tomex napisał(a):lepiej oddzielnie wszystko kupować, albo olać to wszystko i udać się do GMS i tam niech się wszystkim zaopiekują
Jak pisałem turbosprężarki firmy noname są za zwyczaj do
,jak wiesz jak dobrać srężarkę aby wtrafić w jej wydajność na zapotrzebowanie powietrza w Twoim silniku dla doładowania np. 0.5[Bar] to kupuj,ja nie wiedziałem i niestety kupiłem sobie na początku K03 przez co sobie teraz pluję w brode,
a GMS raczej zkombinuje Tobie NIE zajechaną turbinę i odpowiednią tubinę ... o co na Allegro trudno (bierzesz kota w worku...),
QowaX napisał(a):poproszsamego zaraz seniora G o wlaczenie sie od gadki
Chętnie posłucham co natenczas ma do powiedzenia
,
Tymczasem,
Nie ruszany zapłon:
BaseMap (z tą 'bezpieczną' mapą jedziemy na hamownię:
no i to co można osiągnąć:
Ostatni wykres powiedzmy że dał ziomkowi najlepsze bezpieczne parametry mocy i momentu,
zgadzam się że zapłon aż tak bardzo się nie zmieni ale dla 7,6PSi = 0.5 bara różnica wynosi prawie już 8 stopni co chyba jest dużą wartością, ale możemy dokładnie ustawić
granicę gdzie występują stuki, bo nie mamy doczynienia z nowymi silnikami ( w moim przypadku i w większości forumowiczów) może być tam nagar który jak wiemy wpływa na temperaturę sprężanej mieszanki i może spowodować detonację.. + inne aspekty...
Pozatym kilka aspektów które przemawia za tym żebym chciał ruszyć zapłon:
1.jeżeli tylko silnik byłby przez to bezpieczniejszy -> warto
2.jeżeli po modyfikacjach udałoby się uzyskać lepszy moment/moc -> warto
3.jeżeli koszty strojenia w porównaniu z zakupem FMU + zaworek będą mniejsze -> warto
( bo nie wykluczamy dobrze zrobionego streettuning )
4.jeżeli udałoby się zmiejszyć spalanie -> warto ( bo jeżeli EGT będzie bezpeczne dla tłoków itp. to poco lać np. 11:1 ? zamiast wahy można wlać wody..... )
pozdrawiam,
ps. ciągnę ten wątek żeby również się czegoś dowiedzieć...może mnie przekonacie że nie warto, ale jeśli to mnie kosztuje 215zł a zakup FMU (czytałem gdzieś tutaj że 400zł, ale proszę o potwierdzenie.) to wolę się pobawić z mapami..
oczywiście domniemam że dla waszego klienta taka usługa będzie wyższa bo zrobicie to już baardzo konkretnie, ale uważam że sam mogę zrobić to lepiej edytując eprom niż zakładając FMU. tą tezę również proszę o zweryfikowanie
pzdr 2.

no a gdyby wyszlo ze inny kolektor to trzeba by znalezc taki ktory podpasi i bedzie mial flansze pod ta turbine ew. dorabiac wtedy flansze i rzezbic cos z tego, najlepiej jakby jakis pionier to kupil i posklejal, zeby bylo wiadomo ile to jest warte