mam pytanie czysto teoretyczne czy sa jakies problemy albo rzeczy na ktore trzeba zwrocic uwage przy wkladaniu z5 na bude w ktorej wczesniej siedzailo a9, slyszalem ze z lambda jest cos nie tegas, jak to obejsc?wiazki pasuja?komp jest ok?
jak nie ma lambdy to jak jest kontrolowane spalanie?przeciez chyba nie bedzie palil 15/100. tzn wlasciwie chodzi mi o wlozenie z5 a wywalenie a9, z5 ma lambde, wiec gdzies trzeba ja podlaczyc po swapie...a nie wiem gdzie bo a9 niema.
aha czyli pakuje sam silnik z5 ewnet skrzynie bo nie chce mi sie jej odkrecac, i cala reszte kolektor ssacy itp od a9 tak oftopowo sie zapytam jak jest rozwiazany problem tej lambdy w a9 ?
wiazka w a9 jest troche inna niz w z5 i jest kilka wtyczek innych, takze caly silnik z5 nie wejdzie, kolektor wydechowy moze zostac z z5, poprostu bedzie sobie w nim siedziala niepodlaczona sonda, ale lepiej wsadzic ten z a9 bo jest 421, ssacy musisz miec od a9 bo tam jest wlasnie ta inna wtyczka, najlepiej wez cale z5 odkrec ssacy i wydechowy i poskladaj z reszty czesci co masz w aucie caly silnik :]
no poki co dzieki za pomoc, chociaz nadal nie wiem co zastepuje lambde w a9 tak z czytej ciekwaosci bo przeciez jakos cos tam musi wystepowac w roli tej niesczesnej sondy.
wrobellos, nie kombinuj z tym silnikiem tylko zrob tak jak ci atom napisal, od tego twojego silnika odkrec kolektory i zamontuj je do nowego silnikatego ktory chcesz wlozyc, w ten sposob wszystkie kable beda ci pasowaly jak dotad, zmieni sie jedynie mechaniczna czesc, ktora to nawiasem mowiac jest identyczna dla A9 i Z5