Ostatnio mam problem z moją Ceerką. Normalnie jak przekręci się kluczyć to kręci 2 sec i załapuje , wskazówka szybko wskakuje na obroty i ustatkowuje się na wolnych (jakieś 800obr). U mnie zaraz po odpaleniu krztusi się się kilka sekund i dopiero wchodzi na obroty, niezależnie czy dodam gazu przy odpalaniu czy nie. Co to moze być ?
Druga sprawa , jak długo pali sięwam kontrolka oleju po odpaleniu na zimnym silniku ? bo u mnie coś długo (jakieś 2-3 sec), jak jest u was ?
myśle ze jesteś przeczulony co do kontrolki
no chyba że ci pompka nie domaga a dławić ci się może bo paliwa nie dostaje - przyczyny szukaj w pompce paliwa i jej przekaźnikach
filtr paliwa jest z tylca autka , badnij sobie na rysunki w manualu(nie chce mi się szukać i wklejać)
pozdro
NAZGUL, wlasnie badnij sobie te rysunki bo nie wiesz chyba co piszesz albo golfem jezdzisz w hondzie filtr paliwa jest na scianie grodziowej po stronie pasazera nie sposob przeoczyc jedna taka plastikowa banka czarna a obok niej filtr paliwa, dojdziesz po przewodzie od listwy wtryskowej
Powiem tak.. Mam dokładnie to samo, tylko że nie zawsze sie krztusi, ale obroty mam podobnie jak u Ciebie i kotrolka gasnie po 1-2 sec. Kto czytał mój post już kilka stron temu to wie, że zaczeły sie takie jaja odkąd zalałem BP Ultimate. Póki co skonczyło sie na rozszczelnionym wydechu i ... No i własnie to i.. obawy konczącej sie panewki.
Zakładam, że masz tak jak u mnie, czyli odpalasz i kontrolka gaśnie po 1-2 sec a później nie mignie ani razu. Sprawdzałeś moze czy po odpaleniu i zgaszeniu zaraz auta, a po tym odrazu ponowny zapłon, kontrolka gaśnie razem z zapłonem, ablo wogóle sie nie zapali ?
a może to tylko ja histeryzuje i auto mi sie dusi i głośno chodzi bo mi zapchało układ paliwowy,a przedmuchało wydechowym
... był temat Mirasa o kontrolce oleju, która mu migała i okazało sie że mu panewka padła. U niektórych ponoć nie migała i padła panewka, a u mnie jest tak jak u Ciebie więc już sam nie wiem
TYPE-R napisał(a):Popraw wtryski. Ja kiedys myłem silnik i dziabnełem listwe wtryskowa i chodził jak V8 chyba na 3 garki Przewody zapłonowe tez możesz sprawdzić.
Dołączam sie do problemu, mam to samo co Miaziu, po przekręcieniu kluczyka odpala i dusi sie na niskich obrotach, potem rusza, czasami potrafi odpalic podławić się i zgasnąć, po 2gim odpaleniu działa normalnie. Ostatnio potrafi mi tez odwalić taką akcje na pierwszym postoju po ruszeniu. Mała różnica taka, że u mnie nie brzmi jak V8 . Jeśli to nie filtr paliwa to co?
Tak tylko spytam jak sie u Ciebie potoczyły sprawy ? udało sie usunąć te usterki ? U mnie padłsilnikwięc radzebyć ostrożnym odnośnie tej kontrolkioleju. w poniedziałek będe wiedziałcoposzło
No ja tak jeździłem z 1,5 miecha i wkońcu podejżanie zaczął sie grzać podczas porannej wyprawy do pracy. Przejechałem z 3 km i dałem sobie spokój. Po robocie pojechałem z qmplem, żebyzobaczyć czy wszystko oki jak odpaliłemautoto już kontrolka nie zgasła Wsiorbało mi gdzieś olej, a rano było jeszcze wszystko ok.
Takie pytanie do wszystkich, bardziej poglądow, bo szczegółybęde wiedział wponiedziałek. Mam funduszok 3k zł. Remontować ( o ilesie da), szukać innego D16Z5 (tylko czy za 3dostane ? ), czy darowac sobie i pozbierać więcej pieniedzy ? Tylko co wtedy ?
Też wychodze z założenia że lepiej remontować, kwestia tego czy jeszcze da rade ten silnik wyremontować tak żeby za pół roku mi nie padł. W poniedziałęk dokładnie będe wiedział co poszło. Wiem napewno żesilnik pali normalnie tylko nie ma smarowania, dlatego po 2 próbach odpalenia odrazu dałem sobie spokój z ruszaniem samochodu.
Jakoś raczej wątpie że za 2 tyś wyremontuje silnik :/