cieknąca pompa hamulcowa
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kielon
Forumowicz

cieknąca pompa hamulcowa

przez kielon » 2005-07-09, 22:28

Witam!
Właśnie udało mi się wymienić prawie cały układ hamulcowy, chciałem odpowietrzyć układ a tu klops: cieknie płyn spod pompy :(
Czy ktoś z klubowiczów próbował już zdjąć pompę hamulcową? Ja odkręciłem przewody, dwie nakrętki mocujące a pompa ani drgnie.
I od razu drugie pytanie: jak może być przyczyna tego wycieku? Wcześniej nic nie ciekło no i oczywiście jakie mogą być koszty?

Pozdrawiam crx-maniaków

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-07-11, 07:47

witka...

ja wyciągałem pompę hamulcową...i oprócz śrub mocujących jest ona jakby przyklejona na jakimś kleju...wiec musisz się troszkę napocić z wyciągnięciem...ale da się zrobić...co do wycieku to nie pomogę bo nie miałem...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

kielon
Forumowicz

przez kielon » 2005-07-11, 17:58

Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło. Bo myślałem, że jeszcze coś muszę odkręcić ale widzę że nie trzeba. To faktycznie jakiś klej tam trzyma bo bokami puszcza a środkiem trzyma.
Co do wycieku to mam nadzieję, że dam sobie radę, przestudiowałem schemat budowy i nie jest to jakoś bardzo skomplikowane.

Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam!

martii
Forumowicz

przez martii » 2005-07-11, 22:51

zwroc uwage na stan przewodow, a dokladniej na to czy nie maja gdzies zgniecen na zarobionej koncowce

druga sprawa z kad dokladnie cieknie??

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2005-07-12, 00:38

nie ma tam zadnego kleju - po to sa uszczelki
wystarczy pchnac pedalem hamulca i odejdzie - trzyma ja podcisnienie serwa i gumowa uszczelka oring.

jesli pompa cieknie to musisz zakupic komplet naprawczy - kosztuje parenascie zlotych a pomaga, chyba, ze cieknie z metalowych kroccow.

pompa zabezpieczona jest pierscieniem segera, ktory demontujesz i wszystko wychodzi ze srodka - ze szczegolna uwaga wyciagajac i nie mylac kolejnosci sekcji tloczacych przy wkladaniu.

pamietaj, ze sucha pompa nie wolno pompowac, trzeba gumki posmarowac plynem zmontowac i zalac pompe plynem zeby zaciagnela, najlepiej popompowac troche zanim przykrecisz przewody metalowe aby nie tloczyc tyle powietrza w przewody.

pompe odpowietrzasz spuszczajac plyn w przednim lewym kole.

powodzenia :)
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-07-12, 08:44

nie ma tam zadnego kleju - po to sa uszczelki

ja miałem na uszczelkach silicon...wiec mówie klej...tak dla uproszczenia...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

kielon
Forumowicz

przez kielon » 2005-07-13, 23:16

a więc cieknie z łączenia pompy z serwem
wymienilem oringi, przestało cieknąć ale hamulce nie dają się odpowietrzyć tzn pedał cały czas schodzi do podłogi mimo że z odpowietrzników leci juz płyn bez powietrza
szczerze mówiąc to już wymiękłem, układ jest szczelny, płyn nie ucieka
dlatego jeszcze raz prosze o pomoc

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-07-14, 07:54

jeżeli pedał schodzi do podłogi to napewno nie jest jeszcze odpowietrzony...myśle, że poprostu gdzięs jest nieszczelność i ja stawiałbym dalej na pompę...sprawdź jeszcze raz wszystko, tam są duze ciśnienia i pozornie może się wydawać iż jest ok...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

kielon
Forumowicz

przez kielon » 2005-07-14, 22:28

w sobote jeszcze bede walczyl. Bo trzeba byc twardym :D wieczorem powinienem juz wszystko wiedziec i dam znac jak mi poszlo. Trzeba bedzie sie pochwalic lub zdolowac.

[ Dodano: 16 Lipiec 05, 21:08 ]
No i lipa :( na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że wszystko jest OK ale hamulce niestety nie dają się odpowietrzyć. Pedał zatrzymuje się prawie w podłodze, po podpompowaniu rośnie ale np. chcę odpowietrzyć lewe przednie koło i się zaczyna. Podpompowanie, otwarcie odpowietrznika, zakręcenie, ponowna próba pompowania i nie napływa płyn do zacisku i tak mogę sobie pompować do bólu. Postoi chwilę i znów da się pompować. Nie mam już pojęcia co to może być.

"Bo dobry Bóg zrobił co mógł a teraz czas wezwać fachowca" :D

Może znalazłby się taki z zachodnich okolic Warszawy co chciałby do mnie podjechać i rzucić na to wszystko swoim fachowym okiem? Ja niestety jeździć nie mogę.