Witam wszystkich!
Jakiś czas temu kupiłem Honde CRX (moje wymarzone maleństwo) i zachciało mi się po numerze nadwozia sprawdzać co ona ma w sobie. Dodam, że jest to wersja amerykańska, na klapie bagażnika ma opis HF ale wg opisu numerów nadwozia na stronie ta moja ma silnik 1,6 SOHC. Już nie wiem o co chodzi bo podobno HF z takim silnikiem nie wychodziła. Może któryś z doświadczonych posiadaczy napisze mi co oznaczają w moim przypadku wszystkie cyfry i litery w numerze nadwozia.
Ale zapomnieliście dodać iż buda ta ma jedną podstawową zaletę: jest absolutnie najlżejsza ze wszystkich IIgen. - ma sporo poniżej 900kg i to bez odchudzania. Dlatego jest to niezły materiał na swapa, choćby na A9/Z5.
Absolutnie nie przypadkiem najostrzejsze CRXy za oceanem mają tą budę...tylko silniki zupełnie inne :mrgreen:
a jezeli buda w dobrym stanie - to swapik tym bardziej oplacalny, niz szukanie ED9 w dobrym stanie, bo jak wiemy takie ciezko trafic
tym bardziej ze po swapie bedzie ucieral nosa ED9tka , ze wzgledu na mase
to jaki silniczek polecasz? Chodzi mi o to, żeby można go było wcisnąć bez większych problemów. I jaki byłby koszt takiej zabawy? Szczerze mówiąc to nie myślałem o zmianie silnika bo ten i tak jak na moje potrzeby zapewnia dobre osiągi, tylko ma blokadę prędkości (jak każdy amerykanin) i nie jedzie więcej niż 140km/h
hehe 140 to troche malo srednia predkos na 3 biegu, polecam jakie z seri d16 a9/z5, bez papierow to z wymiana mysle ze do 1000 sie zmiescisz (niech ktos mnie poprawi jak sie myle)
dzięki, coś pomyślę ale jeszcze nie teraz bo zawieszenie i hamulce robię. Jak honda za okazyjną cenę to trochę pracy trzeba w nią teraz włożyć. A co do części to już się przekonałem że nie jest najłatwiej ale nie poddaję się i ED8 zrobię na cacy (mam nadzieję)
140 to za mało. Amerykańce jeśli dawali blokadę prędkości (a nie słyszałem by w CRX była) to zazwyczaj na 120mph czyli 192km/h. Takową blokadkę miał swego czasu mój kuzyn w Accordzie amerykańskim. Jeśli Twój CRX idzie tylko 140km/h to coś mu jest a nie blokada.
Co do swapa to bezproblemowa będzie zamiana na jakąkolwiek serię D występującą w Civic 4g/CRX 2g. Najmocniejszą opcją będzie 130-konny D16A9, choć ostatnio łatwiej znaleźć 124-konny D16Z5.