Pechowy weekend :-(((((((((((((((((((((
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

turbo1984
Forumowicz

Pechowy weekend :-(((((((((((((((((((((

przez turbo1984 » 2005-08-01, 19:55

W sobote wyruszylem na dzialke gdzie mam kanał by nareszcie założyć długo oczekiwany nowy kolektor (załatwiony przez Maila). Juz jak wsiadlem przy zapalaniu razem z dzwiekiem rozrusznika usłyszałem zgrzyt. Co sie okazało w rozruszniku bendyks nie odbija i mozliwe ze niedługo zupełnie padnie (czyli do wymiany). Oprócz tego mam jescze zaległą nie zrobioną usterke mianowicie regeneracja maglownicy, która jest w opłakanym stanie. Kiedy juz zszedłem do kanału pierwsze co zobaczyłem w przednim lewym kole na wewnętrznym profilu opony na samym srodku 15cm rozerwanie (które w kazdej chwili moze pęknąc) a na drugiej 5 centymetrowe (w tym momencie juz lekka zalamka). Kiedy juz zabrałem sie za kolektor, jaknajdelikatniej odkrecajac nakretki ze szpilek i sonde zdemontowalem stary kolektor i tak samo delikatnie załozyłem drugi. Stosując sie do rad fachowców z jak najwiekszą uwagą dokręcalem nakretki w szpilki znajdujace sie na bloku silnika i wszystko przebiegalo 100% w porzadku... oczywiście do ostatniej szpilki... chyba nie musze konczyc. Naszczescie ukrecila sie w takim miejscu że da rade nakręcic nakretke i ja przyspawać ( chyba to jedyny i najprostszy sposób). I tak zakonczył sie jeden z gorszych weekendów przed którym jeszcze bylem szczesliwym posiadaczem crx`a w którym do tej pory nic sie nie dzialo. Zdawalem sobie sprawe ze coś w tym samochodzie bedzie zawsze do roboty ale kurde... jak nic to nic a jak juz cos to wszystko na raz. I jak to ruszyć z przeróbkami... :( :cry:
P.S ten post nie ma na celu zniechęcic nikogo do kupna CRX, bo na szczescie jazda tym cudem rekompensuje wszystkie wydatki, chociaz czasem (tak jak ja teraz) mozna sie dobić. Sorry za takie zamulanie na forum ale musiałem sie komuś wyżalic a moja kobieta nie chce juz słuchac o wysokosci wydatków na moją druga niunie. Pozdrówki.
Japonia- kraj kwitnącej wiśni; Polska- kraj kwitnącej lipy ...

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2005-08-01, 20:27

kurde....
turbo ale powiedz zamontowales go dobrze. bo wiesz jak sie okaze ze jedna nie bedzie dokrecona to zaraz bedzie przepuszczal i uszczelka ta metalowa sie tez zesra. :(
wszystko zrobiles ok??
jak poszlo ci z flansza od wydechu??
mam nadzieje ze jestes zadowolony z kolektora. powiedz czy wystaje?? troche pewnie wystaje wiec radze ci za te 10zl podjechac zeby podgieli. zeby nie bylo problemu bo masz nisko samochod wiec zeby nie zachaczac...
pozdrawiam i wsplczuje opon :( a z maglownica to tez zrob szybko (zdrowie najwarzniejsze)
TAJPAR in da haus

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2005-08-01, 20:43

z maglownica nie powinno byc problemow pod warunkiem ze nie poszly Ci krzyżaki w przekladni kierownicy ;)

turbo1984
Forumowicz

przez turbo1984 » 2005-08-01, 21:29

Dread ma mi regenerować i razem ze zbieżnościśą koszt ok 600zł, rozrusznik tez ma jakiś znaleźc (używke). Oponki juz zamówione (Dayton D-200 195/50/15 V). Kolektor zajebisty tylko podgiąć trzeba bankowo bo juz pare razy przytarłem. Mailo napisz mi gdzie byłes z tym kolektorem na wygięciu bo chce tam tez pojechac. Wszystkodokręcone systematycznie, pozadnie ale i z wyczuciem (jak widać jescze nie 100%, za mało mam wprawy ale trzeba sie uczyć na błedach, w koncu to pierwsza rzezc w tym aucie ktora sam zrobiłem).Co prawda tą uszczelke moze i tak wypierdzieć bo przeciez w tym miejscu gdzie sie urwała nie dociska ale staram sie jezdzic wolno., Maiłem robić zaraz wydech a tu kupa.. tak jak Mailo powiedziales bezpieczenstwo przed wszytkim i najpierw trzeba to zrobic. A kasy brak :-((((
Japonia- kraj kwitnącej wiśni; Polska- kraj kwitnącej lipy ...

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2005-08-01, 23:37

robilem na szarych szeregow. tam jest taki seriws napewno znajdziesz.
pozdrawiam i ciesze sie ze ci sie podoba. ale tak to juz jest samochod ma sowje lata i cos od czasu do czasu sie wali :( pozdro
TAJPAR in da haus