toczenie kola zamachowego

k_u_b_a
Forumowicz

toczenie kola zamachowego

przez k_u_b_a » 2007-12-10, 12:35

szukałem po forum ale nic za bardzo nie znalazłem. Wiem że najlepiej kupić fidanze ale jak sie nie ma kasiorki to się szuka alternatywy, więc chciałem usłyszeć za i przeciw toczenia koła. Ile ewentualnie można ztoczyć i czy konieczne jest wyważenie z wałem czy można samo koło wyważyć? Jeśli ktoś ma ztoczone koło niech się wypowie jak się jeździ. Dzięki za wszelkie info

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-12-10, 12:55

co do toczenia kola seryjnego nie ma zadnych ZA, wszystkie sa przeciw hehe (wedlug mnie) kolo zamachowe musi odprowadzac odpowiednia temperature ze sprzegla, jak zabierzesz mu jakas ilosc materialu to juz nie bedzie dzialalo tak jak ma dzialac i bedzie sie strasznie grzalo sprzeglo a co za tym idzie ......... nowe wydatki.

duzym wydatkiem jest wywazenie tego, roznie ludzie wywazaja samo kolo i z kolo z walem, ale wedlug mnie wywazenie z walem jest sporo pewniejsze i dokladniejsze.

bardziej oplaca sie kupic nowe kolo ze sprzeglem zeby nie miec problemow

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2007-12-11, 00:09

niestety toczenie serii jest najtańsze ale jak ktoś to nieumiejętnie wyważy to zaraz panewki sie posypia, a kupując fidanze i tak najlepiej wszystko razem wywazyć, tak dla bezpieczeństwa:D

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2007-12-11, 00:30

A ja chciałbym sie nie zgodzic...Toczenie Koła jest b.pomocne..masa Spada o ponad 35% co daje mniej Siły jaka musi Użyć Silnik do jego Obrotu.Odrazu mówie że mam kumpla Co odjał te pare kilo w Golfie 3 I szybciej sie na oborty wkrecał.
Odrazu mówie Polecam Gościa ...na allegro co to robi gdyż tu musi Być Koło toczone z Czujnikiem .do do 0,02 mm uskoku.
POszukaj na Allegro Tam jest TYLKO 1 gośc co to Robi ( mój kumpel u niego robił i jest Super)
A myśle że i w Hondzie tez coś to da.
Co do GRUBY....Nie masz racji bo je toczysz Nie na Wielkości tylko na Szerokości..Wiec Czesc Tarcia BEdzie TAKA sama !! ..
Ale zrobisz jak uważasz za stosowne.:)

- maciek -
Forumowicz

przez - maciek - » 2007-12-11, 00:34

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2007-12-11, 00:35

aha zapomniaem dodac...Po co wyważac Wał.??? jak jest Nie toczony ani nie ruszany.Nim nie Bije na boki przecierz na Codzien..Demontujemy same koło zamachowe..I je toczymy i wyważamy.. I Gra..:) I daje kopa.Wiem bo robiłem to Osobiście z Kumplem

[ Dodano: 2007-12-10, 23:37 ]
Własnie...O tego a już go szukałem :) Gośc jest Kozak..heheh

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2007-12-11, 00:55

MAX-ZRZ napisał(a):Co do GRUBY....Nie masz racji bo je toczysz Nie na Wielkości tylko na Szerokości..Wiec Czesc Tarcia BEdzie TAKA sama !! ..

Powierzchnia tarcia jest taka sama, ale koło będzie cieńsze więc będzie zupełnie inaczej przyjmować i oddawać temperaturę. O to chodziło grubemu
:O

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-12-11, 10:26

dokladnie nie chodzi o szerokosc a o grubosc, zasiegalem informacji u wielu ludzi ktorzy sie tym zajmuja, prfesjonalnie przerabiaja auta i toczenie seryjnego kola daje skutki przypalonego lub spalonego sprzegla z tego powodu ze kolo nie odbierze odpowiedniej temp

prosty przyklad wez seryjne kolo a stoczone tak jak mowisz (MAX-ZRZ) o 35 %, i oblicz jaka temp jest w stanie odebrac jedno kolo i drugie.

