chlopaki pomocy !.jakie powinno byc cisnienie w oponach w del solu.mialam nie rowno napompowalam na 1,8 ale skacze jak piłka.prosze o fachowa rade mezczyzny
A jak sie ma sprawa z edkiem?
Na drzwiach niby cos tam pisze, ale wydaje sie mi ze to malo. Na tyl jak mnie pamiec nie myli, bylo 1.9, a na przod 2.1
Jak prooponujecie?
siemano ja mam obecnie w ed9 przód 2.2 tył 2.0 chociaż bardzo się zdziwiłem jak wyczytałem w jakiejś tam auto-dacie czy czymś takim w byłej robocie tam było tak: przód 2.5 tył 2.3
2,2!!! dla profilu 195/50/15?!?! z tyłu!!! to samobójstwo na koleinach!!! panowie specjalisci w wulkanicacji mi napompowali z tylu na 2,2 i z przodu na 2,1...krotki wyjazd na katowicka i wielkie zdziwienie jak wjechalem na koleiny!!! ledwo co utrzymalem samochod w nich a jechalem 100 - 110!!! jak spuscilem przod na 2.0 i tyl na 2.0 to jest ok.
jest to 35 et czy jakos tak w kazdym badz razie to idealne. ale ja mam jeszcze inny problem - zawieszenie...mam tak niskie i tak twarde ze ma niesamowity wplyw na jakiekolwiek zmiany w ogumieniu lub cisnieniu. sprawdzalem to nie raz bo niestety duzo jezdze po katowickiej i musialem jakos opracowac sposob na jazde w koleinach i eksperymentowalem z cisnieniem. dla opon 195/50/15 jak jezdzie jedna gora dwie osoby (nie naleze do ciezkich 60 kg masy + kobieta 50 kg) cisnienie jakie jest optymalne do prowadzenia w miare bezpiecznie jest 2,0 z przodu i 1,9 lub 2,0 z tylu. tyl zalezy tez czy mamy tam cos czy nie. w moim przypadku nie ma tam nic. jest to tylko moje odzczucie wiec mozecie sie nie zgadzac ze mna, poniweaz bardzo duzy wplyw na prowadzenie samochodu ma twardzosc zawieszenia.