2 woofery w drzwiach
Coś dla crxowych audio

TYPE-R
Forumowicz

2 woofery w drzwiach

przez TYPE-R » 2008-04-18, 15:07

Dobry !

Pro Państwa, chciałbym się Was zapytać o jedną rzecz. Nie chcę kupywać subwoofer'a bo chce miec tył auta jaknajlżejszy, ale chce mieć fajny bas. Nigdy nie miałem okazji słuchac w aucie 4 wooferów czyli 2 w jednych drzwiach i 2 w drugich. Czy taki system jest dużo lepszy od pojedynczego woofera w drzwiach ? I czy jest dużo gorszy od systemu z subwooferem ?
MYŚLĘ, ŻE POMOGŁEM :ok:

Pawlo_j23
Forumowicz

przez Pawlo_j23 » 2008-04-18, 16:14

Myślę że z 2 wooferów w drzwiach nie uyzskasz takiego efektu jak z subem w bagażniku, nie mam wygłuszonych jeszcze przednich drzwi ale bez suba jest mało basu, raczej jesli chcesz mieć bardzo mocny bas to same woofery nie wystarczą. Takie moje zdanie. Choc muszę przyznać że dobre głośniki w drzwiach, dobrze zamocowane i dobrze wygłuszone drzwi dają bardzo dużo :ok: tak jak w kinie domowym, same głosniki nie dadzą Ci tego efektu bardzo niskiego basu co subwoofer :]

[ Dodano: 2008-04-18, 16:14 ]
zobaczymy co inni powiedzą bo sam chętnie poczytam :]
Sprzedam ED9

szarmx
Forumowicz

przez szarmx » 2008-04-18, 18:09

WOOFER TO PODSTAWA BASU. to jest jedno i pewne jak amen w paciezu.
mozesz montowac glosniki jaki chcesz i gdzie chcesz ale nawet po wygluszeniu elementu w kturym go zamontujesz nie uzyskasz takiego efektu jak z woofera zamknietego w skrzyni basowej.

wejdz na forum car audio, chocby na pokrewne forum www.civicklub.pl i popytaj fachowcow.
mialem ten sam problem co ty. chcialem miec bas i miejsce w bagaznikiu. kupilem 2 midbasy 20 cm i chcialem je zamontowac w te tylnie miejsca kollo kanapy.
fakt faktem ze je upchnalem (ledwo ledwo ale jednak) ale dzwiek byl :blee: plastiki trzeszczaly i tylko robilem sie :wrrr:
wywalilem je stamtad i wpakowalem w skrzynie z mdfu (akurat traf chcial ze mialem taka w piwnicy. teraz jakos to gra ale i tak do suba ma to sie jak piorun do biletu tramwajowego.

w poprzedniej hondzie mialem zestaw odseparowany w drzwiach wygluszonych matami app i z tylu skrzynke helixa 30 cm (oczywiscie pod wzmakiem).
fenomen choc komponenty nie byly z najwyzszej polki ale poziom mego zadowolenia siegal 9 pietra

takze suma sumarum polecam ci skrzynie basowa ewentualnie z braku kasy dretwa "tube". lepsze to niz zwykle glosniki ;)

ps. jesli ktos chce moge opchnac to co mam w bagazniku:)
2 glosniki w skrzyni mdf ;)
"Honda [...] tworzy tak wspaniale maszyny jak CRX, NSX czy... PRELUDE!" - Jeremy Clarkson

TYPE-R
Forumowicz

przez TYPE-R » 2008-04-18, 18:20

Mi raczej nie chodzi o brak miejsca w bagażniku ani o brak kasy, tylko chce miec jaknajlżejszy tył bo chodzi o mase z tyłu ( ja mam BMW ) która przy drifcie może być " niepomocna ". A że najpierw robie przedni system to chciałbym się zapytac o jakieś opinie PO TO żebym wiedział, czy kupywał 2 zestawy głosników - żeby mieć 4 woofery, czy kupić normalnie jeden zestaw i se dołożyć jednak ten subwoofer.
MYŚLĘ, ŻE POMOGŁEM :ok:

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-04-19, 15:01

Z drzwi można uzyskać bardzo ładny bass o przyzwoitym natężeniu, w dodatku szybki i precyzyjny. Fakt faktem nigdy nie osiągniesz tego co z porządnej skrzyni, ale przy tych założeniach które podajesz to takie rozwiązanie nie będzie złe. W drzwiach trzeba zainstalować solidny panel na dwa woofery i porządnie je zasilić. Z drugiej strony chyba warto rozważyć niewielką, niezbyt ciężką skrzynię którą zawsze można wyciągnąć, a w przypadku przygotowania drzwi dołożysz solidną porcję kg.

Czy system z dwoma wooferami jest lepszy od systemu z jednym wooferem, i tak i nie:) jest lepszy jeśli chodzi o natężenie dźwięku, ale jakościowo wypada trochę gorzej od systemu z jedym wooferem.

Wada w stosunku do systemu z subwooferem - nigdy nie zejdziesz do najniższych rejestrów.
1gen - liczy się klimat;)

Obrazek