Skrzynia Biegów CRX ED9

kicller
Forumowicz

Skrzynia Biegów CRX ED9

przez kicller » 2008-02-26, 23:23

Witam... Z mojej skrzyni wydobywa się świst, słychać go w środku gdyż przenoszony jest do środka auta, a także na zewnątrz... Czyżby to nie był wałek na którym znajdują się łożyska? Bo łożyska są prawdopodobnie dobre... Świst słychać gdy dodaję gazu, odgłos słychać coraz głośniej z biegiem czasu...
Skąd może być ten odgłos? Jeżeli to ten wałek to czy opłaca się go wymieniać, czy lepiej kupić skrzynie? Jeżeli się nie opłaca to kupię skrzynię biegów do wersji ED9, stan bardzo dobry bez wad, najlepiej z jakąkolwiek gwarancją do około 500zł.
Proszę o odpowiedzi...
Pozdrawiam CRX'owców II-giej generacji;)

Cień696
Forumowicz

przez Cień696 » 2008-02-27, 00:40

moim zdaniem to lozysko ale niech wypowiedza sie znawcy tematow se skrzyniami ;)
SPRZEDAM!
Części z CRX / ITR / CTR - Swapy b18 / k20 /
mozemy wstawic takze w rozne budy
potrzebujesz czegos to smialo pytaj ;)
784-933-899

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2008-02-27, 00:41

jak cos swiszczy to sa winne temu lozyska(ale nie zawsze...)
a czy oplaca sie remontowac - to zalezy w jakim stanie jest ta skrzynia, jezeli to tylko lozyska to ja bym wymienial i smigal dalej, ale tego dowiesz sie gdy rozbierzesz skrzynie....

ps czemu piszesz tak duzymi literami???

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2008-02-27, 02:32

w naszych skrzyniach najczesciej padaja lozyska na walku ktore moga wydawac "swist" czy jak to kto nazwie, wiec proponuje ci rozebrac skrzynie i obejzec wszystko pokoleji, jezeli kola i wybieraki sa w ladnym stanie to ja bym wymienial lozyska na walku i smigal dalej

kicller
Forumowicz

przez kicller » 2008-02-27, 21:36

Uhm... Rozumiem, tylko jest problem bo znajomy mechanik mi rozebrał skrzynie i mówił, że łożyska są dobre, zresztą prawie rok temu inny mechanik (niestety zawiodłem się na nim) wymienił mi cztery łożyska... A nie sądzicie, że to jednak ten wałek jest uszkodzony? Bo z tego co wiem to łożyska po drugim rozebraniu skrzyni (przez mojego mechanika) zostały dobite bo pierwszy mechanik coś spaprał:/ Jak się samemu nie robi to potem cholera wie co się dzieje:/
Ten świst pojawia się na każdym biegu, ale tylko w momencie gdy pedał gazu wcisnę około 1/4, gdy mocniej i lżej to milknie... Dziwna sprawa... Sam nie jestem mechanikiem a zawozić znów skrzynie do rozebrania jest dość kosztowne...

Aha, nie wiecie może przez co może wciekać woda do wnętrza CRX'a? Bo wylewa się spod listwy zaraz przed tylną szybą i kapie na tylną "ławkę"... Zaznaczam że uszczelkę wymieniłem na twardszą, ponieważ stara była już dość miękka...

Z góry dziękuje za pomoc z moim kłopotliwym CRX'em - rozrabiaką:D
Pzdr.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2008-02-27, 21:41

woda leci pewnie przez spryskiwacz tylnej szyby

co do skrzyni wydaje mi się ze ktoś tam coś spaprał , jak padną łożyska to nie jest świst tylko taki charakterystyczny odgłos jakby metal tarł o metal , może zajrzyj do manuala i według niego niech ktoś zobaczy czy jest dobrze poskładana , a jak nie to kup drugą

HoHan
Forumowicz

przez HoHan » 2008-02-27, 23:30

A może to ten swist, co wydobywa sie z kolektora dolotowego... to jest taki objaw - "swiszczenia" w pewnym zakresie obrotow... jak sie odpusci gaz, to przestaje...
Obrazek

kicller
Forumowicz

przez kicller » 2008-02-28, 20:25

HoHan, może i tak... Ale ten świst słyszę w lewarku od zmiany biegów jak siedzę w środku auta, i wydaje mi się że jest przenoszony od skrzyni... Ale nie wiem co to bo fachowcem nie jestem:/ Hmmm...

[ Dodano: 2008-02-28, 19:29 ]
:cry:

Motyl
Forumowicz

przez Motyl » 2008-02-29, 21:01

mieliśmy przypadek ze świszczącym ale tylko jednym biegiem, po rozebraniu okazało się, że na tym biegu są ledwo zauważalen rysy na każdym zebie na obu częściach, mechaniczne uszkodzenia, po wymianie biegu świstanie ustało.

Ale skoro ten dźwięk jest na każdym biegu to idąc tym tropem należałoby uznać, że te uszkodzenia dotyczą dyfra, a to jest całkowicie błędne rozumowanie.

ja bym się upierał przy łożyskach, a jaka prawda to się okarze dopiero po skutecznej naprawie.

Co do uszkodzonego wałka - obejżyj go dokładnie i zobacz czy nie ma tam mechanicznych uszkodzeń, żeby dźwięk był stały musiałyby być na każdym biegu, w co wątpię bo wskazywałoby to na całkowite zaniedbanie skrzyni.