prosze o info pytanie zwiazane ze sprzegłem 1.6 dohc vti del

michal_orange
Forumowicz

prosze o info pytanie zwiazane ze sprzegłem 1.6 dohc vti del

przez michal_orange » 2007-09-17, 22:52

Witam

Dziwna sprawa

Normalnie moje sprzegło chodzi sobie tak troszke ciezko tak jak by naciskac na pedał z lekko zatarta linka nie jest to jakos wyraznie ciezkie wciskanie ale stawia opor

Natomiast jak poszaleje i pokrece go na v-tec oczywiscie bez palenia sprzegla zwykle mocniejsze jezdzenie sprzeglo zaczyna chodzic bardzo miekko nie stawia oporu i pracuje bardzo leciutko

nie odczuwan roznic w łapaniu sprzegła nie ma tez zadnych oznak jakby sie cos dzialo ale poprsotu chodzi bardzo mieciutko i lekko nie wiem co jest grane czy to normalne itp itd

a jak wracam do spokojnej jazdy spowrotem robi sie sztywniejsze i stawia wiekszy opor przy wciskaniu

prosze powiedzcie mi co wy o tym sadzicie

[ Dodano: 2007-09-18, 12:04 ]
ktoś może rozwiać moje wątpliwości?

[ Dodano: 2007-09-22, 15:14 ]
PROBLEM ROZWIAZANY

ZASYFIONA ŁAPA SPRZEGŁA

PRZESMAROWANA

CHODZI LEKKO I ZWIEWNIE :)))))

JAK W MATIZIE TATY :d

POZDRO :)

PS. I STARTY MAM LEPSZE :d

I MNIEJ ZAKWASÓW W ŁYDCE :d

rajago
Forumowicz

przez rajago » 2007-10-25, 21:31

ja wymieniłem ostatni sprzęgło i mam mały zgrzyt przy zmianie biegów
mianowicie 3 i 4
redukcje są w porządku ale na wysokich obrotach słychać zgrzyt przy wrzucaniu 3 i 4

ktoś wie lub domyśla sie przyczyny tych zgrzytów?

czy to synchronizator?
czy widełki co wypychają łożysko oporowe ?
czy układ hydrauliczny sprzęgła ?
adrenalina uzależnia

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-10-25, 23:17

nie wiem co u ciebie ale ponoc w b16 to norma ze zgrzyta na 3 i na 5 :( przy wiekszych obrotach
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

rajago
Forumowicz

przez rajago » 2007-11-08, 23:00

i nie ma żadnej innej podpowiedzi ...
adrenalina uzależnia

SZYMONRO
Forumowicz

przez SZYMONRO » 2007-12-28, 21:42

W DEL SOL jest sprzęgło hydrauliczne mogą byc problemy gdy układ jest zapowietrzony lub gdy pompa sprzęgła ma dość moze tu pomóc wymiana płynu tymbardziej zimą przy niskich temperaturach :ok:

rajago
Forumowicz

przez rajago » 2008-04-13, 22:04

zmieniłem ostatnio olej w skrzyni na motul 6100 SYNERGIE PLUS 10w40
<znacząca poprawa działania skrzyni>

i dodałem 2 dozy ceramizera zgrzyty zniknęły całkowicie :) polecam dla mnie warto wydać te pieniądze bo specyfik działa w 100%

http://www.ceramizer.pl/?gclid=CPvj887r ... MAod2hTT5w

ktoś jeszcze stosował ceramizer ?

