zastanawiam sie czy do zwykłego ręcznego mechanizmu opuszczania szyb dało by sie zamontować silniczek zamiast korby.Chodzi mi o to czy jest koniczność zakupu całego machanizmu(silnik+ramienia) do elektrycznego opuszczania czy wystarczy sam silniczek?
Da sie i tak wlasnie sa zbudowane mechanizmy uniwersalne dostepne na Allegro. Ale czemu robic z ceerki strucla kleconego byle jak skoro mozna kupic elegancki oryginalny mechanizm? Toz to nie poldek ani nie nyska zeby tandetne kombinacje stosowac!
ja miałem taki uniwersalny układ kręcący silnikiem zamiast korbą chodziło toto całkiem nieźle przez dwa lata (i dalej jest sprawne) ale wymieniłem na orginalne siłowniki z civica 5-gen.
teraz chodzą szybciej (szyby).
Generalnie każdy siłownik podejdzie do crx, najlepiej kupować kompletami lewy i prawy od jednego gościa bo już się przekonałem, że generalnie lewy z civica 5gen to prawy w crx ale NIE ZAWSZE czasem lewy z civa to lewy w crx i jak kupisz u jednego lewy a u drugiego prawy i będziesz miał pecha to możesz mieć dwa lewe lub dwa prawe nie wiem od czego to zależało ale tak było. Przekonałem się o tym na własnej skórze.
Generalnie w crx siłownik montowany jest tak że silnik jest na dole a w civicu był na górze, stąd różnica w stronach lewa/prawa.
poza tym niektóre z tych siłowników civicowych otwierają szybę (w crx) tak że zostaje jakie 5 cm szyby ponad drzwiami a zakres ruchu siłownika się kończy. A inne lecą z szybą całkowicie do spodu.
Najlepiej więc kupić na jakimś auto złomie coby to obadać naocznie.
Reasumując - tylko orginalny siłownik kupować. Cena podobna jak tych silniczków a praca zupełnie inna. No i montaż 100% łatwiejszy, bo zajmuje to raptem parę minut, nie licząc zdejmowania tapicerki.