Jaki akumulator?

lookaz
Forumowicz

Jaki akumulator?

przez lookaz » 2007-12-07, 10:43

Ten co mam wlasnie sie konczy i przyszla pora na nowego...

No i narodzil sie pomysl by wsadzic najlzejszy jaki sie da ;)
skoro wywalamy plastiki, ladujemy laminaty to czemu by tego jednego z ciezszych elementow rowniez nie odchudzic nieco?

Zime CRX i tak garazuje wiec mozna przyjac ze bedzie jezdzony w okresie kiedy sa mniejsze problemy z rozruchem.

Sa jakies katalogi gdzie jest podawana procz podstawowych parametrow masa aku?

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-12-07, 11:00

małe OT, jeżeli chcesz wymienić aku w bliskim terminie, to odpóść, jest sezon, aku poszły w górę o połowę.
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

NAZGUL
Forumowicz

przez NAZGUL » 2007-12-07, 12:16

a ja ci radze kupić treraz , aku nie poszły w górę bo jest sezon tylko surowce drożeją a w przyszłym roku zapłacisz jeszcze więcej!
lekki aku bardzo dobry całkowice bezobsługowy , który może pracować nawet do góry nogami to aku OPTIMA (warta go robi)- to już bardziej bateria niż aku , kosztuje około 800zł ale będziesz się nim cieszył duuuuuuużo dłużej niż jakimkolwiek innym aku , producent ponadto twierdzi że poleprza osiągi i nadaje się znakomicie do mocno wysilonych jednostek napędowych , pozdro...

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-12-07, 12:39

NAZGUL napisał(a):surowce drożeją

to swoją drogą, ale to że jest sezon to też, pracuje w sklepie motoryzacyjnym to wiem i ludzie co chwile pytają o aku, ale jak słyszą obecną cenę, to wymiękają
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

darek AMS
Forumowicz

Jakie powinno być ładowanie

przez darek AMS » 2007-12-18, 22:50

Ktoś przed chwilą pytał o ładowanie ,ja sie rozpisałem a temat został w tym czasie usunięty :(
Może ktos nie wie to podpinam sie pod ten bo szkoda mojego pisania :razz:

Ładowanie sprawdzisz tylko miernikiem do mierzenia napięcia ,każdy elektryk to ma ,nawet nie musi być samochodowy elektr.
Ładowanie dla instalacji 12V ładowanie powinno wynosic.
Min. 13.90V
Max. 14.40V

Najszybciej będzie w dwie osoby ale samemu tez dasz rade.

Sprawdzanie powinno odbywać się w następujący sposób:
-odpalasz silnik
-bierzesz miernik ,przykładasz do + i -
-obserwujesz wskazania
-na wolnych obrotach silnika z włączonymi światłami nie po być mniejsze niż 13.90V
-na wyższych obrotach bez świateł nie powinno znacząco rosnąć i być wyższe niż 14.40V

Jesli miałeś nie właściwe ładowanie przez dłuższy czas to akumalor moze byc już zasiarczony (opad masy czynnej). Lub przeładowany ,objaw to braki elektrolitu w aku lub całkowity jego brak w drastycznych przypadkach wybrzuszenie akumulatora. Taki aku jet już tylko do wyrzucenia :/
Uwaga !!!
Kontrolka braku ładowania nie pokaże że są już problemy j.w.
Ona zapala sie niestety za puzno kiedy jego nie ma juz wcale.
Było FWD EE8 1.6 Vtec
Było RWD S13 1.8 Turbo
Jest RWD E30 335i R6 :)