toczenie kola zamachowego

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-12-11, 18:40

no a do czego komu lzejszy zamach przeciez nie do codziennej jazdy tylko do zapierd........ jak ktos chce jezdzic jak dziadek ze stoczonym kolem no to po kiego to robic?? zeby raz na jakis czas se przycisnac??

no i mowie tu o przypadkach kiedy kolo mialo bicie i rozjeb..... kadlub i obudwe skrzyni, raz prawie ze wylecialo z pod maski, no i wiele razy szlak trafial sprzeglo, i wszystkie kola byly toczone i wywazane u gostka ktory sie tym zajmuje

k_u_b_a
Forumowicz

przez k_u_b_a » 2007-12-11, 18:48

a co w takim razie np. z fidanzą przecież jest cieńsza od seryjnego koła, ona nie ma mieć prawa bicia? czy może jest wykonana z tak wytrzymałego materiału że nic nie grozi silnikowi??

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2007-12-11, 19:21

I ja zadam pytanie jak kolega i Ona też pali sprzegła i temperature łapie.??

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-12-11, 20:03

fidanza i inne sportowe kola sa wykonane z innego materialu, tzn inne domieszki roznych metali itd jest inaczej obrabiana, no kurde max tak mowiles tyle o kole a teraz takie glupie pytania zadajesz

bakajoko
Forumowicz

przez bakajoko » 2007-12-11, 21:02

witam, mam założone stoczone koło zamachowe o 35% od tego gościa z allegro i do tego sprzegiełko z dociskiem EXEDY stage 1, jak narazie przeleciałem 1000km i wszystko chodzi idealnie. Zaznacze że NIE MAM PROBLEMU Z FALOWANIEM NA NISKICH OBROTACH, wszystko chodzi idealnie jak na serii i nadaje sie do codziennego użytku !!

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2007-12-11, 21:10

Moje pytanie było retoryczne...Czyli jak oryginał toczony łapie temper. to sportowe już nie...Sory może pytanie żle zadałem

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-12-11, 22:12

jak chcecie zeby ktos wam to krok po kroku wytlumaczyl co i jak, i dlaczego nie powinno sie toczyc seryjnych kol to zadzwoncie lub napiszcie do jakiegos fachowca np wrobel itp skoro mi nie zabardzo wierzycie, ja juz skonczylem w tym temacie

mack1111
Forumowicz

przez mack1111 » 2007-12-11, 22:46

to moze ja wytłumacze wam najszybciej dlaczego nie warto toczyc kola zamachowego tutaj macie link http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=45325 i wszystko jasne:D
## 312KM 356 NM 1.2 bar "best ET 12.308"##

k_u_b_a
Forumowicz

przez k_u_b_a » 2007-12-11, 23:23

normalnie przeraziły mnie te fotki :szok:

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2007-12-11, 23:36

O Brawo i tu sie kłania DOMOWA robota..zle wywarzone koło....
Ale nie rozwaliło bez przyczyny...Pourywało czesci i już...No to jestem za..Ale mówimy o fachowej robocie w zakładzie a nie w Domowym zaciszu...

Cytuje
"tego co mi się wydaje, to tutaj, ktoś kombinował z kołem zamachowym, jest ZBYT odchudzone, jak widać jest jednomasowe i BARDZO cieńkie, prawdopodobnie jakiś domorosły "technolog" uznał, że wystarczy...
... nie wystarczyło

i opinia 2

"e wywazenie lub zbyt wiele sciagnietego mater. przy odelzaniu ale to kolo nie wyglada na takie wiec tylko wywazenie k... teraz tylko czekam az to samo bedzie u mnie, keyser nie zgodze sie z toba w m20 kolo jest podobne i jakos daje rade

Profesjonalista a Zrób to sam to chyba co innego..
A po 2 tu mamy foto z jakiegoś Dragstera Jak pisza Panowie O tym Aucie.. z tamtego forum
A my nie jeżdzimy na Codzień Dragsterowo :P hehe

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-12-12, 00:33

a widzisz w nim cos z dragstera?? bo ja nie :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

nawet przy profi robocie moze tak sie zdarzyc, niech nawet dla fachowca sie reka omknie i co?? bedzie to co na fotkach, wiec teraz zapewne sie ze mna zgodzisz ze lepeij jest wsadzic cos gotowego, bo nigdy nie bedziesz wiedzial czy to wytrzyma czy nie

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-12-12, 22:21

Gruby a obliczyłes ile ciepła pochłania koło zamachowe ??

nie ??

to nie pitol!!