co do tego ze szybciej sie wkreca itd to jest oczywiste bo po to zaklada sie lzejsze kola.

co do wywazania walu to jest on wywazany razem z kolem itd dla odpowiednich fabrycznych mas, wiec jezeli masa sie zmniejsza wywazenie sie zmienia (widzialem na wlasne oczy jak wyskakuje kolo z maski)

piracik z ta tanioscia chodzilo mi o to ze jezeli ktos to spartoli to jak wiadomo zaraz sie wszystko posypie i nie bedzie to tanie w naprawie, wiec dla maxymalnej pewnosci i spokoju taniej i lepiej kupic gotowy zestaw, o to mi chodzi :)

k_u_b_a
Forumowicz

przez k_u_b_a » 2007-12-11, 13:14

no to teraz mam dylemacik, a może jest ktoś na forum kto ma ztoczone seryjne koło i napisał by jak jest ze sprzęgłem tzn. czy się grzeje(pali) czy raczej jest oki.

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2007-12-11, 14:59

Przerabiałem to 2x, (nie w crx worawdzie, ale w alfie sud Ti i w mocno podciągnietej alfie 33), problemów z temperatura nie było, chociaż koło było stoczone maksymalnie, były za to problemy z wolnymi obrotami. Wejście na obroty natychmiastowe, żadnego ślizgania się sprzęgła nie stwierdziłem, włóżcie te obawy między bajki
abuszajke i jego fura kłaniają się forumowiczom

tomex
Forumowicz

przez tomex » 2007-12-11, 15:53

abuszajke napisał(a):były za to problemy z wolnymi obrotami

co przez to chcesz powiedzieć? nierówne wolne obroty, czy może dłąwił sie na niskich hmm?

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-12-11, 16:01

abuszajke, tobie sie udalo, mi tez raz sie udalo, ale wiecej znam przypadkow kiedy to sie nie udaje konczac ze spalonym sprzeglem albo lepiej z dziura w silniku i skrzyni

tomex
Forumowicz

przez tomex » 2007-12-11, 16:05

Hmmm, a taka opcja stoczenie koła u konkretnego gościa o 25-30% i połączyć to z exedy. Da to rady jak myślicie??

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2007-12-11, 18:33

hmmm ..ale powiem wam że wystarczy kupić Sportowe sprzęgło..Które ma lepsza wytrzymałość i Na to samo wyjdzie.
Wszystko ma swoje Dobre i złe Strony.Chodz powiedzmy że ja wyważałem same Koło( mówie w formie Reprezętujacej Kumpla) i jeźdzliśmy na tym dłuuugo dłuugo...i nadal śmiga..
A co do temp./
hmm..przecierz same koło nie trze sie i nie wytwarza NON stop Temp...prawda..jest używane w chwili zmiany biegów..Zdąży sie ochłodzić...Z mojej perspektywy.Ja nie słyszałem o spalonych Sprzęgłach..i rozwalonych Silnikach..( to chyba u Ciebie extrem jazda)
No chyba że zakładamy że grzejemy non stop do oporu na każdym Biegu..itd czyli ostra jazda.
Ale przy normalnych użytkowaniu ..Nie widzę przeszkód...
Gruby..A własnie Żle wyważone koło rozwala Silnik bo rzuca nim...REASUMUJAC....robota wykonana u kolegi w garażu...pomysłem...PRZETOCZE TO SE SAM !!!! ( UżYCIE SE UMYśLNE.)
Jeżeli robi to profesjonalista i odp..odchudzi i odp..wyważy to nie ma prawa nic sie stać.I nie trzeba wyważać wału..Dobra to moje zdanie..hehe pozdro..

k_u_b_a
Forumowicz

przez k_u_b_a » 2007-12-11, 18:40

gruby126p1, a widziałeś tak na prawdę na własne oczy rozwalony silnik czy wyrwaną dziurę przez zamach, czy tylko słyszałeś. Bo tak na prawdę to wiele osób mówi o wyrwanych dziurach i takich tam, ale ja osobiście nigdy nie widziałem na własne oczy ani fotek rozwalonych silników przez zamach. Sam już nie wiem mam ochotę zrobić zamach ale się boję :razz: bo szkoda by było silniczka

Następna strona