Niedawno dostalo mi sie uzywane radio . Alan 18 ze wzmocnieniem na gruszce ( sam , niedokonca wiem co to , takie pokretlo z numerami od 1 do 10 , wzmocnienie mikrofonu?) Do tego ma przyklejona dopalke, takie ustrojstwo z radiatorem. Mam dwa pytania ,pierwsze to czy ktos mial doczynienia z tym radiem i jaki maja sens te dopalki , a 2gie jak jest z legalnoscia takiego radia , trzeba wozic jakies homologacje?
a więc tak alan 18 to dobre radia , na gruszce masz wzmocnienie mikrofonu lub regulacje poziomu echa jeśli to mikrofon z echem - powinno pisać , w radiu tez jest regulacja wzm. mikrofonu (RF GAIN )
A teraz co do dopałki to sprzedaj ja na allegro bo
1. używanie jej jest niezgodne z prawem
2. w radiu masz 4W jeśli byś chciał poprawić sygnał o 1s to musisz zwiększać moc do kwadratu więc jakieś dopałki 16w , 25w niewiele dają
3. proste dopałki generują dużo zakłóceń
4. robisz komuś prezent ponieważ dopałka działa w jedną stronę ty nadal będziesz słyszał tyle ile słyszałeś I rada dla wszystkich : najlepsza "dopałka" to długa antena a nie jakieś 30cm - gówna
Antena bedzie narazie pozyczona midland 145 , potem moze kupie cos mniejszego na miasto.
Dopalka jest firmy CTE , tak samo jak gruszka . Gruszka ma tez szufladke na baterie.
czy to cte 747 ? jest to dość popularna dopałka o mocy około 100w
ml 145 to dobra antena , jeśli coś będziesz kupował potem to nie popełniaj błędu i nie kupuj anteny krótszej niż jeden metr
przema72, etam zalezy do czego ona komu, ja mam tego malego presidenta na magnesie i mi tam 8km sciaga, wiecej nie potrzebuje apotem schowac czy odkrecic sam patyk jest duzo wygodniej
no ten mały president to konstrukcja helikalna i zamontowana na dachu będzie lepiej działać niż inne o tej samej długości , jednak każda metrówka lub więcej da lepsze rezultaty , czasami miło gdy się całe miasto słyszy a nie ludzi którzy są najbliżej , lub w nocy gdy jest mały ruch potrzebny jest nieraz większy zasięg np na trasie