czy to ktoś z forum o crx pisze ?
http://www.ceramizer.pl/content/view/70/46/
Honda CRX 1.6 (1992 rok)
Jestem użytkownikiem Hondy CRX III 1,6 16V 92r.125KM o Ceramizerach dowiedziałem sie od znajomego i oczywiście na samym początku nie wierzyłem w to co opowiada kolega jakie to one wspaniale. Moja ciekawość co do nich jednak wzięła górę i kupiłem 2 Ceramizery do silnika i jeden do skrzyni biegów. Autko licznikowo ma przebieg 180 tys. km choć w rzeczywistości pewnie ma więcej myślę że z 300tys km z racji tego jaki ma juz apetyt na olej i tu 1 litr na 1000-1500km w zależności od stylu jazdy. Po rozmowie i wielu moich pytaniach (z firma Ceramizer) jak zastosować owy Ceramizer w silniku z takim sporym przebiegiem zabrałem sie do TESTU. Pierwsza dawka do silnika - autko pracowało godzinkę na wolnych obrotach poźniej jeszcze zrobiłem 200km spokojnie następnie przejechałem jeszcze 300km i zaaplikowałem kolejna dawkę i tu tak samo trochę popracował silniczek na wolnych obrotach i kolejne 200km nie przekraczając prędkości obrotowej 3tys obr/min. Zapomniałem dodać ze ciśnienie na cylindrach było w granicach 9.1 Atm a po zakończeniu testu wzrosło miedzy 0.3-0.5 Atm niestety zdjęć nie posiadam ponieważ mechanik posiadał jak on to nazwał przyrząd zegarowy czy jakos tak i był mi w stanie podać tylko odczyt z zegara. W każdym razie potwierdziły sie założenia firmy CERAMIZER ze ciśnienie sie polepszy, i tak tez sie stało. Następna próba było wciśniecie pedału gazu do tzw \"dechy\" i co sie okazało autko przestało kopcic wcześniej wyglądało to tak jakby ktoś odpalał wiekowa SYRENKE za autem było biało.\"jedziemy dalej\"- silnik juz po pierwszej dawce zaczął pracować ciszej ustały nierównomierne drgania silnika. po 2 dawce i juz po przejechaniu 200km można było jeździć normalnie i sprawdzić jakie będzie spalanie, tak wiec spadło ono o ok litr po trasie czyli z 6 na 5 l, i tu ku mojemu zdziwieniu zszedłem poniżej spalania jakie podaje producent auta w mieście z 9,5 na 8-8,5 l/100km.Teraz kilka słów o CERAMIZERze do skrzyni biegów, czy skrzynia sie wyciszyła nie mogę powiedzieć ponieważ chodziła cichutko jak to w Japończyku natomiast jeśli chodzi o zmianę biegów to po przejechaniu około 100km wręcz aż szokowało to w jak lekki sposób zmieniają sie biegi. Zmiana biegów stała sie przyjemnością chodzą bardzo miekko jak by były zmieniane hydraulicznie. Przy wysokich obrotach ze zmiany z 1 na 2 i z 2 na 3 bieg synchronizatory często nie wyrabiały i kończyło sie to zgrzytem kol zebatych nie mile uczucie... Teraz można meczyc skrzynie jak tylko sie chce i od zastosowania CERAMIZERA takie przypadki juz mi sie nie zdarzały biegi przy 7000obr/min wchodzą jak w nowym aucie bez żadnych oporów zgrzytów itp. Pozostaje mi tylko powiedzieć ze jestem BARDZO zadowolony z zastosowania CERAMIZERA w moim aucie gdyż korzyści jakie mi przyniósł są wiele wiecej warte niż sam jego koszt autko od zaaplikowania CERAMIZEROW zrobilo juz 10 tys km autko z w/w jednego litra oleju na 1000-1500km na te cale 10 tys wzielo juz tylko 2l (zaznaczam tez ze uszczelniacze zaworowe mam wymienione a autko jest exploatowane na dosc wysokich obrotach i gdyby nie to pewnie zamiast dolewania oleju konczylo by sie tylko na jego wymianie ale wiadomo wysokie obroty to i autko cos lyknie)ps:jezdze na oleju AGIP 10W60 koszt 1 L to 40 zł takze przy tych 10tys koszt CERAMIZERA juz mi sie zwrocił :)
Paweł Piłat
adrenalina uzależnia