Temperatura silnika...

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2007-12-19, 19:00

ja miałem dzisiej dziwna sytuacje dwukrotnie :nieok: jechałem sobie z jakies 30 km juz zrobiłem autko ładnie zagrzane wszystko ok wskazówka w normie jak zawsze :) naraz z nawiewu zaczęło lecieć coraz chłodniejszcze powietrze patrze a wskazówka wedruje w dół coraz niżej i spadała poniżej C :zaskoczony: :zaskoczony: po przejechaniu jakichś 2 lub 4 km znowu zaczęła wracać do normy potem było ok! puźniej znowu ta sama sytucja tylko że tym razem już jak spadła na dół to wskazówka wachała sie tak od C troszke powyżej i spowrotem :| co jest grane może to wina termostatu :| ??
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

kiba
Forumowicz

przez kiba » 2007-12-23, 01:36

Ziomki dołączam się do tematu bo mam bardzo dziwna sprawe,a mianowicie dzisiejszego dnia temp na zewnątrz -4 przejechałęm autem około 30km ogrzewanie chodziło dobrze jak zawsze.Zatrzymałem się na 2 minuty.odpaliłem samochód i jadąc poczółem że z wentylatora zaczęło dmuchać zimne powietrze,patrzy na wskażnik temperatury a jemu brakuje ćwiartki do max temperatury.Co to może być?Dodam że miesiąc temu wsadziłem nowy termostat.Cy ktoś spotkał sie już kiedyś z takim przypadkiem?Z góry dzieki
Podstawa to nie dać się złapać;)

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2007-12-23, 01:55

kiba napisał(a):Ziomki dołączam się do tematu bo mam bardzo dziwna sprawe,a mianowicie dzisiejszego dnia temp na zewnątrz -4 przejechałęm autem około 30km ogrzewanie chodziło dobrze jak zawsze.Zatrzymałem się na 2 minuty.odpaliłem samochód i jadąc poczółem że z wentylatora zaczęło dmuchać zimne powietrze,patrzy na wskażnik temperatury a jemu brakuje ćwiartki do max temperatury.Co to może być?Dodam że miesiąc temu wsadziłem nowy termostat.Cy ktoś spotkał sie już kiedyś z takim przypadkiem?Z góry dzieki

uklad odpowietrzyles ?

[ Dodano: 2007-12-23, 00:56 ]
Junior napisał(a):ja miałem dzisiej dziwna sytuacje dwukrotnie :nieok: jechałem sobie z jakies 30 km juz zrobiłem autko ładnie zagrzane wszystko ok wskazówka w normie jak zawsze :) naraz z nawiewu zaczęło lecieć coraz chłodniejszcze powietrze patrze a wskazówka wedruje w dół coraz niżej i spadała poniżej C :zaskoczony: :zaskoczony: po przejechaniu jakichś 2 lub 4 km znowu zaczęła wracać do normy potem było ok! puźniej znowu ta sama sytucja tylko że tym razem już jak spadła na dół to wskazówka wachała sie tak od C troszke powyżej i spowrotem :| co jest grane może to wina termostatu :| ??

termostat do wymiany... wiesza sie ....

kiba
Forumowicz

przez kiba » 2007-12-23, 21:43

No właśnie nigdy nie odpowietrzałem.Raz próbowałem odpowietrzyć układ nie wiem czy go odpowietrzyłem czy nie,bo ktoś opisał jak to zrobić na forum,ale nie napisał dokładnie.tzn nie napisał czy płyn trzeba dolewać na zapalonym ciepłym silniku czy zgaszonym,próbowałem na dwa sposoby i woda nie poleciała(wykręciłem całą kalamitke i nic a korkiem płyn uciekał),korek wlewu chłodnicy jest chyba niżej od kalamitki do odpowietrzania,moge się mylić,może ktoś jeszcze raz opisać jak odpowietrzyć układ chłodzenia?Mam jeszcze jeden problem mianowicie mam coś nieszczelnego bo co jakiś czas muszę dolać płynu do chłodnicy,wsypywałem i wlewałem już kiedyś różne uszczelniacze i nie pomagały.No i właśnie po dolaniu płynu zrobiło się cos takiego.Dzis jeżdziłem i wszystko jest już ok :rotfl:
Podstawa to nie dać się złapać;)

SuproTec
Forumowicz

przez SuproTec » 2007-12-24, 00:35

no własnie ja mam ten sam problem, miałem wyjmowana chłodnice, potem zalałem płynem i nic nie odpowieczałem, w chłodnicy wszystko jest okej ale mam problemy z ogrzewaniem, tzn jak mu ciskam to grzeje tak sobie, a jak jezdze delikatnie albo jak sie zaczymam to wieje chłodem... Wszystkie linki mam poustawiane dobrze,
mysle ze to wina zapowieczonej nagrzewnicy tylko nie mam pojecia
JAK SIE ODPOWIECZA NAGRZEWNICE?

