ED9 wspomaganie - dziwne zachowanie / problem

Sebastian_O
Forumowicz

ED9 wspomaganie - dziwne zachowanie / problem

przez Sebastian_O » 2008-05-28, 13:35

Witam !
założyłem wspomaganie do CRX'a (ED9), wszystko działa ładnie i ogólnie jestem zadowolony, ale jest jeden mały problem.

Mianowicie - wcześniej - bez wspomagania - kierownica sama zawsze ochoczo wracała do położenia jazdy na wprost, nawet jak jechałem powoli i lekko skręciłem, to po puszczeniu koła zaraz wykręciło się na prosto, nie mówiąc o "przybutowaniu" na skręcie.
Teraz - owszem... - kierownica ma ochotę wracać w położenie "zero" ale jakoś tak powoli...
Przy lekkich skrętach i małych prędkościach to praktycznie nie wraca sama, przy ostrzejszych skrętach wraca, ale powoli, muszę jej delikatnie pomóc. Oczywiście praktycznie żadnej siły do tego nie dokładam, wystarczy że położę dłoń na kole kierownicy i obrócę, praktycznie jak bym kręcił ręką w powietrzu, ale jednak samo koło nie chce wracać albo wraca powoli, tak że auto poleciało by "na fosę" a nie pojechało prosto jak dawniej...

Wspomaganie jako takie działa dobrze, nic nie cieknie, na postojo mogę jednym palcem kręcić kołem kierownicy. Mam też accorda ze wspomaganiem i tam jakby to wspomaganie działa gram mocniej, bo jeszcze lżej mogę tam kręcić, ale to jest maluteńka różnica. No i tam oczywiście koło kierownicy zawsze wraca mi samo do położenia zerowego...
Zbieżność ustawiłem oczywiście, nie mam nigdzie żadnych luzów bo praktycznie wszystko co można było wymienić mam nowe i sprawne.

Pytanie moje jest takie - czy tak ma być, czy może coś jest zdupione w tym moim wspomaganiu... Przekładnia, pompa, czy ki czort ???