Są fajne gotowe koła zamachowe poniżej 4 kg i nie ma problemu a Ty twierdzisz że cięższe koło będzie gorsze ?? Zastanów się albo przedstaw jakieś fakty!!

Oczywiście jak wszędzie koło musi byc zrobione z głową, w innym przypadku może się coś stać.

gruby126p1 napisał(a):...nawet przy profi robocie moze tak sie zdarzyc, niech nawet dla fachowca sie reka omknie i co?? bedzie to co na fotkach,...
Aż tyle to oni nie piją :rotfl2:

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-12-13, 00:36

Walter napisał(a):Ty twierdzisz że cięższe koło będzie gorsze ??

nic takiego nie powiedzialem, i nie wiem o co z chodzi??

[ Dodano: 2007-12-12, 23:37 ]
Walter napisał(a):Gruby a obliczyłes ile ciepła pochłania koło zamachowe ??

nie ??

to nie pitol!!

ja nie obliczalem ale ktos madrzeszy od nas obliczal

k_u_b_a
Forumowicz

przez k_u_b_a » 2007-12-13, 14:01

pisałem maila do tego człowieka z allegro co robi koła zamachowe, dałem mu link do tych fotek z rozwalonym silnikiem i zapytałem co sądzi o tym otrzymałem następującą odpowiedz:
''Witam.
Szczerze mówiąc nie odchudzałem koła do takiego silnika i ciężko mi jest stwierdzić czy to, które tam było, było właśnie odchudzone. Co do przyczyny ciężko jednoznacznie z widocznych fotek coś konkretnego wysnuć. Nie można wykluczyć wady materiałowej. Badając sprawę można by się dowiedzieć co było powodem. Np. jeśli do tego zdarzenia doszło podczas wciskania sprzęgła może to świadczyć o np. zastosowaniu silniejszego docisku, do którego wysprzęglenia potrzebna była większa niż dopuszczalna bardzo niebezpieczna siła osiowa, którą może przenieść koło zamachowe przy określonych obrotach. Jeśli do rozpadu koła doszło po długim czasie eksploatowania mogły powstać mikropęknięcia materiału wynikające np. z niewyważenia koła lub w wyniku intensywnego nagrzania się koła. Trzeba także wziąć pod uwagę czy ten silnik miał podniesioną moc np przez turbo itd.
Wysnuwanie jakichkolwiek wniosków w tym momencie nie jest możliwe.

Powiem teraz jak to wygląda z mojej strony.
Jeśli chodzi o odchudzanie koła zamachowego kieruję się jedną zasadą, a mianowicie taką by obniżyć maksymalnie moment bezwładności koła przy 100% bezpieczeństwa. Określenie wytrzymałości koła sprowadza się do obliczenia maksymalnych naprężeń występujących w kole podczas pracy i dostosowaniu wymiarów i kształtu koła w taki sposób by maksymalne naprężenia nie były przekroczone. Wszystko koryguje się dodatkowo o określony współczynnik bezpieczeństwa.
Widziałem wiele kół, w których materiał był zbierany w miejscach, gdzie jest to zbędne ponieważ nieznacznie wpływał na obniżenie momentu bezwładności, przy jednoczesnym wprowadzeniu zjawiska karbu.
Cała sztuka tkwi zatem w tym by wiedzieć gdzie i ile można zebrać materiał, ale nie jest to żadna filozofia dla przeciętnego inżyniera.

Pozdrawiam Krzysiek

Ps.
Jeśli coś co napisałem nie jest zrozumiałe proszę pytać''

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-12-14, 01:01

gruby126p1 napisał(a):
Walter napisał(a):Ty twierdzisz że cięższe koło będzie gorsze ??

nic takiego nie powiedzialem, i nie wiem o co z chodzi??

Gotowe koła zamachowe ważą najmniej ok 3,7-3,8 kg tak ??
Chłopaki pisali o odchudzaniu o jakieś 30-35% tak ? to wyjdzie jaieś 5-6 kg

czyli toczone koło jest cięższe czyli ma większą pojemność cieplną :razz:

Z praktyki wiadomo że odchudzane koła wytrzymują, chyba że ktoś coś spierniczy.

A koleś z allegro gada nie głupio.
Ostatnio edytowano 2007-12-14, 01:13 przez Walter, łącznie edytowano 1 raz

Poprzednia strona   Następna strona