rdza na szyberdachu
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

DŻEJKU
Forumowicz

rdza na szyberdachu

przez DŻEJKU » 2005-07-21, 23:02

witam
jak wielu posiadaczy ceerki mam rdzewke na szyberdachu. nie chodzi mo o blat tylko o jego krawędź, ktorą widać po odsunięciu.
zastanawiam sie czy warto, póki jest tego mało, wyjąć szyber i to przeczyscić i psiknąć lakierkiem. z tąd moje pytanko: czy dużo roboty jest ze zdjeciem szyberdachu? jak sie do tego zabrać? co najpierw wykręcić? a może zostawić w spokoju i czekać az mi na łeb spadnie? ;) :mrgreen:
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-07-21, 23:15

z tego co pamietam to go otwiersz i chyba 2 srubki
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2005-07-22, 00:26

ja sotatnio zrobiłem szyberek - naraize prowizorka do czasu remontu kapitalnego karoserji :!:

puki ams zmało zardzewiały to korzystaj :!:

otwieerasz szyberek od dołu amsz 2 śrubki potem od góry 2 i mozesz zdjąć szyberek ... następnie go całego rozkręcasz ... czyścisz uszczelke .. no i najgorsze ... usówasz rdze z tych wszystkich metali (wzmocnień czy jak to tam nazwać) i amsz 2 wyjścia : jeśli masz mało skorodowane to po wyczyszczeniu z rdzy zamalowywujesz to jakaś farbą ... njalepiej taką która sie wgryza w rdze :) i skręcasz a 2 jak masz bardzo skorodowane to tak jak ja czyścisz z rdzy albo odrazu ucinasz tak kawałek aby wspawac na jego miejsce nowy kwałek blachy :!: Ja tak zrobiłem :) - musisz spawac punktowo :!:

jak bedziesz potrzebował jakieś rady to pytaj tutja lub GG lub 604 904 909 :)

jak mi sie uda odpalić mojego aparata to wrzuce fote jak to wygląda po zrobieniu :)
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!

Jigit
Forumowicz

przez Jigit » 2005-07-22, 10:38

Davids napisał(a):... po wyczyszczeniu z rdzy zamalowywujesz to jakaś farbą ... njalepiej taką która sie wgryza w rdze :)

Hammerite :?: :P :D

Sorry, musialem :lol:
Pozdrawiam - Jigit
-------------------------------------------
ED9, D16Z5

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2005-07-22, 10:53

ja to malowałem aQrat inną farbą (musiałem machać pendzelkiem :D:D:D )- podobno dużo lepszą od hammerite :!: pomalowałem nią także nadkola :)

lubon
Forumowicz

przez lubon » 2005-07-26, 14:51

Witajcie, od niedawna jestem szczęśliwym użytkownikiem CRXa II i mam problem z rdzą na szyber dachy, ale nie pod uszczelką, tylko na środku. Zaczynają sie robić dziury. Stą moje pytanie, czy warto to robić, czy raczej poszuać nowego szyberdachu? i czy są szklane szyber dachy? :?:
Pozdrowionka

ifexx
Forumowicz

przez ifexx » 2005-07-26, 15:41

ja wczoraj sie bawiłem z szyberem i chciałem dodać małe sprostowanie co do demontarzu....pierwsze dwie śróbki są od podsufitówki, jak odkręcisz wyjmij ją i masz jeszcze dwie śróbki po jednej i drugiej stronie,od spodu które przykręcają takie plaskikowe zaślepki prowadnicy jak ich nie odkręcisz to nie wysuniesz szyberu.....ja wysunąłem ale połamałem te zaślepki...jak już to odkręcisz to jeszcze dwie od góry też na prowadnicy i spokojnie możesz wysunąć go do tyłu ......ja wyczyściłem rdze pomalowałem podkładem i lakierem....jeszcze bym radził zdjąc uszczelke do okoła szyberu i też wyczyściś wszystko pod nią bo inaczej zacznie rdza zacznie wychodzić spod uszczelki

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2005-07-26, 22:30

nie trzeba odkręcać podsufitki :) - przynajmniej ja niemusiałem ... z tego co pamiętam to podsufitke odkręcałem już gdy szyber miałem na kolanach :!: :)
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!

lubon
Forumowicz

przez lubon » 2005-08-26, 14:13

A czy znacie jakiegoś dobrego i niezbyt drogiego mechanika w Poznaniu, lub okolicach, który przeczyści mi kanaliki odprowadzające wodę i uszczelni szyber :?: Niestety nie mam czasu, ani miejsca, gdzie mógłbym sobie to sam zrobić a właśnie wyjeżdżam na tydzień i mógłbym autko zostawić w warsztacie.
Pozdrawiam