problem jest tego typu wywalilo mi blad numer 8, czyli czujnik GMP lub jego obwód, auto ma problemy z odpalaniem tzn czasem blokuje silnik i wydaje nieciekawe dzwieki albo trzeba dluzej krecic niz normalnie rozrusznikiem. no ale do rzeczy, rozebralem kopułke, wg. manuala trzeba na rozpietej kostce sprawdzic rezystancje miedzy pinami B i C i powinno byc tam 350-550 Om, u mnie miernik nic nie wskazuje a w manualu pisze "replace the distributor assembly (section 16)" no i sie zakleszczylem bo nie wiem co dalej. troche nie kumam niektorych zwrotow w manualu, tutaj link moze ktos cos podpowie:
a takie głupie pytanie, bo akurat ten sam problem miał kumpel parę dni temu patrzyłeś może na przekaźnik pompy paliwa ? bo u niego okazało się że to padło a błąd był nr 8 i objawy podobne nawet jest temat tu na forum o tym, zapożycz sobie przekaźnik od innego crx i podepnij jak wszystko będzie grać to znaczy że to
no u mnie bedzie cos z czujnikiem raczej bo tak jak mowie powinna byc tam rezystancja miedzy przewodami B i C a u mnie miernik nic nie wskazuje, tylko ze nie wiem co dalej z tym fantem
taki czujnik to cieniutkie zwoje drucika nawinięte na rdzeń i zalane tworzywem , w samochodzie cały czas jest to poddawane wibracjom i zmianom temperatury , z czasem to tworzywo zaczyna tracić swoje właściwości i powstają mikro pęknięcia , niestety w niektórych przypadkach takie pęknięcie porywa za sobą drucik i obwód się przerywa
może szło by sam czujnik dopasować od nowszych modeli żeby znów nie montować starych
no i chyba sie udalo, przelozylem czujnik z innego aparatu ktory o dziwo tez wyrzucał błąd nr8, ale w tamtym byla rezystancja na cewce taka jak w manualu, przelozylem i hula, ladnie odpala, bledu nie wywala
no wlasnie wczoraj obczailem ze sa rozne typy tych czujnikow, starsze maja cala cewke na wierzchu i mi sie po prostu tak jak mowisz urwala, a nowsze sa juz zalane w plastiku wiec watpie zeby sie im cos stało