lakierowanie - how to?
Troche o modyfikacjach wnętrz i karoserii.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2008-07-18, 17:52

Morti, qffno prawda ja mam pistolet za 30zł i maluje lepiej niż kolesie który mają profesionalny sprzęt... zależy od umiejetności i od cisnienia. Fakt pistolet też może miec wady i źle daje mgłe. Zależy jak operujesz ręką, jeżeli tego nigdy nie robiłeś to za maske i karoserie sie nie bierz :P zderzaki jeszcze ujdą ;P
Obrazek

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-07-18, 18:03

Pistoletem za 30 zł to sobie można pomalować płot:) Porządny pistolet to podstawa i powie ci to każdy kto zajmuje się lakiernictwem. A takie teksty, że ktoś maluje lepiej pistoletem za 30 zł niż profesjonalista pistoletem za 2-3 tysie to sobie można między bajki włożyć.
1gen - liczy się klimat;)

Obrazek

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2008-07-18, 22:20

Zapewne nie znajdzie sie za wiele profesjonalistów którzy maja pistolety za tysiące ;)

A z ciekawości chciał bym zobaczyć pistolet za 2 tyś jesteś w stanie mi taki pokazać ??

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2008-07-18, 22:49

panowie co do cen pistoletow to znam jednego lakiernika ktory ma sata za ok 1,5 tysia, a tak reszta kozysta z pistoletow w przedziale 300- 700 zl

DARO
Forumowicz

przez DARO » 2008-07-19, 17:33

Krzyh00 bo jak się tym nigdy nie zajmowałeś to opisanie całego procesu przygotowania do malowania i malowania lakierem ci nic nie da bo i tak ci to nie wyjdzie 8) Oczywiście świat do odważnych należy ale czy warto? na materiały lakiernicze wydasz kasę a wcale nie są takie tanie i niech ci się coś spie.....li tylko stracisz czas pieniądze i przy okazji się nawk....sz

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2008-07-20, 19:02

Najłatwiej i najpewniej oddać do lakiernika, ale jak ma się oczy o rozum i troche zdolności to wiele można zdziałać.

kamel
Forumowicz

przez kamel » 2008-08-14, 15:23

Jak nigdy nie malowałeś, to nie polecam. To nie jest jakieś bardzo trudne, żeby jako tako pomalować. Ale żeby pomalować ładnie - tzn. żeby patrząc z boku nie było widać fal i gór nie jest banalne. Generalnie potrzeba nieco praktyki. Dobrze by było jak byś spróbował na jednym elemencie - pomalował zobaczył czy taki efekt Ciebie zadowala i potem podjął decyzje czy malować reszte, czy np. ścierać to co pomalowałeś i próbować po raz drugi. Wtedy na jednym elemencie się pouczysz i potem zabierzesz się za reszte :)

Ja też myślałem, że to banalne i uczyłem się malować na fiacie ritmo :) generalnie, to pierwsze malowanie było średnie, drugie już lepsze, teraz w miare mi wychodzi, ale b. dużo czasu mi schodzi, żeby ładnie zrobić. Zreszta teraz już sam raczej nie maluje bo nie mam na to czasu. Opłacalność jest też średnia, w Płocku za element gdzieś koło 200 zł płace więc wole zapłacić i mieć porządnie niż się bawić. Zresztą w moim 1st genie jeszcze nic nie malowałem.

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-08-15, 12:09

Ale sie uśmiałem ...ja parę dni temu kupowałem pistolet do Malowania.
Mój ojciec przeprowadza od podstaw RENOWACJE starych Mercedesów.Sam maluje.I Powiem wam że mam 4 lakierników( znajomi)..daje im elementy z którymi nie mogę sobie poradzić.( załamania Blach czy maki czasami) I Nie jest prawda że Lakiernicy maja pistolety za 2tyś zł :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:
Zgodzę się że są Pistolety za 1,5 tys jak DeVilbiss JGV dolnozasilany Lub Sata troszkę tańszy..To są KOZACKIE Piastolety !!!

ALE !!! :diabeleknie: efekt jest ten sam co z piskiem za 500zł...Chłopaki maja racje.Mój przykład ja mam sprzeżarkę która generuje od 3 bar z do maX 14,5 ....Pistolet mam za niecałe 320zł
Ale kuuuuuupe czasu malowałem piskiem za 45zł z Castoramy. I Ludzię gadali jak pieknie malowałem nim. A jak mówiłem że to tania chińszczyzna to nie chcieli wieżyć.Co do konkretnych lakierników. Przecietny LAKIERNIK DOBRY na pistolet w granicy 600zł tak jak piszecie.Nikt nie bawi sie w lepsze ( z wyjątkami) gdyż mija się to z Celem !!!
Wiem to z AUTOPSJI A NIE Z KINA !!!
I jak ktoś umie malowac to cholera jasna i pędzlem zrobi extra ;)
M!R@S, masz racje pełna
Morti, ty zawsze widze wiesz lepiej A Car Audio taki specjalista i w lakiernictwie też :razz: ( odrazu pisze że nie mam pretesji ani nic do Ciebie żeby nie było :rotfl:
Walter, są z Zagranicy chyba to może z 2 tys trzeba dac chodz i Euro spadło to i tańsze są.ale tonie nasze realia
gruby126p1, masz tez racje 1 na 100 lakierników używa takiego :)
DARO, wiesz coś za coś : może sie uda a może nie :P

PS.....w zasadzie z Ciekawości poszukałem piska powyżej 2tyś są ..ale Proszkowe haha a to nie lakiernicze :P
Ważne by mieć parownik najlepiej olejowo-wodny spreżarke min. 2,5 bara i dobry podkład i lakier

hmmmm będzie teraz buurza hahah

Poprzednia strona