układ hamulcowy - słaby tył !

rapid
Forumowicz

układ hamulcowy - słaby tył !

przez rapid » 2008-07-02, 20:56

Byłem dzisiaj na badaniu technicznym moim EE8.
Niestety diagnosta miał zastrzeżenia do hamulców tylnej osi, wskutek którego CRX nie przeszedł przeglądu.

Pomiar wskazał:

Hamulec roboczy

OŚ PRZEDNIA:
STRONA LEWA:
Opory toczenia: 130 N
Siła hamowania: 2050 N

STRONA PRAWA:
Opory toczenia: 90 N
Siła hamowania: 1910 N

OŚ TYLNA
STRONA LEWA:
Siła hamowania: 650 N

STRONA PRAWA:
Siła hamowania: 550 N

Hamulec postojowy

STRONA LEWA:
Opory toczenia: 70 N
Siła hamowania: 1210 N

STRONA PRAWA:
Opory toczenia: 60 N
Siła hamowania: 900 N

Mam dwa tygodnie na naprawienie usterki (dostałem czasowy przegląd).
Jednak jak kolega badam mi podpowiedział w CRX występuje nierównomierne rozłożenie masy samochodu. Tył CRX'a jest lekki, więc wyniki pomiaru pewnie będą lekko przekłamane. Poza tym przód wspomagają tarcze BREMBO Max + klocki Ferodo. Tył seria. Tarcze mają już jednak rowki, stan klocków oceniam na dobry. Nie są zużyte.
Może ktoś z Was przerabiał już temat tylnych hamulców? Musze sprawdzić zaciski, tłoczki. Zastanawiam się jednak czy zmienić tarcze hamulcowe? Kupić nowe czy przetoczyć? Nie ukrywam, że chciałbym poprawić również działanie hamulca ręcznego. Może ktoś z Was ma jeszcze jakieś pomysły ?
RAPID ART |studio reklamy
www.rapidart.pl

Fletch
Forumowicz

przez Fletch » 2008-07-02, 21:09

generalnie tylne hamulce w rexach sa zawsze duzo slabsze ,ja bym rozebral tylne zaciski i obadal sprawe z tloczkami ,czy maja wzery ,czy uszczelki nie mowia pa pa ,reczny mozna podregolowac w kabinie miedzy siedzeniami ,sprawdz tez czy klocki chodza po prowadnicach.

badam
Forumowicz

przez badam » 2008-07-02, 21:31

nie ,ze wynik przeklamany tylko poprostu tak to zostało zaprojektowane a koles na stacji chce to przyrownac do jakiegos golfa i wtedy stwierdza niesprawnosc sprawnego ukladu ;D Moze w manualu beda dane hmm...

atom1
Moderator

przez atom1 » 2008-07-02, 23:33

hmm to wszystko ma swoje prawa i zasady na stacji, jutro jak nie zapomne to dowiem sie dokladnie jaki moze byc % roznicy miedzy lewa a prawa strona w sile hamowania

oraz czy jest jakas papierowa zaleznosc miedzy tylem a przodem ale raczej jej nie ma

wg mnie wszystko jest w normie bo wyniki nie sa jakos mocno rozbierzne, hamulce masz i to napewno dobre

tylne prawe kolo widac ze slabsze- zajrzyj tam, zobacz czy linka nie jest zapieczona jaki stan ma tarcza czy nie ma rantu, co z klockami, potem zaglebiaj sie dalej i zobacz jak wyglada tloczek

to samo z przodu, sprawdzic ranty w tarczach, odkrecic zacisk i wyczyscic dokladnie jakims dlutem czy innym srubokretem prowadnice klockow oraz przesmarowac te tulejki

z ciekawosci musze sprawdzic ile jest na moim roznica przod tyl
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu