienic! ;) jakbym mial tylko usunac te listwy to nie pisalbym bo nie jest to za trudne ale ja chce go calego przebudować tak wiec musialbym wiedziec jak to zrobic i czym tak by sie trzymal kupy! w jaki sposob mam to sklejac co powinienem zrobi zeby złapalo to ten zderzak, na co uważac...... :nieok:
tak wiec pomocy! :poklony:
ED9 146KM

- maciek -
Forumowicz

przez - maciek - » 2007-10-12, 23:17

Jeśli chcesz przerobić zderzak we własnym zakresie a nie masz żadnego sprzętu to radze dać tą robotę do firmy zajmującej się spawaniem plastików (zderzaków, owiewek itp.)

Jeśli chciałbyś zrobic to sam to podstawą musi być spawarka do plastików a to raczej chyba Ci się nie kalkuluje bo to koszt powyżej 200zł mówiąc tu o jednej z najtańszych ale niezawodnych spawarek SS1.
Pozatym raczej niezbędna jest opalarka jeśli chcesz cos dogiąć ukształtować bo jak wiadomo plastik po podgrzaniu jest elastyczny;)
Niektórzy próbują spawać opalarką ale topnik się tak nie wtapia jak spawarką i daje to mizerne efekty;/

Jeśli już jakoś byś to zespawał to szlifujesz spoiny pozostałe po spawaniu a drobne nierówności obrabiasz szpachlówką do tworzyw sztucznych.

Potem już tylko z górki bo przygotowanie do malowania;]

Jeśli ma ktoś jakieś pytania z obróbka i spawaniem tworzyw sztucznych chętnie pomoge.

bacus0086
Forumowicz

przez bacus0086 » 2007-10-13, 04:56

a ja slyszałem ze jest ponoć jakaś żywica ze sie ja nakłada na jakies włokno i ona po zaschnieciu jest twarda jak kamien a zamim zaschnie mogę ja sobie uformowac jak mi sie podoba :szok: to prawda? bo nie znam sie nic na tym... :zaskoczony:

------a jak to sie fachowo nazywa i ile kosztuje?
-----czy szpachle moge tak po prostu polożyć na zdezrak?
----czy ta szpachla nie odpadnie bo sie nie przyklei do plastiku?
--czy ta zywica jest lepsza do uformowania czy raczej służy tylko do sklejania?
;)

Ja juz normalnie jestem confused :rotfl:
ED9 146KM

- maciek -
Forumowicz

przez - maciek - » 2007-10-13, 09:06

- jest to ŻYWICA POLIESTROWA i nie jest zbytnio droga.

http://moto.allegro.pl/item251716306_zywica_do_laminowania_poliestrowa_app_od_s_s_.html

Wiadomo ze do tego musiałbyś dokupić tkaninę z włókna szklanego, bo bez tego się nie obejdzie w tym przypadku.

-tak szpachlówkę do tworzyw sztucznych możesz bez problemu nałożyć na zderzak tylko ze musi być on oszlifowany do gołego plastiku (tzn. brak powierzchni lakierowanych)

-niema takiej opcji żeby szpachlówka do tworzyw sztucznych odpadła :)

-żywica poliestrowa ma wiele zastosowań a natomiast "formowanie" to jak sama nazwa mówi musiał byś zrobić formę i pobawić się w "laminowanie" ale musiał byś o tym poszukać na google gdyż na ten temat za dużo nie podpowiem.

Moim zdaniem najlepsze jest spawanie plastiku gdyż połączysz bez problemu materiał (oczywiście o takim samym oznaczeniu plastiku), potem jest łatwa obróbka a wszystko zawsze można ładnie dopasować i dokształcić pod wysoką temperaturą.

bacus0086
Forumowicz

przez bacus0086 » 2007-10-13, 09:14

dziekówka! :ok: i oczywiście leci podziekowanie za pomoc! :poklony: No i takich ludzi lubie ;)
ED9 146KM

- maciek -
Forumowicz

przez - maciek - » 2007-10-13, 09:22

Niema sprawy zawsze służe pomocą ;)