Jak dobrać tłumiki żeby przelot był możliwie najcichszy!?
Trochę czytałem na ten temat w necie i wiem że dobrze zrobiony przelot może być ciut głośniejszy od serii ale wcale nie musi być tak głośny, że dwie wsie dalej słychać że jadę... Mam wszystko co potrzeba by zrobić sobie cały wydech. Ale nie wiem jak dobrać tłumiki...
Patrząc na układ wydechowy od bardzo uproszczonej strony akustycznej:
To ogólnie dostępne przelotki tłumią tylko wysokie częstości fal filtrując nam pasmo z tych częstości, w jakimś tam zakresie i pozostawiając częstości niskie. I tu się rodzi moje pytanie? Czy ktoś zna firmę która sygnuję swoje przelotki tłumieniem obu tych częstość? Wiem że są takie na rynku tylko że są sporo droższe...
Mam też inne pytanie ma ktoś może jakiś pomysł żeby zdublować fale w końcowym tłumiku tak aby powstał pogłos imitujący pracę boxera:) to tylko moja taka dygresja...
Qowax twierdzi że takie zjawisko akustyczne zachodzi jeśli zbuduje się kolektor z puszką pojemnościową wystrojone w celu wykorzystania zjawisk falowych w wylocie dla lepszej sprawności napełniania silnika. Robię właśnie taki wydech w GMS więc za parę tygodni sam usłyszę jak to chodzi.
Co do cichego przelotu, to takowy zamówiłem w GMS, prócz puszki pojemnościowej za kolektorem będą to 2 przeloty. Grzegorz Grabowski twierdził, że taki przelot przechodzi pozytywnie przegląd rejestracyjny.
Jak od Twojego kolektora to już inna bajka. Komora rozprężeniowa musi być obliczona razem z kolektorem robionym na zamówienie. Ale kolektor z tą komorą to jedno a reszta wydechu to drugie, każde kosztuje w GMS około 1500, ale lepiej pytaj bezpośrednio Qowaxa.
i tak bedzie glosniej niz na jendym poprzecznym robionym z nierdzewki
Co ma piernik do wiatkaka? Poprzeczny czy podłużny może być i przelot i komorowy. Ja robię poprzeczny przelot na przykład i wiele ceerek w Wawie takie ma.
super... Chłopaki ale żaden z was nie odpowiedział mi na moje pytanie w sprawie czy znacie jakąś firmę która sygnuje swoje tłumiki parametrami tłumienia!
azyl, jak jedziesz sobie zrobic customa to na co Ci parametry tłumienia, mowisz, że zależy CI aby byłol jak najciszej i tak CI zrobia ze bedziesz zadowolony, a tak wogóle jesteś z wawy i nie chce CI sie do Grabowskiego pojechac i pogadac co mogłby Ci zaoferować?? Sama przyjemność
Do piękna trzeba dojrzeć...niektóre rzeczy piękniejsze być nie moga - CRX