Padnięta skrzynia? POMOCY :|

wiktorj
Forumowicz

Padnięta skrzynia? POMOCY :|

przez wiktorj » 2008-07-28, 23:46

Mam następujący problem...

Od początku zaczynając.. czas jakiś temu wymieniałem przeguby zewnętrzne na obydwu kołach. Tydzień później narzeczona robiła na wisłostradzie nawrotkę a że ruch był spory spanikowała i dupnęła mocniej w gaz na maksymalnie w lewo skręconych kołach - po czym telefon do mnie "coś padło rex nie ciągnie". Nie wiedząc co padło podholowała samochód kilkaset metrów na parking - "coś w trakcie grzechotało" :cry: :cry: Podjechałem na miejsce - z lewego przegubu zew. wyrwała się półoś, przegub się częściowo rozsypał <z manszety wypadły 2 kulki>, ale po wsadzeniu półośki w przegub o dziwo jako tako powoooli do domu 15km dojechałem o własnym silniku. Samochód na lince do warsztatu na montaż przegubu -> a oni mi mówią że nie ma na co założyć przegubu bo wieloklin na pręcie półosi zmielony :blee: . Półtora miesiąca szukałem półosi do ee8... a rex zarastał syfem. Półoś przyszła - znowu hol do warsztatu 4km <coraz bardziej charczało ale wiedziałem że półoś zmielona - sądziłem że już nic więcej nie grozi i można holować> - wszystkie holowania odbywały się ze złożoną półosią - kotłowało się wszystko w manszecie coraz bardziej. Wstawiam samochód.. za kilka h dzwonią że złożyli półoś, kręcą na podnośniku kołem a ze skrzyni chrobot jak sk.. :cry:

I teraz zasadnicze pytanie do Was bo już nikt mi chyba inny nie pomoże..:

Co mogło paść? różnicowy?? zaczęło się od pierdoły a może się skończyć na wymianie skzyni.. Jak daleko mogły dojść zniszczenia i JAKIM CUDEM :szok: skoro rzecz się rozegrała na lewym przegubie zew/półosi. Jutro odbieram samochód będę coś może więcej wiedział.

Z góry wielkie dzięki za pomoc bo już nie wiem czy się nerwowo śmiać czy płakać :nieok:

Marcel
Forumowicz

przez Marcel » 2008-07-29, 00:01

jezeli "chrobocze" to mogły "ukruszyć" sie zęby na dyferencjale i opiłki sa wew skrzyni - w zsadzie trzeba by było to rozebrac i zobaczyc jak to wyglada od wewnatrz, zadajesz sobie sprawe,ze skrzynia Y21 kosztuje w granicach 1200zł w dobrym stanie mozesz jeszcze szukac skrzyni S1 z integry 1.8 ....

wiktorj
Forumowicz

przez wiktorj » 2008-07-29, 00:05

zdaję sobie sprawę właśnie niestety :cry: cena to jedno ale jaka jest szansa znalezienia naprawdę w dobrym stanie skrzyni

tu ktoś coś ma na przykład:

http://moto.allegro.pl/item403808078_sk ... 90_92.html

Marcel
Forumowicz

przez Marcel » 2008-07-29, 00:09

no niestety... nie ma mozliowsci sprawdzenia jej jak jest zrzucona z auta, a synchronizatory 3ki i 5tki to BRADZO czesta awaria ... a jak u ciebie z nimi??

Arv ma jakas skrzynia .... chyba ...

poza tym moze dało by np rade z 2 zrobic 1 ... ?!

wiktorj
Forumowicz

przez wiktorj » 2008-07-29, 13:57

Przy normalnej jeździe problemów nie było żadnych.. jedynie piątka bardzo siłowo i ciasno wchodziła ale to nie synchronizator.. trójka czasem zacharczała przy 8000 obrotów ale to raz na parę prób się zdarzało. Przy normalnej jeździe czasem pod światłami np. był problem przy wrzucaniu z luzu na jedynkę - nie chciała wejść pomagało uniesienie sprzęgła o parę dosłownie mm.

Na skrzynię mam już jakieś perspektywy - Filipetti może poratuje :ok: dziś jadę po rexa zobaczymy co się na miejscu okaże jeszcze

celmix
Forumowicz

przez celmix » 2008-07-29, 15:33

mam rowniez skrzynie y21 na sprzeedaz ,stan dobry podobno nic nie zgrzyta ,mozemy ci ja wsadzic na miejscu jak troche czasu sie znajdzie.

wiktorj
Forumowicz

przez wiktorj » 2008-07-30, 01:38

Celmix -> napisałem na gg na numer z Twojego profilu - jeśli nieaktualny to jakbyś mógł podesłać na PW nr telefonu będę bardzo wdzięczny :poklony: