Układ dolotowy - prosze o szybka informacje

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2008-06-05, 13:57

Po co teoretyzowac, wystarczy popatrzec jaki dolot maja najlepsi. Majlo mial wkladke z EE8 i wlot ze zderzaka. Apol ma wkladke i wlot ze zderzaka i rure z EE8. Zadnych stozkow ani aluminiowych rur a wszyscy na cwiartce wymiekali.
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

azyl
Forumowicz

przez azyl » 2008-06-05, 14:22

Spoko ja też miałem długo alu rurę ze stożkiem i jak zmieniłem na wkładkę to jeździ mi się o wiele milej...Termodynamikę zaliczyłem na 4,5 ale i tak nie podejmę się liczenia wymiany ciepła bo bardzo nie lubie termodynamiki przez prowadzącego! gdyż 3 lata podchodziłem do egzaminu! Mam też problem z Moją dziewczyną! Bo nie chce się poddać testom na suszenie włosów przy domkniętej masce:) a kot mi uciekł...pies za duży Co zrobić:) sam się nigdy tego nie dowiem bo aż tak mi nie zależy... ale pewnie macie Racje! że te straty rzeczywiście nie są takie duże:)
Cisza przed burzą...

czyzyk89
Forumowicz

przez czyzyk89 » 2008-06-05, 16:48

dzieki za informacje tylko teraz jestem w kropce zostane chyba przy oryginalnym dolocie bo tak wnioskuje z waszych postow ;)

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2008-06-05, 17:58

h8r napisał(a):(na takiej samej zasadzie jak chłodzenie w komputerach czy też nagrzewanie w suszarkach) ciepło jest przyjmowane/oddawane całą powierzchnią (dlatego w komputerze masz radiatory z dużą ilością żeberek) czyli im większa tym więcej powietrza ogrzewa, powietrze jest tak naprawdę izolatorem cieplnym, więc za dużo tej energii nie odbiera, ale zawsze coś,
Sam to napisałeś ale zwróć uwage na kilka szczegółów:

- procek dotyka radiatora a nawet ma paste która poprawia przewodzenie
- radiator ma żeberka
- radiator ma wentylator

a dolot ??

- nie ma żeberek
- nie styka się z czymś dobrze przewodzącym
- powietrze w środku nieźle zapindala
- stosunek powierchni do ilości przepywającego powietrza jest minimalny :razz:

Wkurzacie mnie dlatego musze przypomnieć sobie ta termodynamikę, albo skorzystać z odpowiedniego programu.

Poprzednia strona