Fidel
Forumowicz

przez Fidel » 2007-12-24, 01:00

odpowietrzasz na wylaczonym

odkrecasz srubke z tylu silnika (idzie ja intuicyjnie znaleść, kolo rurki co idze do chlodnic jak mnie pamiec nie myli, widac po niej ze jest do odpwietrzania) i nalewasz do chlodnicy az z tej srubki sie nie zacznie lac plyn, puzniej zakrecasz srubke i lejesz dalej az do korka

ja tak zrobilem jakis rok temu i zero problemow

bont
Forumowicz

przez bont » 2008-03-26, 14:39

temat trochę nie świeży ale może ktoś mi pomoże. Ja mam sytuacje że po osiągnięciu przez wskaźnik nie całe pół skali skazówka tak zostaje, nie zależnie czy stoje w korku czy jada czy po woli czy butuje, pytanie brzmi czy to normalne ze skazówka na długi postoju sie nie podnosi? boje sie że może coś jest nie tak i nie mam informacji o za ciepłym silniku.

BROOKLYN-D16A8
Forumowicz

przez BROOKLYN-D16A8 » 2008-03-26, 15:25

bont, wsio ok, maly silnik, wielka chłodnica, sprawny termostat wiec temperaturka jak w zegarku.
Mi jak sie zagrzeje do odpowiedniej temp. to nawet gdy skatuje niunie to nigdy nie wzrosnie milimetra, w korkach jak stoje tak samo.
Wiec powinienes sie cieszyć, nie martwić :ok:
[you] Jeśli nie masz po co żyć, to żyj na złość innym :D

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Honda/crx/18282

bont
Forumowicz

przez bont » 2008-03-26, 16:41

BROKLYN wielkie Ci dzięki, wiem że teraz moge spać spokojnie :rotfl: chociaż jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia z tą skazwką, czy ona zawsze na zimnym silniku jest poniżej min. tzn pod C?

tommywie
Forumowicz

przez tommywie » 2008-03-26, 18:39

bont napisał(a):BROKLYN wielkie Ci dzięki, wiem że teraz moge spać spokojnie :rotfl: chociaż jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia z tą skazwką, czy ona zawsze na zimnym silniku jest poniżej min. tzn pod C?

taaa :) ja ja nawet tam mam po przejechaniu kilku kilometrow :P
Wszystkim mozna przedstawic swoja milosc do CRX'a - napis w avatarze zrobiony jest ze zuzytych wykalaczek :D

BROOKLYN-D16A8
Forumowicz

przez BROOKLYN-D16A8 » 2008-03-26, 23:49

bont napisał(a):jedna sprawa mnie zastanawia z tą skazwką, czy ona zawsze na zimnym silniku jest poniżej min. tzn pod C?

Powiem Ci inaczej, na cieplutkim silniczku śmigając powinieneś mieć ciut poniżej połowy.
A na zimnym rano, powinieneś mieć lustrzane odbicie wskazówki paliwa przy pustym baku ;)

Pomoglem? Wcisnij pomógł :rotfl:
[you] Jeśli nie masz po co żyć, to żyj na złość innym :D

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Honda/crx/18282

broda20
Forumowicz

przez broda20 » 2008-03-27, 01:12

Witam
miałem taki sam problem ale u mnie okazało sie ze to korek od chłodnicy nie puszczał odpowiedniej ilości powietrza.Wymieniłem i wszystko ok

[ Dodano: 2008-03-27, 00:16 ]
znaczy chodzi jak temperatura nagle rosła i zaraz opadałą...

nemezis
Forumowicz

przez nemezis » 2008-04-03, 07:30

Odgrzeje temat...kiedy gasze silnik i zapalam go za pol godziny czy godzine kiedy juz troche ostygnie, zdarza sie, że wentylator sie kreci jak tylko zapłon włącze. Tez termostat?? temperatura caly czas w normie ale mam wrazenie ze pali mi teraz wiecej
Do piękna trzeba dojrzeć...niektóre rzeczy piękniejsze być nie moga - CRX

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2008-04-03, 07:31

od załączania wentylatora jest osobny czujnik , może ci sie przycina , wymień na nowy

przemek7716
Forumowicz

przez przemek7716 » 2008-04-03, 07:45

[quote="broda20"]Witam
miałem taki sam problem ale u mnie okazało sie ze to korek od chłodnicy nie puszczał odpowiedniej ilości powietrza.Wymieniłem i wszystko ok

:rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: a co to Ci układ zasysa powietrze do chłodnicy??? :razz: :razz:
...nie każdy posiadacz BMW jest burakiem, dresem o łysej dyńce nie wspomnę :)
paliwo 50zł - zabić muchę boczną szybą bezcenne :P

Poprzednia strona   Następna strona